TEHNO RECENZIJE

Klasik koji morate zaigrati: Baldur's Gate 3 jedna je od najboljih RPG igara svih vremena

20.08.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Dugo iščekivan RPG naslov iz Larian Studiosa donosi neodoljivu čaroliju Dungeons and Dragonsa u paket koji istovremeno poštuje svoje prethodnike i postavlja visoke standarde cijeloj gejming industriji

Baldur's Gate je, bez dvojbe, jedan od najpoznatijih RPG naslova na PC-ju. Priča o potomku boga ubojstva smještena u okružje klasičnih Dungeons and Dragonsa svevremenska je saga o prijateljstvu, sudbini i prevari koja drži vodu još i danas. Sudeći prema najnovijem nastavku koji je umjesto BioWarea razvio Larian Studios, nove generacije igrača i veterani koji su ovaj tren čekali 23 godine mogu iskusiti kako je to biti avanturist u jednom od najvećih gradova Sword Coasta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Larian Studios

Za razliku od prethodnika, Baldur's Gate 3 slijedi Larianovu dizajnersku filozofiju nadopunjenu pravilima pete edicije stolne verzije Dungeons and Dragonsa. Rezultat je igra s izraženim naglaskom na smislene odluke, dalekosežne posljedice i iznimnu taktičku borbu na poteze, gdje moćna oružja igraju jednako važnu ulogu kao teren na kojem se borite. Podsjetimo, Larianova prošla igra, Divinity: Original Sin 2, naslov je koji je pored zanimljive priče imao vrlo izazovnu borbu na poteze. Premda se Baldur's Gate 3 ne oslanja na elemente i svladavanje okoliša kao što to radi Original Sin 2, ona to nadograđuje masivnom kolekcijom vještina, magija, rasa, klasa i subklasa.

Pedantna kreacija lika koja... ima smisla?

U prvom izborniku, gdje možete birati jedan od prethodno izgrađenih likova ili napraviti svojeg, možete provesti nekoliko sati petljajući po svemu od statistika i subklasa do tipa spolovila. Nakon što ste zadovoljni svojim izborom u jednom od najsveobuhvatnijih sustava za izradu lika ikad, zaputit ćete se u epsko putovanje pod proganjajućom premisom infekcije vanzemaljskim punoglavcem koji bi vas trebao, ali zbog nekog razloga nije, pretvoriti u krakato telepatsko čudovište - ilitida.

Tijekom putovanja kroz masivna tri poglavlja dobit ćete odgovor na pitanja koja vas muče od početka, upoznat ćete avanturiste koje je zadesila ista sudbina kao i vas te, naravno, otkriti opasnu zavjeru koja prijeti cijeloj regiji, pa i svijetu. Razlika između ovog Baldur's Gatea i prijašnjih nastavaka seže dalje od prelaska na borbu na poteze i prilagodbe novim pravilima popularnog stolnog RPG-a.

Epska fantazija

Baldur's Gate 3 puno je direktniji i intenzivnije angažiran naslov koji u centralni fokus stavlja epske događaje i masivne prijetnje. Još jedna stvar koja će mnoge igrače iznenaditi je sirova količina metoda na koje mogu pristupiti svakom izazovu. Igra na pametan način servira različite zadatke, s time da je svaki od njih rješiv na nekoliko načina. Svako od tih rješenja može imati različit utjecaj na ostatak priče, a u jednadžbu ulazi sve od vještina kojima vaš lik raspolaže do njegove prošlosti i na koncu - rase.

Forgotten Realms, odnosno Faerun, mjesto je u kojem postoji ogroman broj kultura koje za sobom povlače razne stereotipe, a na vama je da predrasude koje okolina ima prema vašem liku okrenete sebi u korist. Brojne borbene situacije se, tim rečeno, mogu riješiti svime od uvjeravanja do isipavanja blatantnih laži, što daje osjećaj da radite ono što želite, a ne ono na što vas igra tjera.

Impresivna priča i imerzija

Dodatnu razinu imerzije daje izvrsno pisana priča koja igrača nerijetko ostavlja nesigurnim oko onog što je napravio. Svi vaši suputnici su, na jedan ili drugi način, nesavršeni, a njihove vas priče mogu povući u raznim nepredvidivim smjerovima. Ono što je bitno je da kao igrač uvijek imate osjećaj da napredujete - jesu li vaše odluke bile prave i jeste li mogli nešto odraditi drukčije? To ćete otkriti u drugom prohodu.

Baldur's Gate, pored mogućnosti biranja raznih klasa i rasa koje imaju izravan utjecaj na svijet, također daje hrpu interaktivnih opcija sa suputnicima koji, ovisno o tome kako se ponašate tijekom putovanja, više ili manje odobravaju vaše poteze te rade sve od zanovijetanja i bodrenja do izravnog konfrontiranja. Lijepo je vidjeti da svijet koji, pored epske priče i hrpe opcija, nudi likove koji autentično reagiraju na stvari koje radite.

Stvari vrijedne prigovora

Igra, doduše, ima i nedostataka. Zadaci koje dobivate nerijetko znaju biti nejasni, pa potraga za njihovim rješenjima može potrajati.

Drugo, za igranje Baldur's Gatea 3 trebat će vam barem osnovno poznavanje pravila pete edicije Dungeons and Dragonsa. Igra je igriva i bez njega ako ste spremni pažljivije proučiti sve pikanterije čarolija i vještina etabliranih u stolnoj verziji ovog RPG sustava.

Treće, menadžment inventara je, ako mijenjate likove, nezgrapan. Za razmjenu predmeta morat ćete otići u kamp, tamo otvoriti specijalni kovčeg i onda zamijeniti likove, opet otvoriti kovčeg i preuzeti opremu. Konačno, navigacija po mapi mogla je dati opciju kretanja klikom na kartu. Ovako mapa služi samo za orijentaciju, a putovanje morate odraditi ručno ili, na sreću, putem mnogih teleporta.

Igra koju ćete pamtiti

Tim rečeno, Baldur's Gate 3 nije savršena igra u svakom pogledu, no ako tražite izvrstan RPG s utjecajnim moralnim odlukama, predivnom karakterizacijom likova, izvrsnom glumom i vjerno dočaranim svijetom Dungeons and Dragonsa, ne tražite dalje.

Larianov moderni nastavak BioWareovog klasika impresivna je demonstracija strastveno odrađenog posla i na koncu igra koju, ako volite taj žanr, jednostavno morate zaigrati.

  • +24
Baldur's Gate 3 - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Larian Studios
  • Ime: Baldur's Gate 3
  • Proizvođač: Larian Studios
  • Izdavač: Larian Studios
  • Platforme: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One
  • Žanr: RPG
  • Cijena: 59,99 eura
>