ISPROBALI SMO

Samsung Galaxy Tab S3: Odličan tablet, ali nije (još) laptop

21.04.2017 u 12:45

Bionic
Reading

Ako tražite tablet računalo za gledanje filmova i serija te igranje igara, s kojim ćete moći nešto na brzinu zabilježiti i skicirati, od Taba S3 nećete naći puno boljih

Iako djeluje kao križanac Appleovog iPada i Sonyjevih tablet računala iz serije Xperia, Galaxy Tab S3 izgleda prilično dobro.

Gumirana plastika na stražnjem dijelu s prethodnih izdanja zamijenjena je (napokon) zaštitnim staklom Gorilla, pa je novi Samsungov tablet vitak i elegantan spoj stakla i metala. 

Staklena površina, na žalost, znači kako ćete morati biti iznimno oprezni kad ga nekamo odlažete jer su izgledi kako će proklizati sam od sebe dosta veliki. Također, očekujte kako ćete staklo straga vrlo brzo uprljati prstima. Oba problema možete riješiti nabavkom futrole, ali pomalo je šteta držati ovako dobro izgledajući uređaj sakriven od pogleda. 

Asketski, a blago zaobljen

Vrlo tanak (šest milimetara) i razmjerno lagan (429 grama), iznimno je praktičan kad ga treba nositi s drugim uređajima i stvarima, čak i ako je u futroli. Odlikuju ga čiste, jednostavne, gotovo asketske linije i blago zaobljeni bridovi.  Osim tipki za uključivanje i isključivanje te reguliranje volumena zvuka na desnoj strani uređaja ništa drugo ne strši.

Spomenute dvije tipke smještene su pri vrhu desnog brida, raspoređene obrnuto nego kod većine pametnih telefona - prvo ide tipka za uključivanje i isključivanje, pa tek onda za volumen zvuka - što može biti malo zbunjujuće u početku. No, obje je lako naći i dobro reagiraju na pritisak. 

Nešto ispod njih je utor za karticu microSD, pomoću koje možete ugrađenih 32 GB memorije proširiti s još do 256 GB. Na lijevom bridu su konektori POGO za spajanje na dock i odvojivu tipkovnicu, dok su na donjem bridu 3,5-milimetarski ulaz za slušalice (malo na lijevu stranu) i ulaz za USB-C (malo na desnu stranu). Tu su i dva od ukupno četiri (da, četiri) zvučnika. Preostala dva su na gornjem bridu. 

Čitač otiska prsta smješten je ispod zaslona, na tipci Home, skupa s dvije kapacitativne tipke sprijeda pri dnu, dok je stražnja kamera poravnata sa stražnjom plohom.

Fantastičan zaslon

Sprijeda ćete također naći prednju kameru i jedan od najjačih aduta ovog gadgeta: zaslon.

Samsungovim zaslonima zadnjih godina teško je naći ozbiljniju manu, ali ovaj SAMOLED zaslon dijagonale 9,7 inča (24,6 centimetara) je fantastično dobar. Oštar, bogatih zasićenih boja, duboke crne, izraženog kontrasta, visoko responzivan - izvrstan za gledanje filmova i serija te igre. Zbog reflektivnog premaza nešto je slabije vidljiv pod izravnim svjetlom, ali ne suviše.

Razlučivost je ista kao i na prethodniku (2.048 puta 1.536 piksela), no Tab S3 dolazi s asom u rukavu čija bi se vrijednost tek mogla pokazati. Nudi, naime, podršku za prikaz u HDR-u. Doduše, takvog sadržaja još nema puno, ali eto. U Samsungu su već spremni za njega.  

Senzor čitača otiska prsta radi brzo i precizno, a prepoznat će otisak i ako prst postavljate iz različitih kutova. Moguće ga je upotrijebiti za otključavanje i buđenje uređaja te zaštitu mapa, između ostalog.

Četiri zvučnika. Da, četiri.

Galaxy Tab S3 pogoni četverojezgreni Snapdragon 820 radnog takta do 2,15 GHz, uz podršku četiri GB RAM-a i grafičkog čipa Adreno 530. Riječ je o procesoru koji je debitirao u pojedinim prošlogodišnjim izdanjima pametnih telefona, dakle nije najnoviji.

