POČINJE SUĐENJE

Posrnulom 'kripto kralju' prijeti 110 godina zatvora: Evo za što ga se tereti

03.10.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Prije jedanaest mjeseci Sam Bankman-Fried živio je na Bahamima, nosio titulu 'kripto kralja' i vodio startup koji su podupirale slavne osobe. Bio je miljenik kripto entuzijasta i lice s naslovnice, okružen obožavateljima i prijateljima koji su vjerovali da je upravo ovaj MIT-ov stručnjak za matematiku 'prava stvar'. Napustio je Wall Street da bi utabao svoj put, predstavivši se kao filantrop koji gradi bogatstvo, da bi ga potom, kako je stalno tvrdio, 'u cijelosti poklonio'. No ubrzo je postao jedno od najomraženijih lica u kripto svijetu

U sljedećih šest tjedana američki savezni tužitelji pokušat će dokazati da je Bankman-Fried putem kriptoburze FTX prevario klijente za 8,7 milijardi dolara. Nazivaju to jednom od najvećih prijevara u povijesti SAD-a.

Danas 31-godišnjak, Bankman-Fried, poznat kao SBF, izjasnio se nevinim po svih sedam točaka optužnice za prijevaru i zavjeru vezanu uz kolaps FTX-a, njegove platforme za trgovanje kriptovalutama. Prijeti mu više od 100 godina zatvora ako bude proglašen krivim po svim točkama optužnice.

Za što ga se tereti?

SBF se, dakle, suočava sa sedam točaka optužnice, uključujući prijevaru elektroničkim putem te vrijednosnim papirima. Tužitelji su naveli da je ukrao milijarde dolara iz sredstava klijenata FTX-a za osobnu upotrebu, kupovanje nekretnina i pokrivanje ogromnih gubitaka Alameda Researcha, kripto hedge fonda koji je također kontrolirao.

Također se navodi da je SBF prevario ulagače u FTX prikrivajući tu shemu. Tužitelji su u lipnju odlučili odvojiti pet drugih optužbi koje su podignute nakon izručenja Bankman-Frieda s Bahama, gdje se nalazi sjedište FTX-a. U ožujku je zakazano zasebno suđenje za te optužbe, piše CNN.

Što se dogodilo s FTX-om?

FTX se reklamirao kao jednostavna i sigurna platforma za trgovanje kriptovalutama, a zarađivao je prikupljanjem naknada za trgovanje kupaca, poput tipičnog brokerskog poslovanja.

Kako su procjene digitalne imovine skočile 2021., tako je rasla i popularnost FTX-a. Na svom vrhuncu tvrtka je procijenjena na više od 30 milijardi dolara. Svoje je ime SBF zalijepio po košarkaškoj areni u Miamiju i dobio potporu slavnih osoba, poput Toma Bradyja, njegove bivše supruge Gisele Bündchen i Larryja Davida; obojica su glumila u FTX-ovim reklamama za Super Bowl.

No previranja na kriptotržištu u proljeće 2022. srušila su vrijednost cijele industrije s tri milijarde na milijardu dolara. Do studenog su se počele nazirati ​​pukotine u temeljima FTX-a i trebalo je nešto više od tjedan dana da se sve sruši.

Ulagači i klijenti počeli su paničariti nakon izvješća stranice za kripto vijesti Coindesk, a ono je pokrenulo ozbiljna pitanja o financijskim vezama između FTX-a i Alamede, dvaju navodno odvojenih poduzeća koja je osnovao Bankman-Fried. Na temelju dokumenta do kojeg je došao Coindesk, čini se da se velik dio Alamedine imovine sastoji od FTT-a, digitalnog tokena koji je stvorio FTX, a koji je brzo gubio vrijednost, stavljajući Alamedu na klimave financijske temelje.

Kupci su požurili povući svoja sredstva s FTX-a, otkrivajući manjak od osam milijardi dolara. FTX je 11. studenog podnio zahtjev za bankrot, a Bankman-Fried podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora. Uhićen je u prosincu na Bahamima pod optužbama za prijevaru i zavjeru, a u siječnju je izručen Sjedinjenim Državama.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Koja će biti strategija obrane?

Od uhićenja je SBF u više navrata govorio i pisao o svom viđenju slučaja. Govori tako da je bio neiskusan biznismen koji nikada nije svjesno počinio prijevaru.' Njegovi su odvjetnici u sudskim dokumentima nagovijestili da će se pozvati na obranu 'savjetom odvjetnika'. Drugim riječima, SBF 'nije znao da su njegovi postupci nezakoniti i slijedio je upute FTX-ovih odvjetnika'.

Tužitelji planiraju predati 1300 dokaza, uključujući financijsku evidenciju, tekstualne poruke i audiosnimku s internog sastanka.

U porukama Bankman-Frieda, koje je objavio New York Times, on je za Alamedine gubitke optužio izvršnu direktoricu Caroline Ellison, ujedno svoju bivšu djevojku. Ellison je, s još tri bivša suradnika na visokim pozicijama, priznala krivnju u suradnji s tužiteljima.

'Najveći izazov za SBF-a bit će to što će njegovi bivši kolege svjedočiti protiv njega', rekao je Howard Fischer, bivši viši odvjetnik u Komisiji za vrijednosne papire i burzu. Povrh toga, nova uprava FTX-a, predvođena stručnjakom za restrukturiranje koji je nadgledao likvidaciju Enrona, bila je otvoreno neprijateljska prema Bankman-Friedu.

Osim toga, SBF, svojim dugotrajnim objavama na blogu, nizom tweetova, pojavljivanjima u medijima i navodnim curenjem dokumenata, 'konzistentno nije uspio pokazati da razumije koliko je ozbiljna njegova situacija'.

'Porote obično ne vole sveznalice kojima nedostaje poštovanja prema procesu. Iako se optuženiku u ovakvom slučaju savjetuje da ne svjedoči, moguće je da će ga njegovo očito nepokolebljivo samopouzdanje navesti da preuzme taj rizik', ustvrdio je Fischer.

Koliko će trajati suđenje?

Izbor porote počinje u utorak 3. listopada na saveznom sudu na Manhattanu. Očekuje se da će suđenje trajati oko šest tjedana.

Za to vrijeme SBF će ostati u pritvorskom centru Metropolitan u Brooklynu, u kojem se nalazi otkako mu je sudac Lewis Kaplan 11. kolovoza ukinuo jamčevinu od 250 milijuna zbog navodnog zastrašivanja svjedoka, odnosno odavanja dnevničkih zapisa bivše djevojke Ellison New York Timesu.

Prije zatvora boravio je u kući svojih roditelja u Palo Altu (koje FTX također tuži jer su se navodno okoristili FTX-om, i to netom prije propasti), a oni su mu nabavili psa i planirali postaviti teren za pilebol.

Što će se dogoditi ako bude osuđen?

Ako bude proglašen krivim po svih sedam kaznenih točaka i dobije maksimalnu kaznu, SBF bi mogao dobiti 110 godina zatvora.