radio scraper

Vrte li se na vašoj omiljenoj radio postaji stalno iste pjesme? Programer iz Zagreba ima odgovor

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 15.09.2018 17:52
  • Objavljeno 15.09.2018 u 17:52
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ivan Habunek stoji iza servisa koji vam može prikazati što se i koliko često vrti na nekim od najpopularnijih radio postaja u Hrvatskoj. Kako cijela stvar funkcionira, otkrio je za tportal

Slušate li često radio vjerojatno ste se ne jednom zapitali puštaju li domaće radio postaje doista stalno jedne te iste pjesme, naročito u predbožićno vrijeme i u doba drugih blagdana te praznika. Odnedavno postoji domaći web servis pomoću kojeg to možete provjeriti. Zove se Radio scraper.

Autor ovog nesvakidašnjeg servisa je Ivan Habunek, programer iz Zagreba i vlasnik tvrtke Big Fish Software koji se bavi razvojem backenda za web, uglavnom u programskom jeziku Python. Uz to sudjeluje i u organizaciji konferencije WebCamp Zagreb koja će biti održana početkom listopada.

Ivan Habunek

Ivan Habunek

Izvor: Privatni arhiv Ivana Habuneka / Autor: Ivan Habunek

'Oduvijek sam volio programirati, a povremeno mi padaju na pamet ideje za hobi projekte. Volim otvoreni računalni kod, tako da je kod za sve moje projekte dostupan na GitHubu, uključujući i Radio scraper', rekao je tportalu Habunek.

Kako mu je palo na pamet napraviti takav servis? 'Na ideju sam došao kad sam s prijateljem raspravljao kako neke radio postaje svaki dan sviraju iste pjesme. Konstatirali smo kako bi bilo interesantno imati konkretne podatke iz kojih bi se vidjeli takvi uzorci.

Kasnije sam se sjetio da dosta radio postaja na svojim web stranicama objavljuje što trenutačno svira i da bi bilo relativno trivijalno dohvatiti i skladištiti te podatke', pojasnio je.

Programiranje u slobodno vrijeme

Radio scraper je napisan u programskom jeziku Python, uz korištenje frameworka Django. Odabrao ih je zato što ih najbolje poznaje.

'Krenuo sam s postajama koje slušam i onima koje sam smatrao da stalno vrte isto kako bih mogao usporediti to dvoje. Zatim sam počeo dodavati ostale hrvatske postaje koje objavljuju pjesme koje trenutačno sviraju. Neke radio postaje ne nude tu informaciju', upozorio je Habunek.

Za izradu inicijalne inačice trebalo mu je približno dva tjedna rada u slobodno vrijeme, nakon posla i vikendom. Od tada povremeno radi na projektu, kad ima vremena i inspiracije.

'Glavni trošak bio je moje utrošeno vrijeme, ali pošto je to bio zabavan hobi projekt ne mogu se žaliti. Nisam uložio novac u izradu Radio scrapera osim cijene servera na kojem se vrti, a koja je za sad niska', naglasio je Habunek.

tportal

Izvor: Radio scrapper / Autor: Miroslav Wranka

Na Radio scraperu tako možete, između ostalog, pogledati koju je pjesmu neka od 15 uvrštenih radio postaja zadnje pustila u eter, koliko je pjesama pustila od određenog datuma, kao i statistike o tome koliko je pjesama ponovljeno, a koliko pušteno samo jednom.

Također, možete pogledati koliko je koji izvođač puštan na kojoj radio postaji te koje su pjesme bile najviše izvođene. 'Siguran sam kako ima i drugih interesantnih informacija koje se mogu ekstrapolirati iz skupljenih podataka, ali mi još nisu pale na pamet. Otvoren sam za ideje', rekao nam je Habunek.

Podatke uzeti sa zrnom soli

Najčešće ga koristi ne bi li vidio kako se zove pjesma koju je čuo na radiju prije pet minuta. Povremeno pogleda i statistike, pa tako zna da je, recimo, Neopisivo bila naizvođenija pjesma, a Oliver najsviraniji izvođač tijekom srpnja.

Također prati koje radio postaje najviše sviraju njemu drage izvođače (Toma Waitsa se uvjerljivo najviše svira na Radio Studentu) te koje postaje vole puno ponavljati iste pjesme, a koje ne (Antena Zagreb je emitirala Breathe Jones Jax čak 86 puta prošli mjesec, dok je najemitiranija pjesma na Radio Studentu puštena samo šest puta).

'Naravno, sve ove podatke treba uzeti sa zrnom soli zato što kvaliteta podataka ovisi o izvorima podataka, što su web stanice radio postaja koje znaju imati ispade ili pokazivati neispravne podatke', istaknuo je Habunek.

Programer poduzetnik zasad ne planira monetizirati Radio scraper. 'Nisam ljubitelj reklama kao izvora zarade jer ometaju korisnike u pregledavanju sadržaja. Ako se pokaže interes postoji mogućnost implementaciji premium značajke za koju bi se plaćao pristup. Ali zasad ne razmišljam previše o tome', zaključio je Habunek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!