APPLE

Sat koji spašava život: Imate iPhone? Evo zašto biste trebali nabaviti i Apple Watch

03.10.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Ako imate iPhone i zadovoljni ste onime što vam pruža, postoji objektivna šansa da će vam se svidjeti i Apple Watch. Evo zašto

Apple Watch je u prodaji još od 2015. kada je ugrabio pažnju brojnih ljubitelja nosivih uređaja. Riječ je, bez dvojbe, o jednom od boljih, ako ne i najboljem pametnom satu koji trenutno možete kupiti.

Tim rečeno, njegov status opravdan je njegovim funkcijama. Na vama je konačna odluka treba li vam ili ne, no u slučaju da ste neodlučni, ovo su razlozi zašto bi svakom vlasniku iPhonea dobrodošao jedan Apple Watch.

Brz pregled notifikacija

Jedna od glavnih prednosti posjedovanja pametnog sata je mogućnost pregleda obavijesti bez potrebe za podizanjem pametnog telefona. Čut ćete ton i osjetiti laganu vibraciju na zapešću čim stigne nova obavijest. Također možete utišati upozorenja i ostaviti laganu vibraciju uključenom ako vam tako više paše. Apple Watch povrh toga omogućava praćenje onog što se dešava bez previše ometanja.

Također možete brzo odgovarati na poruke bez podizanja i otključavanja iPhonea, a ako zatreba, preko sata se možete i javiti na telefonske pozive.

Brojne zdravstene značajke

Ako postoji jedna stvar koju Apple želi da znate o Apple Watchu, to je da vam može spasiti život. Svaka prezentacija Apple Watcha počinje pričom o Apple Watchu koji je ljudima spašavao živote nakon što je uređaj otkrio neuobičajeno visok broj otkucaja srca tijekom mirovanja, uvjerivši ih da odu na pregled kod liječnika.

Osim praćenja otkucaja srca, Apple Watch Series 4 i noviji modeli, uključujući liniju Apple Watch UItra, imaju ugrađenu funkciju EKG-a koja vam omogućuje da provjerite srčani ritam na fibrilaciju atrija.

Moderni modeli Apple Watcha također mogu mjeriti razinu kisika u krvi, pratiti vaš san i mjeriti temperaturu za praćenje ovulacije. Uz širok raspon zdravstvenih značajki, Apple Watch omogućuje praćenje zdravlja uz sve uobičajene funkcije pametnog sata.

Osobna sigurnost

Apple Watch korisnicima pruža neke značajke koje mogu biti korisne u neočekivanim hitnim slučajevima. Apple je 2022. predstavio detekciju sudara, što znači da sat može otkriti je li korisnik doživio prometnu nesreću.

Sat također može automatski pozvati hitne službe ako ne u određenom roku ne odgovorite na upit na zaslonu. Apple Watch može isto detektirati jeste li doživjeli prometnu nesreću zahvaljujući akcelerometru koji otkrije visoke g-sile i ažuriranom žiroskopu predstavljenom uz Series 8, SE i Apple Watch Ultra.

Premda je bilo nekoliko izvješća o aktiviranju značajke kada je korisnik bio na toboganu, funkcija je pomogla velikom broju korisnika i u stvarnoj nesreći.

Druga značajka koju nudi Apple Watch je i detekcija pada koja radi slično kao detekcija sudara. Vaš Apple Watch može otkriti jeste li teško pali i pitat će vas jeste li dobro. A ako ne odgovorite u roku od jedne minute, kontaktirat će hitnu službu.

  • +25
Apple Watch Series 9 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Izvrsne fitnes funkcije

Praćenje fitnesa još je jedno područje u kojem Apple Watch ne zaostaje. Od prve generacije, Apple Watch se fokusirao na to da bude uređaj za fitnes i tjelovježbu.

Aplikacija Workout na Apple Watchu omogućuje odabir između više vježbi te praćenje različitih metrika kao što su vrijeme, aktivne i ukupno potrošene kalorije, broj otkucaja srca i više. Možete čak postaviti prilagođene treninge u watchOS-u.

Još jedan način da ostanete aktivni s Apple Watchom je zatvaranje prstenova aktivnosti. Prstenovi aktivnosti su dnevni ciljevi koji vam pomažu da ostanete aktivni. Oni mogu biti izvrstan alat za podsjećanje da povremeno vježbate ili čak ustanete. Možete čak skupljati nagrade za dovršavanje svojih prstenova i izazvati prijatelje na prijateljsko natjecanje.

Apple Watch ne mora biti skup

Uobičajena prepreka pri kupovini pametnog sata je cijena, uglavnom zato jer pametni telefon može raditi mnoge iste stvari kao i sat. Međutim, Apple Watch pruža značajke i iskustvo koje može ponuditi samo pametni sat.

Linija Apple Watcha za 2023. ima tri varijante: Apple Watch Series 9, SE i Ultra 2. Iako Apple Watch SE možda nije najuzbudljiviji u nizu, on dolazi s relativno prihvatljivom cijenom od 280 eura naviše.

Valja voditi računa da i najjeftiniji model donosi veliku većinu značajki skupljih modela, što znači da ne morate potrošiti puno novca da biste kupili Appleov pametni sat, zaključuje Makeuseof.