prijetnja iz svemira

Pobrojano čak 20.000 potencijalno opasnih asteroida koji bi mogli udariti u Zemlju

09.05.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Nedavno priopćenje Europske svemirske agencije kaže da se količina otkrivenih asteroida koji potencijalno prijete Zemlji povećala na 20.022. Samo od početka godine popisano je čak 731 novo kameno ili metalno nebesko tijelo

Kao da nam nije dosta briga zbog onoga što se događa na Zemlji, našem opstanku prijete i asterodi iz svemira. Prema nedavnom priopćenju ima ih više od 20.000.

NASA i razne druge svemirske agencije dugo se bave planovima kako na vrijeme otkriti i spriječiti lutajuće asteroide koji bi na svom putu mogli pasti na naš planet i uništiti sav život na Zemlji. Prvi je korak saznati koliko je asteroida u našem Sunčevom sustavu i koliko su oni potencijalno opasni.

Asteroid je udario u Zemlju pored ruskog grada Čeljabinska 15. veljače 2013. Izvor: Društvene mreže / Autor: Tuvix72

To je lakše reći nego napraviti. naime, mnogi su asteroidi mali, tamni, brzo se kreću ili jednostavno vrebaju iz zaklonjenog dijela Sunčevog sustava, što znanstvenicima otežava njihovo proučavanje.

Čeljabinsk bi se mogao ponoviti za 60 godina

Ključno je locirati položaj i kretanje što više asteroida. Promakne li pažnji samo jedan kojem se zemlja nalazi na putu, posljedice bi mogle biti fatalne. Posljednji asteroid koji je ostavio trag bio je onaj koji je pao pored Čeljabinska 2013. godine. NASA-in administrator Jim Bridenstine pretpostavlja da bi se nešto slično moglo ponoviti svakih 60 godina.

  • +9
Kiša meteora Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kako bi se borio protiv te prijetnje, američki je Kongres 1998. naredio proučavanje svakog prijetećeg asteroida promjera većeg od kilometra. NASA je taj posao dovršila 2005. Kasnije je Kongres zatražio da se preispitaju i manji asteroidi, a svjetske svemirske agencije su do 2013. otkrile 10.000 kamenih ili metalnih nebeskih tijela.

Sada, šest godina kasnije, ta se brojka udvostručila.

NASA savjetuje: kako se pripremiti za izvjesni udar asteroida Izvor: Društvene mreže / Autor: Skywatch Media News

Prije ili kasnije naći ćemo se na putu velikom asteroidu

Nedavno priopćenje Europske svemirske agencije kaže da se ukupna količina asteroida koji potencijalno prijete Zemlji povećala na 20.022. To uključuje i 208 asteroida otkrivenih u posljednjih mjesec dana. Od početka godine popisan je čak 731 novi asteroid.

To je puno asteroida! Što ih više otkrijemo i shvatimo njihov put, to ćemo biti sigurniji. No bilo bi glupo misliti da smo ih otkrili sve. Naš Sunčev sustav prepun je različitih nebesnih tijela. Prije ili kasnije naći ćemo se na putu jednom velikom. Zato je dobro otkriti ga čim prije kako bismo se na vrijeme pripremili za obranu našeg planeta.