NOVI PROIZVOD

'iPhone umjetne inteligencije': Što to spremaju OpenAI i bivši Appleov dizajner?

28.09.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Appleov bivši šef dizajna, Jony Ive, navodno je u pregovorima s OpenAI-jem o izgradnji 'iPhonea umjetne inteligencije', potpomognutog s više od milijardu dolara financijske injekcije izvršnog direktora Softbanka Masayoshija Sona. Prema novom izvješću Financial Timesa, izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman želi koristiti Iveovu dizajnersku tvrtku LoveFrom za razvoj OpenAI-jevog prvog uređaja, a dvojac je raspravljao o tome kako bi takav proizvod izgledao, usred brainstorminga u Iveovom studiju u San Franciscu

Prema izvorima upoznatima s planom, Ive i Altman namjeravaju stvoriti uređaj koji pruža 'prirodnije i intuitivnije korisničko iskustvo' za interakciju s umjetnom inteligencijom. Dvojac se nadahnuo time kako je tehnologija zaslona osjetljivog na dodir na izvornom iPhoneu pomogla revolucionirati interakciju ljudsi s mobilnim internetom.

Son nudi sredstva za taj projekt i navodno se zalagao da tvrtka za dizajn čipova Arm (u kojoj Son ima 90 posto udjela) igra središnju ulogu, prenosi The Verge.

Ive, koji je vodio u Appleu dizajnerski odjel, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju prvog iPhonea.

No ranije je izrazio zabrinutost zbog pametnih telefona koji uzrokuju kompulzivno ponašanje. U intervjuu za Financial Times 2018., Ive je rekao da Apple ima 'moralnu odgovornost' za ublažavanje ovisnosti o svojoj tehnologiji te da bi tehnološke tvrtke trebale pokušati predvidjeti što je više moguće neželjenih posljedica prilikom dizajniranja novih proizvoda.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Projekt s OpenAI-jem

Prema izvorima Financial Timesa, projekt s OpenAI-jem mogao bi omogućiti Iveu da pomogne u stvaranju interaktivnog računalnog uređaja koji se manje oslanja na zaslone. Altman već ima iskustva s tim zahvaljujući svojim ulaganjima u Humane - hardverski i softverski startup čiji su suosnivači bivši zaposlenici Applea - koji razvija nosivi AI uređaj bez zaslona, dizajniran da zamijeni pametne telefone.

Projekt Altmana, Ivea i Sona još je u ranoj fazi i još se razmatra nekoliko različitih ideja za uređaj. Iako nikakav dogovor nije potvrđen, a detalji oko projekta su manje poznati, rasprave su navodno 'ozbiljne'.