black mirror

Twitter razotkriva: Muskove najave o ugradnji čipova u ljude podsjećaju na epizodu popularne serije

24.01.2022 u 12:54

Bionic
Reading

Nakon što su Elon Musk i njegova kompanija Neuralink najavili implantat koji će ljudima jednom omogućiti 'spremanje i reprodukciju sjećanja' hrpa posjetitelja Twittera odmah je povukla paralelu s epizodom popularne serije 'Black Mirror'

Korisnici Twittera počeli su uspoređivati novu tehnologiju koju je dizajnirao Elon Musk s uređajem iz znanstvenofantastične drame 'Black Mirror'.

Premda se Netflixova distopijska antologija ne emitira još od 2019., sve ju se češće spominje na Twitteru nakon što su korisnici u nedjelju počeli uspoređivati Neuralinkove implantate za mozak s epizodom serije iz 2011. Cijela kanonada paranoičnih tviteraša započela je nakon što je Musk službeno potvrdio da kompanija traži direktora kliničkih ispitivanja, što znači da je korak bliže testiranju čipova na ljudima.

Naravno, Twitter ne bi reagirao tako burno sam od sebe, za to je trebala objava nekog medijskog izvora - u ovom slučaju Pop Cravea koji je spomenuo Muskove izjave tijekom prezentacije Neuralinka održane 2020.

'U budućnosti ćete moći spremati i replicirati sjećanja', rekao je Musk tijekom prezentacije, na što je autor članka naglasio da 'sve ovo jako zvuči kao ona epizoda 'Black Mirrora', u kojoj sjećanja na koncu možete poslati u novo ili robotsko tijelo' te se referira na tehnologiju Grain iz epizode 'The Entire History of You'.

Serija je postala jako popularna zbog komentiranja i satirizacije odnosa društva i tehnologije. U spomenutoj epizodi tema je implantat koji ljudima omogućava snimanje audiovizualnih sjećanja i njihovo ponovno kasnije gledanje. Zamišljeni uređaj također je dozvoljavao uređivanje, cenzuriranje ili brisanje snimljenih sjećanja.

  • +6
Mlađi Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Peter Brooker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Korisnici Twittera ubrzo su nakon toga počeli uspoređivati uređaje referirajući na još jednu epizodu 'Be Right Back', u kojoj jedan od likova ubaci umjetnu inteligenciju u fizičko ljudsko tijelo, piše Business insider. Premda se dio korisnika uglavnom šalio, drugi su spominjali zabrinutost. 'Zahvaljujući Black Mirroru... ovo nije za mene', napisao je jedan korisnik. 'Epizoda 'Black Mirrora' u pravom životu potvrđuje da smo pogledali 'Black Mirror' i naučili - ništa', napisao je drugi.

Testiranje se nastavlja

Prema Neuralinku, kompanijino sučelje dizajnirano je kao rješenje za brojna fizička ograničenja poput sljepoće, gluhoće i paralize. Musk je prije spomenuo da će uređaj omogućiti korisnicima da brže upravljaju smartfonom nego kad za to koriste palčeve. No on je, podsjetimo, vrlo poznat po prenapuhanim izjavama poput onih vezanih uz autonomnu vožnju u Tesli.

Kako god bilo, testiranja novog čipa naša su neminovna budućnost, a na nama je izabrati koliko u njoj planiramo sudjelovati.