TEHNO PREGLED

Od prvog tvita Jacka Dorseya do drame s Elonom Muskom: Twitter ima 17 godina

21.03.2023 u 14:19

Bionic
Reading

I prije no što ju je poharao tajfun Musk popularna je platforma za mikrobloging prolazila kroz brojne promjene i bila suočena s izazovima

Twitter je osnovan 21. ožujka 2006. godine, a prva puna inačica Twittera javno je predstavljena 15. srpnja 2006. godine. Već iduće godine zanimanje za novu platformu naglo je poraslo nakon što je u ožujku bila predstavljena na konferenciji South by Southwest.

U lipnju iste godine su dobili prvu rundu financiranja. Investicija vrijedna pet milijuna američkih dolara procjenu tržišne vrijednosti Twittera na 20 mil. USD.

Dva mjeseca kasnije pojavio se hashtag (#), kojeg je navodno prvi upotrijebio korisnik Chris Messina.

Tijekom listopada 2008. suosnivač Twittera Jack Dorsey izguran je s pozicije glavnog izvršnog direktora. Zamijenio ga je Evan Williams.

U siječnju 2009. Twitter je treća po redu društvena mreža. Tijekom te godine nametnuo se kao platforma za širenje i razmjenu informacija, naročito za vrijeme predsjedničkih izbora u Iranu u lipnju 2009.

U istom mjesecu počelo se pričati o njegovom ulasku u e-trgovinu i otvaranju pristupa za internetske tražilice Google i Bing.

Nakon što je američki pjevač Michael Jackson preminuo 25. lipnja 2009. tviteraši su zasuli tu platformu s po sto tisuća tvitova s njegovim imenom po satu, što je dovelo do rušenja njenih web servera.

U siječnju 2010. poslan je prvi tvit s Međunarodne svemirske postaje bez pomoći sa Zemlje. Čast je pripala američkom astronautu T.J. Crameru.

Odlazak suosnivača

Mjesec dana kasnije tviteraši su slali 50 milijuna tvitova dnevno, a krajem godine objavljen je novi redizajn, koji je značajno promijenio izgled Twittera. Ipak, stara stranica zadržana je sve do travnja 2011. godine, zbog problema s implementacijom.

U lipnju te godine suosnivač Twittera Biz Stone napustio je tu tvrtku. Tijekom rujna dosegnut je broj od 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika.

Veljača 2012. donijela je sporazum o suradnji s ruskom tvrtkom Yandex. U to vrijeme imaju 140 milijuna korisnika i bilježe 340 milijuna tvitova dnevno.

Krajem siječnja 2013. svjetlo dana ugledao je Vine, zasebna aplikacija koja je omogućavala izradu i dijeljenje kratkih video zapisa.

Sredinom travnja predstavljena je glazbena aplikacija Twitter Music za iPhone. Godinu su obilježile akvizicije (Trendrr i MoPub), kao i prijelaz granice od 200 milijuna korisnika i više od 400 milijuna tvitova dnevno. Ali, pojavila se i konkurencija, u vidu Instagramovih video zapisa dugih 15 sekundi.

U travnju 2014. godine Twitter je poprimio izgled sličan Facebookovu. Sredinom te godine kupili su SnappyTV, CardSpring i Mitro te sklopili novo partnerstvo s IBM-om. U studenom su najavili instant timeline, u prosincu nove alate protiv uznemiravanja online.

Povratak Dorseya

Ožujak 2015. donio je preuzimanje Periscopea, a Dorsey se vratio na čelo tvrtke u listopadu. U istom mjesecu uvedena je značajka Moments, koja je donijela 400 milijuna američkih dolara prihoda.

Godinu 2016. pamtit ćemo po usporavanju rasta Twittera i po kupovini tvrtke za umjetnu inteligenciju Magic Pony za 150 mil. USD.

Također su pokušali uklopiti Vine u glavnu Twitteru aplikaciju. Nakon toga su ju pokušali prodati, da bi ju u listopadu 2016. ugasili.

Iste godine počeli su koristiti i algoritme za strojno učenje.

U 2017. smo dočekali dugo traženu i očekivanu promjenu: broj znakova u tvitu pokvećan je sa 140 na 280. U zadnjem tromjesečju imali su 330 milijuna korisnika mjesečno i napokon su postali profitabilni.

Lipanj 2019. bio je značajan po otkrivanju podataka o tisućama lažnih korisničkih računa povezanih s inozemnih vlada poput Irana i Rusije.

Uspon tijekom pandemije

Tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 Twitter je zabilježio dramatičan rast. U studenom 2020. stigla je najava razvoja audio značajke za Twitterovu platformu.

Iduću su godinu otvorili preuzimanjem tvrtke Revue i najavili servis uz pretplatu Super Follows. U ožujku su počeli testirati Spaces za operativni sustav Android, što su uveli početkom svibnja na globalnoj razini.

U listopadu se pojavilo izvješće o dugotrajnom masovnom eksperimentu u sklopu kojeg je otkriveno kako algoritam temeljen na strojnom učenju pojačava prisutnost politički desno usmjerenih sadržaja na osobnim timelinovima.

Mjesec dana kasnije Dorsey je ponovno napustio mjesto glavnog izvršnog direktora. Naslijedio ga je šef tehnike Parag Agrawal. Krajem te godine imali su 217 milijuna dnevno aktivnih korisnika koje je moguće monetizirati.

Cijelu 2022. godinu obilježila je drama oko najave Elona Muska kako želi preuzeti Twitter za 44 mlrd. USD. Iako je bilo puno natezanja oko toga, uključujući i tužbe, Musk je na kraju skupio novac i dovršio preuzimanje.

Tvrtku su nakon toga napustili ne samo čelni ljudi, već i otprilike pola ukupnog broja zaposlenih, a Musk se morao boriti kako bi zadržao ključne oglašivače.

Paralelno je uveo pretplatu Twitter i najavio druge promjene. Što će od njih doista zaživjeti, ostaje za vidjeti. No, jedno je sigurno - Twitter čeka zahtjevna i uzbudljiva godina.