razjašnjen misterij polinija

Tajanstvena rupa koja se otvara u antarktičkom ledu mogla bi promijeniti svjetsku klimu

06.05.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Početkom sedamdesetih godina, kad su sateliti počeli snimati fotografije Zemlje, uočena je tajanstvena rupa u jednom od sezonskih antarktičkih ledenjaka. Rupa je do ljeta nestala, a ovaj neobičan događaj desetljećima je ostao neobjašnjen. Sve dok se nedavno nije opet pojavila...

Rupa se u sezonskom antarktičkom ledu, onom koji se pojavljuje, migrira i nestaje s promjenom godišnjih doba, ponovno pojavila prije otprilike godinu i pol. I opet je, kao i onda, nastala tijekom najhladnijih zimskih mjeseci, kad bi led trebao biti najdeblji. Rupa je bila veličine 9500 četvornih kilometara, da bi u sljedeća dva mjeseca narasla zapanjujućih 740 posto. A onda se ponovno povukla s nadolazećim ljetom.

Trebala su proći desetljeća, ali znanstvenici sad vjeruju da znaju o čemu je riječ. Analizom satelitskih snimaka istraživači sa Sveučilišta New York u Abu Dhabiju otkrili su da ove prolazne rupe, poznate kao polinije, izgledaju kao ožiljci od ciklonskih oluja.

Kad se na Južnom polu sudare topla i hladna struja

Studija, objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research: Atmospheres, opisuje situaciju u kojoj su se u rujnu 2017. na južnom polu sudarile tople i hladne zračne struje. Nastali su vrtložni vjetrovi koji su zapuhali brzinom od 117 kilometara na sat i podigli valove visoke 16 metara. Učinak je bio kao da o tlo udarila neka divovska bušilica koja je antarktički led razbacala ne sve strane, dalje od oka oluje.

Ogromna rupa otvorila se u antarktičkom ledu Izvor: Društvene mreže / Autor: TomoNews US

Nastale rupe nisu nužno loša pojava; one omogućavaju migracije tuljana i pingiva te pružaju stanište fitoplanktonima.

Te rupe utječu na atmosferu i potencijalni su pokazatelji klimatskih promjena.

Polinije mijenjaju cirkulaciju oceana

'Jednom otvorena, polinija djeluje kao prozor kroz morski led, prenoseći ogromne količine energije između oceana i atmosfere', kaže Diana Francis, autorica novog istraživanja. 'Zbog svoje veličine ove polinije mogu utjecati na klimu na regionalnoj i globalnoj razini jer mijenjaju cirkulaciju oceana'.

Kako nestaju površine pod ledom oko Južnog pola Izvor: Društvene mreže / Autor: Prajvala Kurtakoti

To znači da mogu utjecati na regionalnu cirkulaciju u atmosferi, globalnu cirkulaciju, svojstva dubokih i donjih antarktička voda, ali i na unos ugljika u ocean.

Bit će toga ubuduće sve više

Ogroman je raspon faktora na koje mogu utjecati ove rupe u ledu. Temeljem dobivenih rezultata znanstvenici predviđaju da će se cikloni na Zemljinim polovima samo pojačati, a ekstra-tropski cikloni sve više približavati Antarktiku.

'Obzirom na sada dokazanu vezu između polinija i ciklona', kaže Francis, ' možemo pretpostaviti da bi se polinije mogla sve češće pojavljivati zbog sve intenzivnijih ciklona.'