prilika za razvoj na čekanju

Milijunski projekt IT parka u Osijeku je zapeo. Provjerili smo zašto

27.09.2018 u 20:20

Bionic
Reading

Višemilijunski projekt koji bi u gradu na Dravi mogao zapošljavati mlade stručnjake i smanjiti nezaposlenost napreduje puževim korakom, a mi smo provjerili zašto

Projekt IT park u Osijeku, osamnaest milijuna kuna vrijedna investicija, zamišljen je kao specijalizirana poduzetnička zona za tvrtke iz IT sektora na površini nešto manjoj od 25.000 kvadratnih metara u Gackoj ulici.

U toj bi zoni tvrtke imale mogućnost otkupa parcela za gradnju vlastitih objekata, dok Grad Osijek planira izgradnju zajedničkog objekta s prostorima za najam. Tako bi se zadovoljile infrastrukturne potrebe tvrtki svih veličina u gradu u kojem situacija s poslovnim prostorom za IT tvrtke srednje veličine nije nimalo blistava kad je riječ o raspoloživom prostoru i uvjetima najma, ističu u udruzi Osijek Software City (OSC) koja je još prije tri godine inicirala realizaciju projekta IT park.

OSC je nedavnim otvorenim pismom skrenuo pozornost javnosti na to da projekt IT park već sad traje dulje nego gradnja zgrade u doba Khuena Hedervaryja, a još nije iskopana ni prva lopata zemlje.

Prilika za zapošljavanje

Nije teško dokučiti zašto bi investicija ovog reda veličine i te kako dobro došla gradu na Dravi. Nije samo novac u pitanju, iako bi se vjerojatno našao na vrhu popisa prioriteta. Osječke IT tvrtke mogle bi zapošljavati veći broj djelatnika i tako u Slavoniji i Hrvatskoj zadržati mlade stručnjake koji sad pune autobuse i zrakoplove za Njemačku i Irsku. A nije isključeno kako bi se dio njih vratio iz pečalbe, ali i iz Zagreba.

  • +6
Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Spomenuta lokacija je pogodna zbog dostupnosti kompletne infrastrukture (struja, voda, tramvaj, cesta, telekomunikacije, blizina sveučilišnog kampusa i STEM fakulteta i drugo), kao i mogućnosti širenja. Inicijalno prostora za gradnju ima za desetak tvrtki, za najam još više, procjenjuju u OSC-u.

'Znanstveni i/ili tehnološki parkovi su uobičajen koncept u svim razvijenim sredinama, i omogućavaju jednostavniji transfer i razmjenu znanja između tvrtki, kao i s akademskim institucijama, kao i brži moment stvaranja i rasta tvrtki baziranih na inovacijama.

Gradu bi takav park donio veliku prepoznatljivost u smislu potvrde Osijeka kao ozbiljnog IT centra, a domaćim i stranim tvrtkama bi olakšao proces osnivanja i kasnijeg širenja bez brige o temeljnoj infrastrukturi', dodaju u OSC-u.

Što se radnih mjesta tiče, plan je da se subvencijama forsira što veće zapošljavanje. Lokalne tvrtke su do sada na godišnjoj bazi kreirale u prosjeku 100 novih radnih mjesta, a imajući u vidu odljev prema inozemstvu i razne podružnice zagrebačkih i inozemnih firmi, broj zaposlenih je u praksi vjerovatno i dvostruko veći. 'Za pretpostaviti je da bi ovaj projekt pozitivno uticao na taj broj', uvjereni su u OSC-u.

Dosad su izgubljene stotine tisuća eura

Gradnju pojedinačnih objekata u potpunosti će financirati tvrtke. No, kad bi gradnja temeljne infrastrukture mogla početi nemoguće je odrediti jer za to ne postoji rok. To je bio jedan od problema koji je OSC nagnao na objavu otvorenog pisma.

Samo zbog toga što su bili prisiljeni propustili mogućnost prijavljivanja projekata za sredstva europskih fondova poput onih namijenjenih izgradnji i opremanju proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća u OSC-u procjenjuju kako je u prosjeku po projektu izgubljeno nekoliko stotina tisuća eura bespovratnih sredstava, računa li se na intenzitet potpore od 45 posto za tvrtke srednje veličine i uz vrijednost investicije od milijun eura.

