STARTUPOVI

RentaShopper ili vratiti čovjeka u web-shop

10.10.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Projekt iza kojeg stoji jedan od poznatijih domaćih digitalnih marketingaša i stručnjaka za odnose s javnošću ima za cilj kupcima omogućiti interakciju sa živim prodavačima tijekom kupnje online

'Današnja rješenja za e-trgovinu dovedena  su do savršenstva. Plaćanja, dostave, mobilne aplikacije, pa čak i objašnjenja izvrsni su. Ali zanemarila su važnu komponentu u prodaji, a to je čovjek. Dobar online marketing može vas dovesti na web-shop, web-shop može napraviti prodaju, no ondje više nema prave ljudske interakcije', tvrdi pokretač Rentashoppera Željko Riha, domaćoj javnosti poznatiji po svojim aktivnostima na području digitalnog marketinga, oglašavanja i odnosa s javnošću.

RentaShopper je, uvjeren je, servis koji će vratiti ljudsku komponentu u prodaji putem dostupnih tehnologija. 'Recimo da kupujem kacigu za Vespu. Ponuda u web-shopovima je OK, no ponekad mjere kacige nisu točne. Razgovor s prodavačem bi mi uvelike pomogao u odabiru, čak i ako smo udaljeni tisućama kilometara, a prodavač zna samo moju dimenziju glave. Osim toga, putem ovog servisa, otvara se novo tržište za bezbroj brendova, i onih s dobrim e-commerce rješenjima i onih koji ih uopće nemaju', objašnjava.


Uz Rihu, u RentaShopperu odnedavno je i Martin Pinjušić (Farmeron), koji će kao razvojni programer voditi glavnu riječ kada je u pitanju tehnologija i razvoj projekta. Ostatak ekipe ima više savjetničku ulogu - Damir Podhorski i Zorin Radovančević, suvlasnici tvrtke Escape (u kojoj je i Riha zaposlen) te Jerome Le Cunff, koji je već sudjelovao u ZIP-ovom programu, pa će pomoći oko rada u poduzetničkom inkubatoru.

Projekt je trenutačno u fazi izrade minimalno funkcionalnog rješenja. Pripremaju vrlo jednostavnu web-stranicu koja će prikupljati prve beta testere servisa. Riha vjeruje kako će prvo funkcionalno rješenje koje će obuhvatiti servis za Googleov Glass i web-klijenta imati već na kraju ZIP-ovog programa (što je do šest mjeseci).

Paralelno je u razvoju i poslovni model, za koji su odmah potražili mentora. Cilj je naći način plaćanja u kojem krajnji korisnici plaćaju najmanje. Zasad se sigurnima čine mjesečne, odnosno godišnje članarine i podjela zarade od prodaje.

Startat će s Googleovom tehnologijom za pametne naočale Glass kako bi dokazali uporabljivost servisa. Odabrana je zato što je dostupna i vrlo otvorena za razvoj. No to ne znači kako neće biti otvoreni i za druge proizvođače. 'Cilj nam je što veća kompatibilnost', kaže Riha.


Prvu fazu financirat će vlastitim sredstvima i uz pomoć Escapea. Potom će, kako bi servis testirali na većem tržištu, potražiti pomoć poduzetničkog akceleratora i investitore spremne na ulaganje u ranim fazama razvoja (seed).

Već su dobili mjesto među 11 timova koji su ušli u šestu generaciju ZIP-ovog programa za startupove (ujedno i prvu koja će imati priliku dobiti investiciju od samog inkubatora). Prijavili su se također i na SeedCamp u Berlinu, Wayrin program u Velikoj Britaniji i hub raumov u Krakowu, a projekt je predstavljen i na AngelListu.