martha lane fox

IT pionirka: Ne smijemo biti histerični zbog umjetne inteligencije

04.04.2023 u 09:45

Bionic
Reading

'Moramo paziti da zbog umjetne inteligencije (AI) ne postanemo previše histerični ili pak previše uzbuđeni. Potrebni su nam racionalniji razgovori', smatra Martha Lane Fox, britanska pionirka IT industrije, koja se u intervjuu za BBC osvrnula na trendove AI-ja u današnjem svijetu i društvu

AI tehnologija omogućava računalu da razmišlja ili djeluje na ljudskiji način, poput, primjerice, glasovnih asistenata kao što su Siri, Alexa i chatbot ChatGPT, a popularnost potonjeg raste otkako je lansiran u studenom prošle godine. Koriste ga milijuni ljudi, a nedavno je lansirana i verzija GPT-4 (Generative Pre-Trained Transformer).

No kako pojavom ChatGPT-ja strelovito raste i broj njegovih korisnika, čelnici najvećih IT tvrtki zatražili su u otvorenom pismu 'Instituta za budućnost života' obustavu razvoja AI sustava zbog 'straha od prijetnje čovječanstvu'. Pismo su, među ostalim, potpisali vlasnik Twittera i izvršni direktor Tesle Elon Musk, suosnivač Applea Steve Wozniak te neki istraživači u DeepMindu.

Prošli tjedan Italija je postala prva zapadna zemlja koja je blokirala ChatGPT. Iako Lane Fox priznaje da postoji zabrinutost oko tehnologije, kao i da bi mogo doći do gubitka nekih radnih mjesta, smatra da bismo trebali prihvatiti prilike koje ta tehnologija pruža – ali na uravnotežen način.

'Mislim da je važno imati racionalne i razumne razgovore, te ne biti previše histeričan. Treba pažljivije promatrati što se zapravo događa i kako možemo ublažiti rizike i udvostručiti prilike', rekla je Lane Fox za BBC. Godine 1998. suosnovala je lastminute.com, internetsku putničku agenciju koja se nakratko smatrala britanskim odgovorom na Amazon. Od tada je prozvana jednom od lidera britanske tehnološke scene.

Ne čudi da je oduševljena digitalnom budućnošću, kao što je bila tijekom procvata dot.coma, kao ni to da zna kako je AI još uvijek u vrlo ranoj fazi razvoja. 'Nema smisla ovoriti da će AI uništiti svijet. Pa, to se događa, zar ne? Tehnologija ne usporava. Ubrzava se s digitalizacijom. Stoga moramo odlučiti hoćemo li se digitalizirati u način koji je etičan, koji je uključiv, koji je održiv', naglasila je.

Smatra i da je kod donošenja zakona za buduće tehnologije ključna raznolikost, misleći pritom na 'žene, manjine, ljude koji inače nemaju pristup ovim stvarima'. Lane Fox je inače pobornica jednakosti u tehnološkom sektoru, no kaže da je razočarana što se žene nisu promijenile otkad se ona probila na scenu 1990-ih. Navela je i kako je u Domu lordova veći postotak žena nego što ih radi u tehnologiji.

U ožujku 2013. Lane Fox postala je najmlađa članica Lordova u to vrijeme, u dobi od 40 godina. Imenovanje joj je donijelo titulu barunice Lane Fox od Sohoa u gradu Westminsteru. Od tada je služila uzastopnim vladama kao digitalna savjetnica i osnovala tvrtke kao što je lanac karaoka Lucky Voice. Nedavno je postala predsjednica Britanske gospodarske komore.

A sve dok Elon Musk nije preuzeo Twitter u listopadu 2022., Lane Fox bila je u upravnom odboru platforme kao neizvršna direktorica. Bila je među onima koji su donosili poslovne odluke tijekom pravnog spora između Muska i Twittera, dok kontroverzna prodaja nije zaključena. Prisjećajući se tog iskustva, kaže da je bilo iscrpljujuće', iako kaže da je istovremeno i sretna što je 'u prvom redu' svjedočila jednom od najneobičnijih korporativnih događaja u posljednjem desetljeću.

Lane Fox kaže da su prioriteti kojih su se ona i ostali direktori držali, uvijek bili najbolji za dioničare Twittera, bez obzira na pomamu oko Muska: 'Elon je ponudio nevjerojatnu cijenu, a dioničarima je bilo jasno da moramo prodati tvrtku. Pritom osobna uvjerenja morate ostaviti po strani'.

Smatra da je prerano reći kakav će biti utjecaj Muska na Twitter, ali predviđa da će to biti 'zanimljivo'. Uz plaćenu provjeru, otkako je preuzeo platformu, Musk je omogućio 'feed' preporučenih postova 'Za vas' poput TikToka, fokus na 'slobodu govora, ali ne i slobodu dosega' te srebrne i zlatne kvačice za vlade i brendove.

'Twitter se definitivno može nastaviti poboljšavati i stvari su se već promijenile; neke na bolje, neke na lošije', kaže Lane Fox, zaključivši: 'Svakako ne bih podcjenjivala ni Elona ni Twitter'.