APPLE

Tržište maskica za iPhone 15 Pro je u rasulu, a krivac je jedna mala tipka

28.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Izgleda da se velik broj proizvođača maskica zaletio s pretpostavkom da će kalifornijska kompanija proizvesti telefon koji dolazi s prekidačem za stišavanje zvuka

Između Applea koji više ne proizvodi kožne proizvode i razočaranja novom futrolom FineWoven, sve je jasnije da će ove će godine biti više prilika za proizvođače trećih strana. Problem bi samo mogla predstavljati nova tipka na iPhoneu 15 Pro.

Brojne tvrtke su izbacile maskice za skuplji iPhone i točno se vidi koje nisu računale da će Apple na novi telefon staviti 'akcijski gumb'. Podsjetimo, novi Pro modeli umjesto prekidača za stišavanje zvuka imaju novu tipku koju možemo programirati.

Neki su brendovi računali da će Apple ove godine prekidač zamijeniti gumbom i dizajnirali su svoje kućište u skladu s tim: dodali su metalni gumb u kućištu koji omogućuje jednostavno aktiviranje akcijskog gumba kad god želite.

  • +21
Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Drugi popularni brendovi isporučili su futrole za iPhone 15 Pro i Pro Max s izrezom iznad gumba za glasnoću kako bi se otkrio prekidač zvona, umjesto tvrdog gumba za pritiskanje akcijskog gumba. Rezultat je da je akcijski gumb udubljen ispod ruba kućišta, što ga čini gotovo nemogućim za korištenje osim ako ne savijete vrh prsta da ga dosegnete.

Korijen problema je u tome što tipični proizvođač kućišta treće strane zapravo ne zna kako će novi iPhone izgledati (ili kako će se čak zvati) sve dok se ne objavi na pozornici tijekom Appleovog događaja. Kako bi uhvatili unosan val kupaca koji kupe nove telefone na dan izlaska i žele futrolu, proizvođač maskica se mora osloniti na glasine i izvješća kako bi odredio dimenzije i značajke novog telefona, a zatim proizvesti maske prije nego što je iPhone uopće najavljen.

Većinom, kada Apple napravi manje promjene u dimenzijama iPhonea, to ide u njihovu korist. Međutim, kada dođe do velike promjene hardvera, stvari se kompliciraju, piše Verge.

Peak Design, jedan od proizvođača maskica, objasnio je situaciju u objavi na Redditu: 'Zapravo nemamo doslovne 3D modele od Applea pa se oslanjamo na glasine iz industrije. U slučaju novog 'akcijskog gumba', bilo je glasina i u smjeru prekidača i gumba, a također nismo imali puno informacija o tome kako bi se potencijalni gumb koristio. Zbog ovih proturječnih glasina smo se odlučili za sigurniju rutu i dizajnirali izrez koji bi omogućio dobar pristup značajki gumba ili prekidaču, ovisno o tome koja se glasina na kraju pokaže istinitom.'

Navodni račun osnivača Peak Designa Petera Deringa dodatno je opisao nevolju u drugom postu na Redditu. 'Odlučili smo koristiti izrez umjesto gumba a) jer nismo mogli biti sigurni da će koristiti akcijski gumb i b) nadali smo se da će izrez i dalje pružati relativno dobro iskustvo', napisao je. Tvrtka je očito proizvela i isporučila 30.000 kućišta prije nego što je shvatila da izrez pruža slabije iskustvo u usporedbi s pravim gumbom.

  • +17
Apple iPhone 15 i iPhone 15 Plus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

To je velik rizik za proizvođača kućišta, no nagrada može biti ogromna - manje tvrtke koje si ne mogu priuštiti taj rizik možda neće moći isporučiti svoje maskice nekoliko tjedana nakon što telefoni budu u rukama kupaca, propuštajući veliku priliku.

Kada je oklada pogrešna, popravak može puno koštati, kako u novčanom tako i u ekološkom smislu. Objave na Redditu iznose plan za preoblikovanje proizvodnje Peak Designa kako bi se uključio gumb, ali ti ažurirani dizajni neće biti dostupni četiri do šest tjedana. U međuvremenu, tvrtka pokušava smisliti rješenje za naknadnu ugradnju za one koji su već kupili kućište, a vjerojatno će ih morati 'podmazati' darovnom karticom ili drugom novčanom vrijednošću.

Ako imate iPhone 15 Pro ili Pro Max i tražite dobru masku za svoj novi telefon, opcije su vam trenutno prilično ograničene. Postoji velika vjerojatnost da maskica koje odgovara vašem stilu i proračunu možda neće podržavati akcijski gumb. Da stvar bude još gora, teško se iz online dućana da zaključiti da ovo što kupujete ima gumb ili izrez.