lijepi iznosi

Novi zakon natjerao tehnološke gigante da otkriju okvirne plaće u oglasima za posao. Evo kolike su u Twitteru, Meti i TikToku

03.01.2023 u 19:37

Bionic
Reading

Prema novom zakonu u Kaliforniji tehnološki giganti, koji su dosad skrivali plaće svojih zaposlenika kao zmija noge, moraju u oglasima za posao navesti i okvirnu plaću. Evo koliko možete zaraditi u Meti, Twitteru, ali i ako želite dizajnirati ili programirati videoigre poput League of Legendsa i Call of Dutyja

Na pitanje kolike su točno plaće u industriji videoigara te kod tech-divova poput Mete i Twittera nije tako lako odgovoriti. Velike tvrtke u ovim industrijama dosad su nevoljko u javnosti govorile o plaćama svojih zaposlenika. Procurio bi tu i tamo koji podatak na osobnim profilima zaposlenika na društvenim mrežama, pa tako na Twitteru pod hashtagom #gamedevpaidme možete dobiti okvirni dojam koliko su ljudi iz te branše plaćeni.

No od 1. siječnja ove godine u američkoj saveznoj državi Kaliforniji gdje mnoge od tih tvrtki imaju svoja sjedišta, sve tvrtke koje imaju najmanje 15 zaposlenika moraju u oglasima za posao otkriti i kolika bi bila okvirna godišnja plaća zaposlenika na otvorenoj poziciji, piše Spiegel.

Tako primjerice ako želite raditi kao viši VFX umjetnik u Riot Gamesu i kreirati specijalne efekte za online igru League of Legends možete zaraditi fiksno između 123.000 i 171.000 dolara godišnje, uz varijabilni dio plaće koji onda ovisi o vašoj uspješnosti i učinkovitosti na poslu.

Ako pak želite raditi kao viši dizajner u programerskoj tvrtki Treyarch koja je programirala i Call of Duty te dizajnirati zombie mode te videoigre, fiksno možete očekivati između 80.800 i 149.400 dolara godišnje. Ipak, kako navode, stvarna plaća uvelike ovisi o iskustvu, učinku, ali i mjestu rada zbog različitih životnih troškova u različitim gradovima.

S druge strane i tehnološke tvrtke poput Mete i Twittera od početka godine u Kaliforniji moraju u svojim oglasima navesti i plaću. Twitter, u vlasništvu Elona Muska, tako trenutačno traži stručnjaka za privatnost i zaštitu podataka, a osnovna plaća za ovu poziciju u San Franciscu je između 162.000 i 226.000 dolara. Meta pak u svom sjedištu u Menlo Parku traži menadžera proizvoda za osnovnu godišnju plaću od 197.000 do 270.000 dolara godišnje. Tik Tok pak za istu poziciju u Los Angelesu nudi između 124.00 i 261.744 dolara.