No, to se ne osjeti na izvedbi.  Aplikacije otvara glatko, rad s više otvorenih aplikacija odjednom mu ne predstavlja problem. Video i igre vrti s lakoćom, sve bez spomena vrijednog zagrijavanja i kad su zahtjevnije zadaće u pitanju. 

Malo je neobično ne staviti posve novi procesor u uređaj koji je, čini se, namijenjen za usluge koje će tek doći (pod time prvenstveno mislim na HDR sadržaje na servisima za video streaming). Pretpostavljam kako u Samsungu očekuju kako će se Snapdragon 820 moći nositi i s novim zadaćama kad za to dođe vrijeme. Vidjet ćemo.

Tab S3 opremljen je sa četiri zvučnika. Ne samo što su pristojno glasni i dat će natprosječno dobar zvuk za tablet računala, već ih je i praktično nemoguće sve pokriti dlanovima kako god držali uređaj. Uz pomoć brzinomjera zvučnici mogu prepoznati u kojem položaju držite tablet računalo i tome prilagoditi zvuk. Ne mogu reći kako sam primijetio značajnu razliku, osim u  volumenu.

Baterija je nešto skromnijeg kapaciteta - 6.000 mAh - ali ne mogu se požaliti na nju. Računajte na deset do dvanaest sati intenzivnijeg korištenja dnevno (video, igre, mobilni internet i Wi-Fi), do dan i pol ako niste naročito zahtjevni. Za punjenje od nule do sto posto odvojite oko tri sata. 

Svestrana digitalna olovka S Pen

Za razliku od velikog rivala iPada, Tab S3 dolazi u paketu s digitalnom olovkom S Pen. Vrlo je udobna i pri drugotrajnijem korištenju, dobro balansirana, odlične responzivnosti u dodiru sa zaslonom i ne kotrlja se lako po skliskim površinama jer je blago četvrtastog oblika.  Na žalost, ne možete ju spremiti u sam tablet zato što je pretanak, ali možete zakačiti za džep košulje ili pretinac ranca. I ne treba ju puniti.

Gumiran vrh promjera 0,7 milimetara razlikuje 4.096 stupnjeva pritiska, pa može poslužiti za sve u rasponu od otvaranja aplikacija do crtanja. Kako nisam baš vješt crtač, mahom sam ju koristio za pisanje bilješki i kuckanju po navigaciji. Praktično je, a i manje se prlja zaslon.  

Pomoću tipke na olovci možete aktivirati niz dodatnih opcija, poput otvaranja nove bilješke, prijevoda... Te opcije moguće je mijenjati.   Osim već dobro poznatih značajki poput izbornika Air Command, S Pen nudi i nekoliko zgodnih trikova. 

Recimo, moguće je pisati po zaslonu dok je isključen ako aktivirate značajku Screen Off Memo ili izrađivati GIF-ove (otvorite izbornik Air Command tako što držite S Pen iznad zaslona i odaberite Smart Select, pa GIF Animation), povećati dio slike na zaslonu, brzo pregledati aplikaciju...

Kamere nisu najjači adut Taba S3

Kamere nisu najjača strana tablet računala. Tab S3 nije u tome iznimka. Ipak, fotografije su bile bolje nego što sam očekivao, iako im nedostaje detalja i dubine. No, sasvim je moguće kako bolju kameru već imate u svom sadašnjem smartfonu.

Stražnja kamera opremljena je s 13 megapiksela, autofokusom, otvorom blende f/1.9 i bljeskalicom. Podržava upravljanje pokretima i snimanje videa u razlučivosti 4K.  Prednja kamera ima pet MP, uz otvor blende f/2.2. Poslužit će za video konferencije, ako se ne nalazite u slabije osvjetljenom prostoru.  

Prateća aplikacija za kamere je prilično dobra, s kvalitetnim i intuitivnim sučeljem te neke zgodne mogućnosti. Recimo, prebacivanje s prednje na stražnju kameru moguće je potezom prsta po zaslonu od gore prema dolje. Izbornici su dostupni potezom prsta od lijevog ruba na desno, a posebni efekti obrnuto.

  • +2
Galaxy Tab S3 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Iste stare softverske boljke

Tab S3 stiže s novim izdanjem Androida 7 Nougat i Samsungovim sučeljem Experience. Neka vas to ne zbunjuje - riječ je o novom nazivu za dosadašnje sučelje TouchWiz.  Sučelje nije komplicirano, jednostavno se snaći u aplikacijama i postavkama, koje su ujedno i pretražive. 

