VRIJEME ZA NADOGRADNJU

Što učiniti ako vaš iPhone ne podržava iOS 17? Ovo su vam opcije

26.09.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Ako imate stariji iPhone, koji ne podržava instalaciju novog iOS-a 17, ne brinite se. Na raspolaganju vam je nekoliko rješenja, a na vama je izabrati ona koja vam najviše odgovaraju

Tehnologija svakim danom sve brže srlja naprijed, što znači da vam pored modernih telefona često treba i moderan softver. Najnoviji operativni sustav iz Applea, iOS 17, donosi hrpu značajki koje poboljšavaju funkcionalnost smartfona te korisničko iskustvo.

Što napraviti ako vaš iPhone ne podržava iOS 17? Objasnit ćemo alternativne opcije za sve koji ne mogu nadograditi uređaje na iOS 17, od aplikacija treće strane do nadogradnje samog uređaja.

Koji telefoni ne podržavaju iOS 17?

Apple velike nadogradnje isporučuje telefonima koji su stari do pet godina. Podrška za sve starije uređaje prestaje, što potvrđuje i novi iOS 17.

Tim rečeno, iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus više ne podržavaju novi iOS zato što su izašli 2017., a iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (2020. i 2022.), kao i cijeli asortiman iPhonea 11, 12, 13 i 14 mogu instalirati novi sustav, objašnjava Makeuseof.

Premda se vjerojatno pitate koji je razlog zbog kojeg stariji telefoni ne mogu dobiti novi sustav, odgovor vjerojatno leži u učinkovitosti rada s novim softverom. Apple nastoji poboljšati i nadograditi korisničko iskustvo, sigurnost i ostale opcije dok paralelno održava optimalne performanse. Osim toga, naravno, ovakvom politikom se korisnici starih telefona motiviraju da kupe noviji model.

  • +17
Apple iPhone 15 i iPhone 15 Plus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Koristite aplikacije treće strane za otključavanje značajki iOS-a 17

App Store je pun aplikacija koje imitiraju neke od značajki iOS-a 17. Ako ste 'zaglavili' s iOS-om 16 i želite poboljšane značajke, ovo je pregled nekih aplikacija za koje preporučujemo da ih isprobate.

  • Day One Journal: zamjena za Appleovu aplikaciju Journal koja je došla s iOS-om 17.
  • Life360: zamjena za Check In, značajku koja upozorava kontakte ako na destinaciju ne dođete na vrijeme.
  • Widgetsmith: dozvoljava kreativan pristup widgetima na ekranu Home i zaključanom ekranu, slično funkciji StandBy, koja prikazuje više widgeta ako iPhone koji se puni stavite na bok.
  • YouMail Voicemail: ova aplikacija pruža brz glasovni transkript pošte koji se može koristiti umjesto Live Voicemaila koji dolazi s iOS-om 17.
  • Marco Polo: ovom aplikacijom možete slati videoporuke obitelji, prijateljima i grupama - slično videoporukama u FaceTimeu kod iOS-a 17.
  • Shortcuts: korisna sve-u-jedan aplikacija, koja će vjerojatno imati kratice što imitiraju veće i manje značajke iOS-a 17.

Pojačajte performanse svog uređaja

Uvijek postoji šansa da odgađanje velikih ažuriranja softvera uzrokuje zaostajanje i usporavanje. Ako se, međutim, brinete o svom iPhoneu i redovito odvajate malo vremena za održavanje i ažuriranje, osjetit ćete to i na performansama.

Prva stvar koju želite raditi je redovito ažurirati uređaj. Možda nećete dobiti iOS 17, no Apple će i dalje proizvesti nadogradnje koje vaš uređaj čine sigurnim i bez grešaka.

Još jedan važan savjet koji bi svaki korisnik iPhonea trebao slijediti, bez obzira na to hoće li dobiti iOS 17 ili ne, jest očistiti pohranu i predmemoriju, pogotovo prije nego što se nagomilaju i otežaju organizaciju.

Uz to, isključivanje nepotrebnih značajki, brisanje nekorištenih aplikacija, održavanje uređaja hladnim i pridržavanje zdravih navika punjenja produljit će životni vijek iPhonea i održati ga u vrhunskoj formi, čak i ako ne dobije iOS 17.

  • +21
Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Kupite novi iPhone

Unatoč svim korisnim aplikacijama i pažljivom održavanju, vaš će iPhone s vremenom prestati podržavati nadogradnje. Ako uvidite da je prespor ili zastario, vrijeme je da kupite novi. Puno iskustvo možete dobiti samo ako koristite uređaj koji podržava iOS 17, što znači da je novi iPhone najbolje rješenje.

Ne samo da ćete dobiti pristup svim značajkama iOS-a 17, već ćete biti sigurni što se tiče višegodišnjih nadogradnji. Posjedovanje novijeg uređaja osigurava da će ga Apple dulje podržavati te da ćete, na koncu, imati bolje performanse i novije značajke, poput poboljšanih kamera, blistavijih ekrana i novije baterije.

To također ne znači da svoj telefon morate često nadograđivati. Dobro razmislite treba li vam svake godine novi uređaj i koliko zapravo dobivate iz ovog koji upravo koristite.