ISPROBALI SMO

Sony Xperia X: Ni na nebu, ni na zemlji

07.02.2017 u 08:09

Bionic
Reading

Nakon tjedan dana druženja s Xperijom X ne mogu se otresti dojma kako je nekad poletan brand Sonyjevih pametnih telefona danas nasmrt umoran i spreman za mirovinu

Iako je Xperia X korektno izrađen uređaj, u skladu s onim što smo navikli očekivati od japanskog proizvođača, nema aspekta u kojem nudi nešto novo ili u kojem se značajno izdvaja od konkurencije.

A to već neko vrijeme nije dovoljno za opstanak u moru punom gladnih morskih pasa, kakvo je tržište smartfona danas. Vrijeme je za radikalan zaokret ili ključ u bravu. Sve drugo bit će šibanje mrtvog konja.

X-icu nećete zabunom zamijeniti za mobitel drugog proizvođača. Mada je nešto mekša i zaobljenija od prethodnika, ponajviše zbog prema rubovima blago zakrivljenog stakla zaslona, to je i dalje prepoznatljivo Sonyjev smartfon, kakve znamo zadnjih pet-šest godina.

Dobro poznati dizajn

Sa zaslonom dijagonale pet inča (12,7 centimetara) i 7,9 milimetara debljine, lako ga je koristiti jednom rukom. Dobro leži u dlanu, moguće je dohvatiti palcem praktično sve na zaslonu. Ta je prednost, doduše, poništena ergonomski vrlo lošim rasporedom tipki.

Naime, Sonyjevi dizajneri su, kao i dosad, sve tipke smjestili na desni brid uređaja. Blago ulegnuta tipka za uključivanje, skupa s čitačem otiska prsta, smještena je na sredini. Dosta ispod nje su tipka za reguliranje volumena zvuka, koja se nalazi na poziciji u kojoj je praktična za korištenje samo ako mobitel držite naglavce, i zasebna tipka za snimanje fotografija.

Ne vidim nikakvog smisla ili opravdanja za takvo dizajnersko rješenje jer vas tjera na stalno prtljanje s mobitelom kad god zatrebate, recimo, stišati glazbu ili pojačati zvuk kako bi bolje čuli sugovornika. Vrlo, vrlo nepraktično.

Kad sam već kod čitača otiska prsta, reći ću kako je radio uglavnom dobro. Preporučujem da za provjeru identiteta koristite palac - zbog pozicije na kojoj se čitač nalazi posve je nepraktično koristiti druge prste.

Na lijevom bridu je ladica za kartice SIM i mikroSD. U Sonyju su, zbog samo njima znanih razloga, odlučili ovaj mobitel lišiti vodonepropusnosti (zašto, o zašto?), pa ćete ladicu otvoriti lakše nego na prijašnjim modelima. Ali, čim to učinite X-ica se resetira. Čemu bi to trebalo služiti nije mi baš jasno. Ali da je gnjavaža - to je nepobitno.

Sprijeda su kamera i stereo zvučnici, straga također kamera i LED bljeskalica. Na donjem bridu, u sredini, nalazi se ulaz za mikro USB, dok je 3,5-milimetarski ulaz za slušalice posve lijevo na gornjem bridu.

Nema više kombinacije staklo-metal-staklo, po kojoj su prethodne Xperije bile poznate i omiljene. Stražnji dio sad je od brušenog aluminija. Mek i podatan na dodir, ne prlja se ni približno tako lako kao staklo, a za očekivati je i kako je otporniji na padove i udarce.

Sve u svemu, to je lijep mobitel poprilično ustajalog dizajna koji ne nudi ništa čime bi mogao privući, kamoli oduševiti.

Zaslon je adut u rukavu Xperije X

No, to ne znači kako X-ica nema aduta u rukavu. Jedan od njih svakako je IPS LCD zaslon, razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela i gustoće piksela 441 pp. Iako nudi (tek) puni HD, na pet inča dijagonale to rezultira izvrsnom oštrinom i jasnoćom.

Nudi bogat prikaz boja, s naročito dubokom crnom. Vrlo je svijetao i odlično vidljiv iz raznih kutova. Zaslon za peticu, koji se jedino ponešto mučio s kontrastima pri prikazu videa. Što me nije omelo u uživanju u filmovima, serijama i dokumentarcima.

S druge strane, čipset Snapdragon 650, podržan s tri GB RAM-a i grafičkim koprocesorom Adreno 510, pokazatelj je kako je riječ o mobitelu srednje klase. Iako solidan i pouzdan, kod zahtjevnijih igara, aplikacija i web stranica osjeti se kako nije riječ o najnovijem hardveru. Nije se rušio, niti ozbiljnije zapinjao, ali bi učitavanje znalo potrajati.

No, za osnovne funkcionalnosti poput pregledavanja pošte, surfanja i gledanja multimedije poslužit će i više nego dobro, čak i uz intenzivniji multitasking. Počeo bi se zagrijavati tek nakon duljeg gledanja videa ili igranja.

Fotografije? Dobre ako se potrudite oko njih

Kamere bi također trebale biti među jačim adutima Xperije X, ali nisam stekao takav dojam.