Pohvalno je što je Samsung ponudio tablet s friškim Androidom. Na žalost, i on boluje od iste boljke kao i druga tablet računala s Googleovim operativnim sustavom: većina aplikacija nije podjednako dobro prilagođena za njihov veliki zaslon kao što je za zaslone pametnih telefona, niti ga koriste u punoj mjeri. 

Operativni sustav je radio brzo, otvarajući aplikacije te vrteći video i igre bez zamjetnih zapinjanja. Ali, dojma sam kako pojedine segmente treba još doraditi.

Fora je, recimo, imati dvije aplikacije otvorene odjednom na zaslonu, ali nije fora ako je de facto samo jedna od njih doista aktivna, a druga drijema dok ju ne probudite. Plutajući prozori su isto zgodna značajka, ali mogli bi raditi i glatkije.

Trebate Microsoft Office? Već je tu

Samsung Tab S3 predstavlja kao tablet računalo koje može zamijeniti prijenosno računalo za obavljanje svakodnevnih uredskih i inih zadaća. To je vidljivo i po tome što je predinstaliran Microsoftov paket uredskih aplikacija Office (Word, Excel, Powerpoint, OneNote), kao i pristup servisu u računalnom oblaku OneDrive i Skype. 

Uz to, očekujte i niz Samsungovih aplikacija kao što su Notes i PEN.UP, među kojima je debitant Flow, aplikacija koja pomaže pri prijenosu datoteka s pametnog telefona na tablet i obrnuto. A tu je i agregator vijesti Flipboard.

Zaljubljenike u igre razveselit će Games Launcher, korišten na modelima Galaxy S7 7 i S7 Edge, koji olakšava igranje tako što isključuje tipke na zaslonu tijekom igranja i alarme, a može snimati zaslon tijekom igre, pa i video prednjom kamerom. 

Među zgodnim značajkama je mapa Secure, u koju možete poslagati važne datoteke i fotografije, pa ih zaključati otiskom prsta.

Kupiti Galaxy Tab S3 - da ili ne?

Tab S3 je bez sumnje najbolje Samsungovo tablet računalo dosad i među najboljima u toj kategoriji Android uređaja. Nudi elegantan spoj metala i stakla, odličan zaslon, izvrsnu i svestranu digitalnu olovku, izdržljivu bateriju te iznenađujuće dobre zvučnike. 

Može li doista zamijeniti laptop? Ne bih se kladio na to, pogotovo ako niste spremni dodatno iskeširati za ne baš jeftinu tipkovnicu.

Aplikacije i mogućnosti unosa sadržaja značajno su napredovale zadnjih godina, ali nije to još uvijek to. Tim više što za istu cijenu možete nabaviti sasvim pristojan prijenosnik. 

No, ako tražite tablet za gledanje filmova i serija te igranje igara, s kojim ćete moći nešto na brzinu zabilježiti i skicirati, od Taba S3 među Androidima nećete naći puno boljih.

Samsung Galaxy Tab S3 - ključne specifikacije

Dimenzije: 237,3 puta 169 puta 6 milimetara

Masa: 429 grama

Zaslon: 9,7 inča (24,6 cm), QXGA, razlučivosti 2.058 puta 1.536 piksela (264 ppi), Super AMOLED, odnos tijela i zaslona 72,7 posto

Procesor: četverojezgreni Snapdragon 820 (po dva 2,15 GHz Kryo i 1,6 GHz Kryo); grafički čip Adreno 530

RAM: četiri GB Memorija: 32 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere: 

  • stražnja 13 MP, f/1.9, autofokus, bljeskalica, upravljanje pokretima,  prepoznavanje lica, HDR, panorama, snimanje videa razlučivosti 2.160 p na 30 sličica u sekundi
  • prednja pet MP, f/2.2, snimanje videa razlučivosti 1.080 p

Zvuk: četiri zvučnika, 3,5-milimetarski ulaz za slušalice

Povezivost: 4G/LTE, WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v4.2, A2DP, LE, USB-C

Baterija: 6.000 mAh, nezamjenjiva

OS: Android 7 Nougat, Samsung Experience

Ostalo: digitalna olovka S-Pen

Cijena: 6.199 kuna (preporučena maloprodajna cijena za LTE model)

Ustupio: Samsung Hrvatska