PLAN U PRIPREMI

U Europsku uniju stiže pretplata na Facebook i Instagram?

03.10.2023 u 13:40

Bionic
Reading

Meta Platforms razmatra plan prema kojem bi korisnici u Europskoj uniji mogli plaćati 10 eura za pristup Instagramu ili Facebooku bez oglasa, ili pristati na personalizirane oglase za besplatne verzije

Meta bi naplatila otprilike 10 eura mjesečno na stolnom računalu za korisnički račun pri Facebooku ili Instagramu i oko šest eura za svaki dodatni povezani račun.

Na mobilnim uređajima, cijena za jedan račun bi skočila na otprilike 13 eura jer bi Meta uračunala provizije koje naplaćuju Appleove i Googleove trgovine aplikacijama.

Tu je tvrtku ranije ove godine s 390 milijuna eura kaznila irska regulatorna agencija zadužena za privatnost podataka i upozorila kako ne može koristiti takozvanu 'ugovornu' pravnu osnovu za slanje oglasa korisnicima na temelju njihove online aktivnosti.

Meta je naknadno objavila kako od korisnika u Uniji namjerava zatražiti pristanak prije nego što tvrtkama dopusti ciljano oglašavanje. Sad su europskim regulatorima priopćili kako se nadaju tijekom nadolazećih mjeseci uvesti pretplatu bez oglasa za korisnike u Europi.

I dalje vjeruju u besplatne usluge koje su podržane personaliziranim oglasima, ali istražuju i opcije kako bi se osigurali usklađenost s evoluirajućim regulatornim zahtjevima, piše Reuters.