Stražnja kamera opremljena je senzorom Exmor RS s 23 megapiksela i otvorom blende f/2.0, što nije neobično za Sonyjeve mobitele. Glavna prednost bi joj trebao biti prediktivni hibridni autofokus, koji može pratiti i predvidjeti kretanje u prostoru kako bi tome prilagodio fokusiranje i izbjegao zamućenje zbog pokreta.

Opis dobro zvuči, ali u praksi rezultati nisu tako dobri kako bi se iz opisa dalo naslutiti. Sama značajka tražit će nešto vremena kako bi ju savladali, a ni nakon toga neće uvijek dati blistave rezultate. Inteligentni auto režim rada uglavnom će dobro obaviti odabir odgovarajućih postavki. Na raspolaganju je i manualni režim rada, koji nudi oskudan izbor postavki.

  • +7
Sony Xperia X - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nije sklona preeksponiranju, koliko sam uspio primijetiti. U uvjetima slabije rasvjete fotografije neće biti naročito oštre i osjeti se izostanak optičke stabilizacije slike, ali boje su u redu. U jednoj rečenici, fotke će biti dobre ako se potrudite oko njih i osigurate kvalitetno osvjetljenje.

Stražnja kamera može snimati video do razlučivosti 1.080 p (30 ili 60 fps), uz kvalitetnu digitalnu stabilizaciju, dok će prednja kamera, opremljena senzorom s 13 MP, isporučit će sve što očekujete od selfie kamere.

Nezamjenjiva baterija kapaciteta 2.620 mAh potrajat će dan i pol umjerenog korištenja. Čim upogonite video ili bilo što grafički intenzivno očekujte brži porast potrošnje. Podržava brzo punjenje, ali ako nabavite odgovarajući punjač. Ukoliko ga nemate, pripremite se na oko dva sata punjenja od nule do sto posto.

Ako su već promašili s tipkama, Sonyjevi dizajneri smjestili su stereo zvučnike baš kamo treba. Oba su sprijeda, na poziciji na kojoj ih je teško slučajno pokriti prstom dok nešto gledate, a dovoljno su jaki i glasni kako bi razgovjetno čuli glazbu ili predavanje dok pripremate objed.

Xperiju X izvorno je pogonio Android 6 Marshmallow, da bi sredinom prosinca prošle godine stigla nadogradnja na izdanje Nougat 7. Manje-više to je standardni Android s praktičnim značajkama poput primjerice mogućnosti uređivanja izbornika za brz pristup postavkama.

Previše bloatwarea

Ali, što je taj mobitel zakrčen bloatwareom... U Sonyju nisu preuzeli pohvalnu praksu drugih proizvođača, pa i dalje inzistiraju na potpuno bespotrebnom dupliciranju aplikacija, kao i na nemalom broju vlastitih (kao što su, recimo, Movie Creatior, Lifelog, Sketch i What's New).

Srećom, može ih se isključiti. No, dok to ne učinite stalno će vas zasipati obavijestima i upozorenjima. Čak i da su većinom potrebne i korisne - a nisu - upravljanje njima je zahtjevno i naporno. Ne znam kome bi se to dalo. Meni ne bi.

Ipak, nakrcanosti usprkos, X-ica je radila brzo i tečno.

Kao i prethodni modeli, Xperia X dolazi s podrškom za PlayStation 4 Remote Play, pa ga možete povezati s kontrolerom za tu igraću konzolu. Zašto bi igrali igre za plejku na tako malom zaslonu već je drugo pitanje. Ali eto, možete.

Kao višegodišnji fan Sonyjevih smartfona moram teška srca priznati kako me Xperia X razočarala. Solidan je to mobitel, dobar za ljubitelje glazbe i one koji vole kvalitetan zaslon, kao i one kojima je drago koristiti smartfon jednom rukom. Ali to i je mobitel ni na nebu  ni na zemlji, koji nema ništa posebno za ponuditi, ništa čime bi se mogao izdvojiti.

Sony Xperia X - ključne specifikacije

Dimenzije: 142,7 puta 69,4 puta 7,9 mm

Masa: 153 grama

Zaslon: 5 inča (12,7 cm) IPS LCD 1.920 puta 1.080 piksela, 441 ppi

Procesor: šesterojezgreni Qualcomm Snapdragon 650 (četiri Cortex-A53 na 1,4 GHz i dva Cortex-A72 na 1,8 GHz

RAM: tri GB

Interna memorija: 32/64 GB (proširivo do 256 GB karticom mikroSD)

Kamere:

- stražnja: 23 MP, f/2.0, video 1.080 p

- prednja: 13 MP, f/2.0, 22 mm

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, A-GPS, Bluetooth, NFC, 4G/LTE (Cat 6)

Operativni sustav: Android 7 Nougat (od prosinca 2016. godine)

Baterija: 2.620 mAh, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje Quick Charge 2.0

Ostalo: FM radio

Cijena: u rasponu od 2.800 do 3.200 kuna (Nabava.net na dan pripreme recenzije)

Ustupio: Sony