govor mržnje

Twitter zarađuje hrpu novca na kontroverznim računima, a omiljeni su im oni koji su donedavno bili blokirani

11.02.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Najnovije izvješće navodi koliko je Twitteru važan mali broj vrlo 'polariziranih' korisnika koji obitavaju na popularnoj društvenoj mreži

Twitter, prema izvješću Centra za borbu protiv digitalne mržnje (Center for Countering Digital Hate, CCDH), zarađuje oko 19 milijuna dolara godišnje na reklamama koje generiraju klikovi na deset računa koji su donedavno bili blokirani. Istraživanje na kojem je izvješće temeljeno pratilo je angažman korisnika s deset računa koji su bili blokirani zbog 'objava koje sadrže govor mržnje i opasne zavjere'.

Računi su ponovno dobili dozvolu objave nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter. Testna grupa uključuje niz računa visokog profila povezanih s ekstremizmom i zavjerama, uključujući onaj influencera Andrewa Tatea, osnivača Daily Stormera Andrewa Anglina i poznatog antivaksera Roberta Malonea.

CCDH je pri mjerenju dosega i angažmana analizirao preko 10.000 objava tih računa tijekom razdoblja od 47 dana od prosinca do siječnja. 'Tijekom prosječnog dana tvitovi tih deset računa dobili su 54 reakcije', piše u izvješću. 'Projiciramo li ovaj prosjek na 365 dana, računi mogu doseći kombiniranih 20 milijardi reakcija godišnje.'

Kako bi odredili koliko zarade te impresije mogu donijeti Twitteru, CCDH kaže da su napravili tri nova Twitter računa koji slijede samo tih deset računa. Autori su otkrili da se reklame pojavljuju svakih šest, sedam tvitova te su, koristeći analitiku Brandwatcha, procijenili da 'reklame na Twitteru koštaju 6,46 dolara po 1000 impresija' i došli do 19 milijuna dolara, koliko firma zarađuje na svim računima'.

  • +9
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Carina Johansen / NTB Scanpix / Profimedia

Premda procjene nisu precizna mjera za točnu zaradu na tim korisnicima, one demonstriraju koliko je mali broj polariziranih računa važan za platformu te pojašnjavaju koliko Twitter može zaraditi povratkom još većeg broja kontroverznih korisnika.

Svi računi koje je izvješće pratilo nekad su bili trajno blokirani s Twittera, ali su se vratili nakon što je Musk obećao 'opću amnestiju' korisnicima koji nisu prekršili zakon. Twitter je također najavio planove za povratak još većeg broja blokiranih računa.

Twitterov biznis s reklamama pretrpio je težak pad nakon Muskovog dolaska. Velik broj vrlo unosnih oglašivača odlučio se povući s platforme dok je zarada pala za 40 posto, piše u izvješću Platformera.

Izvješće također naglašava niz instanci gdje su reklame poznatih oglašivača stajale uz uvredljive i huškačke objave. Prime Video je, naprimjer, bio odmah ispod objave Adrewa Anglina u kojoj piše 'jedina karijera za koju je žena zapravo sposobna na temelju zasluga je prostitucija'.

'Ovaj rad potvrđuje da Twitter prikazuje reklame pored svakog toksičnog računa koje smo pratili, unatoč činjenici da pojedinci iza njih šire govor mržnje i neistine', piše CCDH, zaključuje Engadget.