GODINA PREOKRETA

Reddit se sprema na javnu ponudu dionica. Može li zadovoljiti i korisnike i oglašivače i ulagače?

12.02.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Reddit se priprema za izlistavanje na tržištima kapitala tako što nastoji povećati prihode od digitalnog oglašavanja. Ali to nije jedina prepreka s kojom će se susresti

Grupacija sa sjedištem u San Franciscu (Sjedinjene Države), koju predvodi 38-godišnji suosnivač i glavni izvršni direktor Steve Huffman, kontaktirala je s velikim oglašivačkim agencijama (među kojima je i WPP, najveća agencija te vrste na svijetu) u potrazi za novim marketinškim poslovima koji bi donijeli prihode.

Pozvali su oglašivače na ciljanje njihovih visoko angažiranih i lojalnih zajednica iako razina rasprave na pojedinim dijelovima Reddita često ide ispod razine s kojom je većina oglašivača spremna biti povezana.

Moguće je da su im ponudili popuste ili mogućnost ranog pristupa oglašivačkim proizvodima. Zauzvrat vjerojatno očekuju zajamčenu razinu novca od oglašavanja.

Balans između korisnika i oglašivača

Potencijalni oglašivači mogli bi doći iz sektora računalnih igara, tehnologije i automobilske industrije. Ipak, čini se da će Reddit, poznat kao bastion slobode govora, morati vješto balansirati kako bi pomirio interese svojih često vrlo glasnih 330 milijuna mjesečno aktivnih korisnika i novih oglašivača koji mu mogu pomoći u postizanju profitabilnosti.

Do toga će doći nakon što su godinama bili kritizirani zbog toga što ne uvode više reda u rasprave koje su znale vrvjeti desničarskim ekstremizmom i ženomrstvom.

Pritisak u tom smjeru najviše je došao do izražaja 2020. godine, kad je Reddit ugasio kontroverzni subreddit r/thedonald zbog rasizma, teorija zavjere i nasilja u izričaju.

Sa sličnim problemima i dalje se hrvaju na burzama kapitala već izlistane tvrtke kao što su Facebook i Spotify.

Huffman je zagovornik moderiranja koje nije prestrogo, ali je spreman ponuditi brendovima veću kontrolu nad plasiranjem oglasa.

Kritičari upozoravaju da oslanjanje na umjetnu inteligenciju i samomoderiranje nije dovoljno učinkovito te da ekstremističke skupine razgovaraju u šiframa kako bi zavarale filtre.

Ciljaju na do 15 milijardi USD

Reddit bi se u javnu ponudu dionica trebao upustiti ove godine. U prosincu 2021. predali su papire američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission.

Pokušat će dosegnuti tržišnu vrijednost do 15 milijardi američkih dolara. U kolovozu su od skupine ulagača na čelu s Fidelity Investments dobili investiciju koja je procjenu vrijednosti tvrtke podigla na 10 milijardi USD. Dosad je u njih uloženo 1,3 milijarde USD.

Reddit je lani pokrenuo svoju kreativnu agenciju KarmaLab i predstavio novi oglašivački proizvod koji može biti ubačen u raspravu. Testirali su ga na 600 oglašivača, među kojima su HBO Max i Adobe.

Dodali su mogućnost oglašavanja putem videozapisa kako bi držali korak s TikTokom i Facebookom, a koji dominiraju tim segmentom tržišta.

Došlo je i do promjena u vrhu tvrtke. Vratio se njihov prvi šef financija Drew Vollero, a koji je u međuvremenu pomogao Snapu, tvrtki u čijem je vlasništvu Snapchat, pri izlasku na burzu 2017. godine.

Gdje je granica rasta?

Reddit je 2005. godine pokrenuo već spomenuti Huffman s Alexisom Ohanianom i Aaronom Swartzom.

Samoprozvana naslovnica interneta rasla je sporije nego druge društvene mreže, fokusirajući se isprva na nišne subkulture vezane uz igre te ljubitelje mimova i ciničnog humora.

U posljednje tri godine uspjeli su više se probiti u mainstream i privući korisnike koji razgovaraju o svemu i svačemu, od sporta i kriptovaluta do međuljudskih odnosa i politike.

Prošle godine uspjeli su gotovo pa udvostručiti prihode, sa 161 na 305 milijuna USD. Prognoze kažu da bi u ovoj godini mogli rasti za blizu 40 posto, na 424 milijuna USD.

Dio analitičara skeptičan je oko toga koliko Reddit doista može rasti. Smatraju da je taj rast ograničen, naročito u usporedbi s divovima kao što su Google i Facebook, tim više što korisnici Reddita ne upotrebljavaju svoje stvarne identitete.

Zbog toga u Redditu istražuju i druge moguće izvore prihoda, poput pretplate, kriptovaluta i trgovine, piše Financial Times.