'Nakon tri godine sastanaka i razgovora definitivno moramo znati da li i kad će projekt biti realiziran. Zbog nama nepoznatog razloga realizacija stalno kasni. Od početnog iskaza interesa je prošlo previše vremena. Neodgovorno bi bilo vezati poslovne planove ukoliko se ne mogu dobiti terminski i financijski gabariti. Ne sumnjamo u dobre namjere na obje strane, no bilo bi neozbiljno praviti se da problem ne postoji', kažu u OSC-u.

Alternativno, tu su i mehanizmi poput Zakona o poticanju ulaganja koji ne nudi bespovratna sredstva već značajne porezne olakšice za ovakve investicije.

'No, što to vrijedi kad za ulazak u svaki takav program morate imati građevinsku dozvolu, a na projektnoj dokumentaciji ne možete ni početi raditi dok nemate parcelu, a nitko ne zna kad ćete dobiti parcelu, niti kako će ona izgledati. Ukoliko javni poziv za ulazak u vlasništvo ne bude objavljen do kraja ove godine, iduća gređevinska sezona je već sada više-manje izgubljena. Bojimo se da za sezonu 2020. nitko više neće imati strpljenja', upozoravaju iz OSC-a.

Ipak, nadaju se kako se takav najcrnji scenarij neće ostvariti. 'Ne možemo reći kako ne postoji komunikacija i razumijevanje za naše probleme. Cilj nam je prepoznati razloge ovog kašnjenja, i vratiti se sa dobrim pričama koje su iz Osijeka prethodnih godina redovito stizale', zaključuju u OSC-u.

Grad Osijek: Nije sve u našim rukama, natječaj će biti raspisan

Gradnja IT parka čini se kao situacija u kojoj svi dobivaju. IT tvrtke mogle bi useliti u poslovne prostore koji odgovaraju njihovim potrebama, zaposlenost bi porasla, otvorila bi se prilika za korištenje sredstava iz europskih fondova, a osječki gradski proračun dobio nove izvore prihoda. Pa ipak, projekt napreduje puževim korakom.

U odgovoru na otvoreno pismo OSC-a osječki gradonačelnik Ivica Vrkić oglasio se priopćenjem koje objavljujemo u cijelosti:

IT park iznimno je važan projekt, ne samo za Osijek Software City nego i za grad Osijek. Otvoren pristup svih dionika time je značajniji te ovim putem naglašavamo da u potpunosti razumijemo stav OSC-a, ali želimo istaknuti činjenicu da Grad Osijek sudjeluje u projektu odnosno procesu u kojem nema nadležnost nad svim parametrima postupaka.

Unatoč ograničenjima, kako zakonskih tako i provedbenih postupaka, i dalje u planovima Grada Osijeka nepromijenjeno stoji dogovoren rok s OSC-om prema kojem bi Grad do 31. prosinca 2018. godine raspisao Javni natječaj za ulazak u IT park.

Osječka gradska uprava aktivno je uključena u sve segmente ovog kompleksnog projekta koji obuhvaća postupak zamjene zemljišta s Poljoprivrednim institutom Osijek, izradu Programa poticaja i olakšica u IT parku, prijedlog Javnog natječaja za osnivanje prava građenja u IT parku te Javni poziv za prodaju čestica opterećen pravom građenja, pripremu projektno-tehničke dokumentacija za kompletno komunalno i infrastrukturo opremanje, Odluke o komunalnom doprinosu i naknadi, raspisivanje Strateškog projekta IT parka te osiguravanje bespovratnih izvora sufinanciranja.

Podsjetimo, 7. veljače 2018. godine potpisan je Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru OKPP u financijskom razdoblju 2014. - 2020. u kojem je IT park planiran kao strateški projekt ukupne vrijednosti više od 18 milijuna kuna od čega je osigurano preko 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava dok će razliku sufinancirati Grad Osijek.

Nadamo se da će ovaj otvoreni poziv OSC-a potaknuti sve ostale dionike koji sudjeluju u procesu realizacije projekta IT parka da ubrzaju postupke donošenja odluka i svoje djelovanje.

Grad Osijek izgradnjom specijalizirane infrastrukture projekta IT parka želi stvoriti novu, odgovarajuću i atraktivnu poduzetničku infrastrukturu s ciljem privlačenja, rasta i razvoja tvrtki iz IT sektora, a samim time i rast i razvoj Grada Osijeka u novom smjeru kojim bi u suradnji i sinergiji s IT zajednicom postali regionalno IT središte.