ASTRONOMIJA

Astronomi se pripremaju za Zemljin susret s velikim asteroidom

07.05.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Susret će biti puno bliži od većine onih koje smo doživjeli dosad, što će znanstvenicima pružiti jako dobru priliku da svemirsko tijelo prouče iz blizine

15. travnja 2029. Zemlja će se za dlaku mimoići s asteroidom pod nadimkom Apophis koji će od naše atmosfere biti udaljen svega nekoliko tisuća kilometara. Ovo će, pored očigledne prilike za sve amatere astronome, pružiti priliku znanstvnicima da ga proučavaju iz neusporedive blizine, prenosi LiveScience.

Dolazak Apophisa ne znači ništa novo za Zemlju, s obzirom da nas njegovi 'rođaci' promašuju cijelo vrijeme. Razlika između ovog i ostalih asteroida je što velika većina Zemlju mimoilazi na udaljenosti većoj od one između Mjeseca i Zemlje. Apophis će projuriti u prostoru između Zemlje i Mjeseca te će biti vidljiv golim okom - s obzirom da ima promjer oko 300 metara.

ČUDESA S NEBESA

Astronauti otkrili: Ove čudne stvari dogodit će vam se samo u svemiru

Pogledaj galeriju

Vrijeme je za - pripreme za doček

S obzirom na veličinu, Apophisa ćemo moći promatrati desetak godina prije nego što nam se približi, što je više nego dovoljno vremena za eventualne pripreme. Naime, uvjereni smo da znanstvenici na Zemlji već sada kuju planove za niz eksperimenata koje će moći sprovesti.

Mali put do otkrića

Još jedan razlog zbog kojeg se astronomi raduju dolasku Apophisa je blizina na kojoj će nas mimoići. S obzirom da letjelice koje šaljemo prema dalekim objektima troše puno više goriva, znači da imaju puno manje mjesta za znanstvenu opremu poput senzora. Asteroid promjera od oko 300 metara bit će praktički u našem dvorištu, što znači da ćemo prema njemu moći poslati ogromni satelit pun vrlo uređaja za mjerenje i analizu.

Što bismo mogli saznati?

Ako sve pođe po planu, ljudi bi zahvaljujući ovom bliskom susretu mogli otkriti jako puno o sastavu asteroida poput Apophisa, sastavu našeg svemira prije milijardu godina, kao i povijesti našeg planeta. Sve što trebamo napraviti je dobro iskoristiti idućih deset godina.