TEHNO SAVJETI

Ne koristite Steam? Ovo su razlozi zbog kojih biste trebali

26.08.2023 u 22:14

Bionic
Reading

Ako ne koristite poznati Valveov klijent za PC gejming, donosimo nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ipak trebali

Otkad se udaljio od pokretanja isključivo Valveovih igara te se preorijentirao u platformu za igre trećih strana, Steam je postao jednom od omiljenih platformi ljubitelja gejminga na PC-ju i Macu. Ako ne koristite Steam, velike su šanse da propuštate njegove koristi.

Na koncu, od ove se aplikacije može dobiti puno više nego što se gubi, što znači da Steam predstavlja dobar strateški potez koji doprinosi kvaliteti gejming iskustva. Ovo su razlozi zbog kojih se isplati koristiti Steam.

Pohrana spremljenih pozicija u oblaku

Steam ima uslugu pohrane u oblaku koja automatski šalje postavke, pohranjene pozicije u igri i druge podatke u oblak. Većina velikih naslova podržava pohranu u Steamovom oblaku, što znači da je igranje putem platforme dobra stvar - pogotovo ako slučajno ostanete bez podataka na računalu.

No to nije sve - pohrana u oblaku znači da možete završiti igru na svojem računalu i nastaviti na nekom drugom , a sve što trebate je prijaviti se. Nadalje, pohranjene pozicije možete uređivati na Steamovoj stranici Remote Storage, a ako zatreba, spremljene pozicije uvijek možete ručno preuzeti. Puno platformi ima slično rješenje, no malo koja ga koristi tako učinkovito kao Steam.

Jednostavno organiziranje i razvrstavanje kupljenih igara

U katalogu Steam ima više od 50.000 igara, puno više od najbližeg konkurenta. Opseg igara koje možete preuzeti je, uzmemo li u obzir raznolikost, nevjerojatan. Od PopCapovih igara iz ranih 2000-ih do nedavno izdanih CRPG-ova, Steam je digitalni izlog broj jedan za mnoge programere i izdavače. Također čuva sve vaše igre tako da ih organizira u urednoj knjižnici. Povrh toga, igrači mogu dodati igre koje nisu sa Steama i svima im pristupiti iz aplikacije.

Igre možete preuzeti na sve svoje uređaje

Igre koje imate na Steamu možete preuzeti i instalirati na koliko god računala želite, no vodite računa o tome da na više računala ne možete igrati odjednom. Ovo je ograničenje uvedeno kako bi se spriječilo dijeljenje podataka za prijavu te da se, naravno, zaustavi gejmere koji svoje igre dijele s desecima ili stotinama drugih. Ovo pravilo, ukratko, znači da na Steam u svakom trenu možete biti prijavljeni samo na jedno računalo i račun.

Ukratko, ne morate naokolo nositi disk pun igara ako imate PC na različitim mjestima. Sve pohranjene pozicije su sinkronizirane, što znači da za nastavak igranja samo trebate preuzeti igru na novo računalo.

Za kraj, ako želite dijeliti igre s članovima obitelji, za to koristite sustav obiteljskog dijeljenja.

Ocjene i recenzije svih igara

Korisnicima koji posjeduju igre pruža se mogućnost ocjenjivanja i recenzija. Platforma isto pokazuje koliko je sati neki korisnik proveo igrajući igru, je li dobio ju ili kupio te koliko je korisnička recenzija korisna drugim igračima. Recenzije možete koristiti kada odlučujete koje igre želite kupiti (premda se na njih često ne morate oslanjati). Na koncu, također možete ostaviti recenziju igara koje vam se sviđaju ili ne sviđaju, pridonoseći izravno pozitivnoj ili negativnoj ocjeni na stranici dućana.

S obzirom na veličinu platforme Steam, njihove su recenzije puno moćnije od onih na bilo kojoj drugoj platformi za igranje.

Steam radi na većini operativnih sustava i virtualnih mašina

Možete ga pokrenuti na svemu od Windowsa 7 nadalje, a korisnici Applea mogu pokrenuti platformu na Mac OS X El Capitan i novijim verzijama, a tu je i ona za Ubuntu za Linux (Linuxova zajednica pomogla je pokrenuti Steam na raznim distribucijama). Ovako opširna podrška također olakšava rad na virtualnim strojevima jer je optimizirana za različite operativne sustave. Steam također možete koristiti za pokretanje igara za Windows na Macu, zahvaljujući CrossOveru.

Igre možete kupiti po nižim cijenama

Premda nije riječ o nužno najjeftinijoj opciji, Steam možete koristiti za kupovinu naslova po nižim cijenama. Da biste to napravili, isplati se čekati rasprodaje, a da ne zaboravite ili propustite sniženje, igru uvijek možete staviti na svoju listu želja.

Popis želja posebno je korisna opcija jer igru koju želite kupiti možete dodati na listu te pričekati da krene u rasprodaju ili prodaju. Čim dođe do toga, dobit ćete obavijest putem e-pošte ili mobilne aplikacije Steam.

Prije nego što napravite potez...

Vodite računa o tome da, osim ako zbilja želite uštediti na vremenu i prostoru na disku, ne postoji razlog zbog kojeg biste trebali koristiti isključivo Steam. Ako se držite većeg broja platformi, nećete biti na milosti i nemilosti Valvea, što znači da možete kombinirati usluge prema osobnim navikama te pronaći kombinaciju koja radi najbolje za upravo vas, zaključuje Makeuseof.