PODIGLI GLAVU

Pobuna konzervativaca u Googleu: manifest "zapalio" Mountain View

08.08.2017 u 08:08

Bionic
Reading

Barem osam Googleovih zaposlenika tvitalo o je dokumentu koji je kružio tom tvrtkom, a kojim se tražila zamjena inicijativa koje potiču raznolikost politikama koje umjesto toga ohrabruju "ideološku raznolikost"

Dokument, koji predstavlja osobno mišljenje jednog višeg softverskog inženjera, podijeljen je na Googleovoj mailing listi, no vrlo se brzo proširio po cijeloj kompaniji.

U web odredištu Motherboard kažu kako sporni dokument nisu vidjeli u cijelosti, već kako su imali uvid u snimke zaslona (screenshotove) naslovljene Google's Ideological Echo Chamber (Googleova ideološka soba odjeka - op.a.).

Opise sadržaja dokumenta javno su tvitali Googleovi zaposlenici, a ekipi u Motherboardu ga je detaljno opisao i zaposlenik koji je tražio da ostane anoniman zbog tvrtkinih dobro poznatih strogih pravila o čuvanju poslovnih tajni.  Tijekom vikenda web odredište Gizmodo objavilo je dokument od deset stranica u cijelosti.

Optužio Google za diskriminaciju

Prema tvitovima Googleovih zaposlenika, autor dokumenta navodi kako je manja zastupljenost žena u odnosu na muškarce u izradi softvera odraz bioloških razlika između muškaraca i žena. 

Google, ustvrdio je dalje, ne bi trebao nuditi programe za podzastupljene rasne ili rodne manjine. Kompaniju je optužio kako diskriminira osobe s konzervativnim političkim uvjerenjima, naveo kako bi bilo bolje da se pozabave omogućavanjem iskazivanja mišljenja i stavova konzervativaca te se požalio kako je "ljevičarska" ideologija štetna.

Velika većina zaposlenika dokument je izvrgla ruglu i odbacila njegov sadržaj, tvrdi već spomenuti Googleov zaposlenik. U tome prilog idu i tvitovi zaposlenika.

Internom izjavom upućenom zaposlenicima oglasila se i Googleova nova dopredsjednica odjela Diversity, Integrity & Governance Danielle Brown.

Google je trenutno pod istragom američkog Ministarstva rada zbog razlike u plaćama koje isplaćuje muškarcima i ženama.

Općenito govoreći, Silicijska dolina često je bila metom kritika zbog diskriminacije prema ženama i ljudima koji nisu bijele boje kože.