TEHNO PREGLED

Facebook je prvi, a tko se još našao među najpopularnijim društvenim mrežama? Evo popisa

30.10.2021 u 18:23

Bionic
Reading

S vremenom su nam se uvukle pod kožu i postale nezaobilaznim dijelom svakodnevnice. Pogledajte izbor 20 trenutno najboljih društvenih mreža i odredišta

Društvene mreže danas su sveprisutne, prilagođene različitim potrebama i željama. Izdvojili smo njih 20 koje se može smatrati najboljima, na ovaj ili onaj način.

Facebook

Uz sve nedostatke i mane Facebook je i dalje najveća i najpopularnija društvena mreža na svijetu, s više od 2,7 milijardi korisnica i korisnika.

  • +2
Facebook Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Instagram

Ako vas zanimaju slike, ilustracije i kratki video zapisi teško ćete naći bolju aplikaciju od Instagrama. Često ju se optužuje zbog površnosti, ali ako ste voljni kopati malo dublje naći ćete fantastične fotografije i nevjerojatna umjetnička djela.

Twitter

Twitter nema premca ako vam je važno dobiti vijesti prije drugih i imati pristup omiljenim poznatim i slavnim osobama. S druge strane, prilično ograničava izražavanje (do 280 znakova po tvitu) i opterećen milijunima lažnih korisničkih računa.

Linkedin

Kao vodeća svjetska poslovna društvena mreža, Linkedin je prvi izbor pri traženju posla ili novih zaposlenica i zaposlenika online.

Snapchat

Namijenjena gotovo isključivo mlađoj publici, ova društvena mreža poznata je po samouništavajućim slikama i video zapisima. Ali, Snapchat ima i alat za brbljanje te niz značajki koje njeno korištenje pretvaraju u igru.

Tumblr

Da, da, Tumblr je još aktivan i u dobroj je formi, hvala što pitate. Kombinacija društvene mreže i bloga omogućava objavu teksta, fotografija, videa i drugih medijskih sadržaja, kao i potpunu prilagodbu izgleda vaše stranice (ako se znate koristiti HTML-om).

Pinterest

Iako podržava objavu GIF-ova i videa, Pinterest je najpoznatiji po tome što na njemu možete ostaviti sliku koju ste našli negdje na webu i svidjela vam se. Odličan izvor inspiracije za kreativce i uradi-sam majstore.

Sina Weibo

Kineski odgovor na Twitter ima više od pola milijarde korisnica i korisnika, što ga čini jednom od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu. Kineske vlasti ga redovno cenzuriraju, ali isplati se pratiti ga ako želite pratiti događanja u Aziji.

Reddit

Dijelom forum za rasprave, dijelom web odredište za objavu sadržaja, Reddit nudi obilje korisničkih objava na sve teme koje možete zamisliti, a koje možete nagraditi dobrom ili kazniti lošom ocjenom.

TikTok

Kineska senzacija popunila je prostor nastao gašenjem Vinea. TikTok omogućava učitavanje i pregled kratkih video klipova. U prvoj polovici 2018. godine bio je najpreuzimanija aplikacija na svijetu, i od tad ne posustaje.

Ask.fm

Tražite li odgovor na neko pitanje Ask.fm vam može pomoći u potrazi. Bilo tko može postaviti pitanje i ponuditi odgovor. Nekad je bilo moguće koristiti ga anonimno, ali to se promijenilo nakon više tinejdžerskih samoubojstava uslijed maltretiranja i zlostavljanja.

VKontakte

Ruska inačica Facebooka najpopularnija je u toj državi i nudi niz sličnih mogućnosti i značajki, kao što su grupe, privatna razmjena poruka, upravljanje događanjima, označavanje fotografija...

Flickr

Ova društvena mreža bit će vam zanimljiva ako namjeravate objavljivati i dijeliti fotografije ili tražite dobre fotografije. Moguće ih je komentirati i lajkati.

Meetup

Meetup nastoji premostiti jaz između društvenih mreža online i u stvarnom svijetu. Ponudit će vam alate za otkrivanje grupa i događanja koja vas zanimaju te vam pomoći da se s njima povežete.

InterNations

Koristan alat ako se nađete u gradu u kojem ne poznajete nikog jer će vam pomoći u pronalaženju ljudi koji govore vaš jezik i bave se sličnim poslom ili hobijem. Dobro će poslužiti i da se raspitate o mjestu u kojem živite.

XING

Ako vam Linkedin zbog bilo kojeg razloga ne odgovara, tu je XING. Popularan u Europi, nudi osnovne značajke besplatno i napredne uz plaćanje.

Nextdoor

Društvena mreža koja se temelji na kvartovima i sličnim teritorijalnim jedinicama. Moguće je ograničiti članstvo kako bi obuhvatilo usko područje pa može biti korisna ako želite nešto organizirati sa susjedima.

Tinder

Tehnički nije društvena mreža već aplikacija za spajanje usamljenih srca. Ali, Tinder je vjerojatno najpoznatiji servis te vrste na svijetu.

Foursquare

U potrazi ste za restoranima, događanjima i zanimljivim lokacijama u vašoj neposrednoj blizini? Foursquare će vam pomoći da ih što brže pronađete.

Myspace

Nakon temeljite preobrazbe Myspace je danas društvena mreža koja okuplja ljubiteljice i ljubitelje glazbe. Možete slušati glazbu, razgovarati i čitati vijesti o njoj, piše Make Use Of.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Ne prestaju fascinirati: Pogledajte neke od najljepših prizora dubokog svemira koje je ulovio Hubble

Pogledaj galeriju