hit iz hrvatske

Domaći Gideon Brothers robotima želi pokoriti Europu. A prvi će raditi u skladištu...

05.08.2018 u 13:54

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski startup s adresama u Zagrebu i Osijeku privukao investiciju od pet milijuna kuna najavljuje novi projekt - stvaranje robota koji će moći samostalno djelovati u skladištima i obavljati niz poslova vezanih uz logistiku. Pogledajte što su nam o svemu rekli Matija Kopić i Milan Račić, dvojac koji stoji iza Gideon Brothersa

Hrvatski startup Gideon Brothers privukao je investiciju vrijednu 765 tisuća američkih dolara (oko pet milijuna kuna). Investitore predvodi suosnivač tvrtke TransferWise Taavet Hinrikus, a među onima koji su uložili novac našli su se i bivši urednik časopisa Wired za Veliku Britaniju David Rowan te nekoliko hrvatskih anđela ulagača.

Osnovana početkom 2017. godine, tvrtka danas u Osijeku i Zagrebu zapošljava nešto više od 40 djelatnika, uglavnom stručnjaka za dubinsko učenje i robotiku.

Zašto Gideon Brothers?

Gideon je sudac spomenut u Starom zavjetu (Knjiga o sucima, od 6. do 8. poglavlja). 'Dobio je zadaću da podigne vojsku i uspješno ju je obavio. Prvo je prikupio tri tisuće ljudi, da bi potom taj broj sveo na 300 jako fokusiranih vojnika. To je priča o tome kako je kvaliteta važnija od kvantitete', objasnio je kako je novi pothvat dobio ime njegov suosnivač Matija Kopić.

Njihova tehnologija Brain kombinira trodimenzionalni računalni vid i dubinsko strojno učenje kako bi roboti koje proizvode mogli biti svjesni okoline u kojoj operiraju i samostalno djelovati. Drugim riječima, riječ je o sustavu umjetne inteligencije koji robotima omogućava osjećaj trodimenzionalnosti prostora.

Gideon Brothers će surađivati s proizvođačima industrijskih strojeva namijenjenih uporabi u zatvorenim prostorima kako bi njihove postojeće modele strojeva uz pomoć umjetne inteligencije unaprijedili u autonomne samohodne robote. Prva komercijalna upotreba te tehnologije je logistički robot koji pomaže u različitim industrijskim okruženjima.

Među suosnivačima firme Gideon Brothers je i jedno ime poznato svima koji su makar i površno pratili domaću startup scenu. Nakon što je prodao Farmeron, startup zbog kojeg je postao poznat, Matija Kopić odlučio je krenuti u bitno drukčijem smjeru.

Od početka s jakim timom

Ipak, rad na Farmeronu djelomično je zaslužan za nastanak novog startupa. 'Dok smo razvijali Farmeron, imali smo posla s automatizacijom na farmama, što me zaintrigiralo. Nije teško uvidjeti to da su robotika i umjetna inteligencija budućnost rada', rekao je tportalu Kopić, suosnivač i glavni izvršni direktor firme Gideon Brothers.

Kopić je bio taj koji je okupio tim kojemu već sad prognoziraju da će biti jedan od najjačih na svom području u Europi i šire. Uz glavnog direktora razvoja Milana Račića (koji se također brine o prodaji i marketingu), među suosnivačima su se našli dr. Josip Ćesić (vodi odjel za autonomne tehnologije), dr. Edin Kočo (šef razvoja hardvera za robote) i Kruno Stražanac (zadužen za robotska sučelja).

Tim je nedvojbeno jak. Račić je, između ostalog, radio za Bombardier Aerospace i Fairchild Dornier, dok Ćesić i Kočo svaki iza sebe imaju više od 30 objavljenih radova na temu robotike.

Mogućnosti primjene robotike i umjetne inteligencije velike su i svakodnevno rastu. Zašto se tvrtka Gideon Brothers odlučila baš za logistiku?

'Ta je industrija zaljubljena u mobilnu robotiku i suočena je s kritičnim manjom radne snage. Za svakih šest radnih mjesta javlja se po jedan radnik, prema podacima koje je istraživanjem prikupila tvrtka DHL. Rastom e-trgovine - do kojeg će sigurno doći - taj će problem postajati sve ozbiljniji', uvjeren je Račić.

'To što radimo dobro je za Hrvatsku'

Zašto su odlučili ostati u Hrvatskoj i razvijati posao vezan uz robotiku i umjetnu inteligenciju ovdje? 'Zato što smo ovdje mogli sastaviti tim ništa manje sposobnih stručnjaka nego što bismo ih našli u Silicijskoj dolini ili Londonu, samo veći. Naši troškovi razvoja su manji, a vrijeme izlaska na tržište kraće, što znači da se krećemo munjevitom brzinom.

Uz to, ovo je mlada industrija pred kojom je velika budućnost. Zašto Hrvatska ne bi njome dominirala? Ništa nas u tome ne priječi. Ustvari, Gideon Brothers potukao je u natjecanju 150 drugih srodnih startupova prošlog mjeseca u Londonu. Mijenjamo očekivanja ljudi vezana uz to što je moguće ostvariti u Hrvatskoj. To što radimo dobro je za ovu zemlju', smatra Račić.

'Inače nismo skloni neutemeljenom optimizmu, ali ako se sve posloži kako treba, Hrvatska može postati središtem za umjetnu inteligenciju i autonomnu robotiku. U tom smislu su inicijative poput Croatian Makers iznimno važne jer je poticanje zanimanja za robotiku među djecom ogroman korak u pravom smjeru', dodao je Kopić.

Milijune kuna prikupljene investicijom upotrijebit će kako bi ojačali timove za razvoj poslovanja i privukli nove inženjere.

  • +3
Gideon Brothers Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Unatoč tome što se bave za hrvatske prilike razmjerno egzotičnom djelatnošću, Kopić nam je rekao kako im ne manjka prijava za posao. 'U fazi smo razvoja u kojoj ćemo graditi raznovrsne timove. Ključni kriterij pri zapošljavanju bit će to u kolikoj mjeri kandidat odgovara našim razvojnim planovima i uklapa li se u našu korporativnu kulturu', pojasnio je.

Za tri godine, prognozirao je Račić, Gideon Brothers bit će najbolja tvrtka koja se bavi robotikom i umjetnom inteligencijom u Europi. 'Pomoći ćemo izgradnji dinamične nove industrije u Hrvatskoj i Europi', zaključio je Račić.