STVARI IDU NABOLJE, ALI...

Seks skandali zauvijek su promijenili Silicijsku dolinu

04.08.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Silicijska dolina više nikad neće biti ista. Sve više žena iz IT svijeta dijeli priče o diskriminaciji i seksualnom uznemiravanju, a skandala je pregršt. I dok stvari po tom pitanju zapravo napreduju, sve kao da ide sporim tempom nabolje, dok istovremeno novi kanali omogućuju svima da se požale na svoja krajnje neugodna iskustva

Sve više žena danas imenuje svoje napadače i njihove priče općenito imaju golemog utjecaja. Umjesto da tvrtke ovakve stvari metu pod tepih, sada se otvaraju brojna istraživanja - koja pak vode do otkaza, otpuštanja, isprika i svega vezanog uz to. 

Nažalost, dio skandala i optužbi su promašene ili inscenirane - no jedno je jasno: sve dok je i jedna stvarna - previše je. U nastavku slijede neki od slučajeva koji su uzburkali vode u IT svijetu, prema izboru Business Insidera

Startupi ili Venture Capital tvrtka - svejedno je

CEO startupa BetterWorks, Kris Duggan, prošli tjedan dao je otkaz na svoju poziciju nakon optužbi o seksualnom napadu i uznemiravanju. Duggan je poznato ime svijeta mladih tvrtki, a ranije je pomogao osnovati Badgeville. 

U srpnju ove godine je i veliki broj VC službenika (Venture Capital) dao ostavku nakon što su se žene požalile na seksualno uznemiravanje. Jedan od tih službenika bio je Justin Caldbeck, koji je osnovao fond Binary Capital. Skupina žena je podijelila niz golemih optužbi na Caldbeckov račun, a naravno kako investitori BC-a nisu bili sretni...

Venture fund i seed accelerator 500 Startups se nedavno našao u nevoljama kada je njihov osnivač i partner Dave McClure dao ostavku nakon što je suosnivačica podijelila neke od interakcija s njim. McClure je uz ostavku napisao i javnu ispriku

Za ovu godinu stvari počele skandalom u Uberu

Tekuća godina definitivno će postati zabilježena kao jedna od najupečatljivijih kad je riječ o optužbama za seksualno uznemiravanje. Business Insider piše kako je sve bilo inspirirano objavom na blogu Susan Fowler, inženjerke i autorice koja je navela kako je doživjela seksualno uznemiravanje u Uberu te da je odjel za ljudske resurse odbio djelovati na optužbe.

Nedugo nakon te objave, poznati Googleov inženjer koji se premjestio u Uber, Amit Singhal, morao je napustiti novu tvrtku - jer su u Uberu otkrili kako je krio optužbe o uznemiravanju dok je još bio u Googleu. 

To je bio tek jedan skandal u nizu onih vezanih za Uber, no stvari su poput lavine nakon toga krenule dalje. Žene IT svijeta spoznale su da sve što su tajile godinama rada mogu iznijeti u javnost - i imenovati one odgovorne za sve situacije.

Nekad je bilo drastično gore

Možda je to suvišno za reći, no prije tek jednog desetljeća (a kamoli dublje u prošlosti!), žene koje su imale snagu iznijeti optužbe o uznemiravanju i seksizmu su obično dočekane na nož, posebno kada bi uzrokovale ostavku neke odgovorne osobe. 

Danas se svaki slučaj i optužba pažljivo razmatra, a akcije su obično brze i kratke. Sve i u slučajevima kada se ne pronađe jedinstven krivac - odgovorni su oni koji su na čelu strukture. To danas prepoznaju ne samo u javnosti, već što je jednako bitno - i unutar samih tvrtki te investitora.

Brojne situacije ostaju neriješene i upitne...

Jedan od upečatljivijih slučajeva vezanih za optužbe o seksualnoj diskriminaciji je vezan za bivšu čelnicu Reddita, Ellen Pao. Ona je tužila Kleiner Perkins, no za vrijeme suđenja stvari su zbog dokaza (i manjka istih) završile gubitkom slučaja, iako je peripetija oko svega bilo gomilu. 

Ovaj slučaj bio je poznat i po tom što je suđenje, koje je trajalu 24 dana, bilo pokriveno na društvenim mrežama i live blogovima. 

Nešto ranije, 2013. godine, dogodio se neobičan skandal 'dongle-gate'. Adria Richards je otpuštena iz startupa SendGrid nakon što se na društvenim mrežama požalila na seksističke komentare koje je načula na sajmu. Čovjek na kojeg se žalila dobio je otkaz, a čime su njegovi podržavatelji pokrenuli DDoS napad na SendGrid. Ovi su pak dali otkaz Adriji Richards.

2015. godine inženjerka Googlea je javno optužila dva inženjera-upravitelja da su je seksualno uznemiravali u više navrata te da nije dobila nikakvu pomoć od odjela za ljudske resurse. Kako se u Googleu stvari nisu nigdje micale naprijed, prestala je raditi u ovom divu IT industrije.

Ovakvih primjera je, nažalost, pregršt. Izuzetaka nema, bilo da su tvrtke male ili goleme. Jedan od svježijih primjera je u Tesla Motorsu. U veljači ove godine, inženjerka je pokrenula tužbu zbog seksualnog uznemiravanja i diskriminacije, a u lipnju Tesla Motors joj je priredio otkaz (navodno iz 'drugih razloga').

Više priče i manje akcije - donedavno

Do 2016. godine situacija sa ženama u IT svijetu uglavnom bila mnogo priče - manje akcije. Svaka tehnološka konferencija je imala barem jedan panel vezan uz to. Usprkos tome, u ispitivanju koje je obuhvatilo više od 200 žena, otkriveni su porazni podaci. Više od 90 posto njih je svjedočilo seksističkom ponašanju, a 60 posto njih je billo seksualno uznemiravano na poslu - obično od strane nadređenih.

Nedavnom objavom skandala unutar Ubera, stvari su počele izlaziti na vidjelo u nizu tvrtki iz Silicijske doline (i šire). Stvari više ne ostaju tek na priči. 

Silicijska dolina morat će evoluirati van okružja koji se danas opisuje vrlo toksičnim i diskriminatornim. Predsjedavajući LinkedIna, Reid Hoffman, pozvao je sve VC-ove (Venture Capitalists) da imaju nultu stopu tolerancije prema predatorskom ponašanju drugih. Facebookova COO, Sherly Sandberg pak napominje da više VC-ova mora financirati ženske tvrtke, tvrtke u kojima se više žena nalazi na čelnim pozicijama kako bi se uništilo negativnu kulturu. 

Zagovornica raznolikosti i cijenjena inženjerka Tracy Chou je za BI rekla kako se nazire val promjena, iako 'još uvijek postoji strah'. 'Nadam se kako će se zahvaljujući vidljivosti stvari unutar Silicijske doline neke stvari u industriji automatski riješiti, no bojim se da će biti i negativnih posljedica, poput toga da muški VC-i jednostavno ne žele raditi ili se susresti sa ženama osnivačima ili kolegicama', zaključuje Chou.