MICRO:BIT U AKCIJI

Pogledajte kakvom su inovacijom za zdravlje mali Velikogoričani izborili put u London

21.12.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Kičmo:bit, mali uređaj koji koristi funkcije micro:bita za detekciju nagiba i slanje vizualnih i zvučnih signala ovisno o položaju, oduševio je žiri globalnog natjecanja

Informatički klub VEL_IK iz Velike Gorice sudjelovao je u globalnom natjecanju Zaklade Micro:bit u kategoriji Nezarazne bolesti kod djece.

Predstavili su se projektom Kičmo:bit, za koji su dobili nagradu kao najbolji projekt u Europi jer je jednostavan i lako primjenjiv za sve uzraste. Nagrada je klubu koji trenutno broji 55 djece i 14 odraslih članova donijela pozivnicu u London, gdje će se od 26. do 29. siječnja iduće godine na događanju Global Challenge Winners okupiti pobjednici iz svih dijelova svijeta. Hrvatsku će predstavljati učenik Fran Mikulčić u pratnji roditelja.

Velikogoričani su odabrali problem čest kod djece školskog uzrasta: neispravno sjedenje. Koristeći micro:bit napravili su pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete, njegove roditelje, učitelje ili prijatelje na nepravilno držanje i poticati dijete na sjedenje u pravilnom položaju.

Točnije rečeno, Kičmo:bit je mali uređaj koji koristi funkcije micro:bita za detekciju nagiba i slanje vizualnih i zvučnih signala ovisno o položaju. 'Inovacija je u tome što smo te funkcije primjenili na jednostavan i praktičan način, u obliku naramenice', pojasnio je tportalu Jurica Levak iz Informatičkog kluba VEL_IK.

Ideju su osmislili i razvili nakon što je objavljen globalni micro:bit zadatak vezan uz teme UN-ovih ciljeva održivog razvoja. 'Za uspješno rješavanje zadatka trebalo je dizajnirati i napraviti rješenje problema koji utječe na nekog osobno ili širu zajednicu. Teme su bile sigurnost u prometu i sprječavanje nezaraznih bolesti kod djece. Mi smo se odlučili za prevenciju skolioze', opisao je Levak.

Razvoj je trajao tri tjedna, na radionicama mlađih robotičara na kojima sudjeluje 15 učenika Informatičkog kluba VEL_IK i Osnovne škole Eugena Kumičića.

Najveći izazov tijekom razvoja bio je sam uređaj micro:bit, odnosno kako dodatni zvučnik i pripadajuće žice postaviti djetetu na leđa bez ikakvog dodatnog opterećenja. 'Prvotna ideja je bila da će se uređaj ušiti u odjeću pomoću dodatnog džepića ili samo pribadačom zakvačiti na odjeću. No, zadnji dan je pala ideja da se napravi naramenica', rekao je Levak.

ZABAVITE SE

Ove SF serije savršene su za blagdanske super-maratone

Pogledaj galeriju

Micro:bit su dobili kao donaciju od Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Za dodatnu opremu izdvojili su oko 200 kuna. 'Sve naše radionice financiraju se iz proračuna Grada Velike Gorice pa tako nismo trebali dodatna sredstva', naglasio je Levak. Projekt im je, dodao je, donio samopouzdanje i pregršt dodatnih ideja kojima će uskoro posvetiti više vremena.

O komercijalizaciji svog proizvoda ne razmišljaju, ali rade na osmišljavanju istraživanja navika sjedenja djece. Nadaju se izraditi i provesti detaljnije istraživanje, pa tijekom siječnja još malo unaprijediti rad samog uređaja.