OTVORENO PISMO

Osječki informatičari prozivaju gradsku vlast: Hoće li lokalne IT tvrtke i dalje biti prepuštene same sebi?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.09.2018 13:43
  • Objavljeno 24.09.2018 u 13:04
Denis Sušac, Osijek Software City (desno)

Denis Sušac, Osijek Software City (desno)

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Udruga Osijek Software City objavila je pismo upućeno osječkim gradskim vlastima u kojima ih prozivaju zbog toga što se na realizaciju projekta IT parka u gradu na Dravi čeka već tri godine

Udruga Osijek Software City je šest godina star projekt putem kojeg osječke IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici. Ciljevi udruge su: povećati atraktivnost struke razvojnih programera, povećati konkurentnost programera na tržištu općenito te potaknuti poduzetništvo u ICT sektoru.

Pismo namijenjeno osječkim gradskim vlastima u cijelosti možete pročitati ovdje. Evo najzanimljivijih naglasaka.

kad mreža podivlja

Ovako Facebook možete osloboditi od hrpe stresnih objava

Pogledaj galeriju
6

Sudbena palača, jedno od najpoznatijih secesijskih zdanja u Osijeku, sagrađena je na kraju 19. stoljeća za dvije godine. Iako je prvi dogovor oko IT parka postignut još 2015. godine, do danas nije riješeno ni pitanje zemljišta u Gackoj ulici, veličine 2.5000 kvadratnih metara, iako je zemljište u vlasništvu tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Procjene vrijednosti zemljišta se rade mjesecima i na kraju razlikuju za ogromne iznose, angažiraju se razna povjerenstva, prolaze mjeseci, sastanci i sjednice na kojima se ne događa ništa novo. U širem središtu grada na planiranoj lokaciji IT parka i dalje raste kukuruz, a mediji su puni izvještaja s osječkog kolodvora o masovnom egzodusu, upozoravaju iz OSC-a.

Zbog nemogućnosti apliciranja na projekte EU za potpore u izgradnji te po Zakonu o poticanju ulaganja i sličnim subvencijskim mehanizmima, financijska šteta koju trpe zainteresirane tvrtke se mjeri u milijunima kuna. EU projekata ovoga tipa više neće ni biti.

U pet godina udvostručen rast

Od 2012. do 2017. godine u IT sektoru na području Osječko-baranjske županije svi kriteriji rasta otprilike udvostručeni. U toj županiji danas djeluje 150 IT tvrtki i obrta, koji zapošljavaju više od 600 ljudi. Protekle godine su ostvarili gotovo dvjesto milijuna kuna prihoda, naveli su iz Osijek Software Cityja.

Je li u pitanju nezainteresiranost, nerad, razjedinjenost, nesposobnost, političke igre i podmetanja na jednoj ili drugoj strani – nije ni bitno. Svi nude podršku i pomoć, tapšu nas po ramenima, razumiju korist od projekta i predstavljaju je u medijima kao gotovu stvar. U isto vrijeme “struka” ne može riješiti proceduralne i ine probleme. Je li to zato što OSC, kao potpuno apolitična udruga, nije ničija i stoga nije prioritet?

Trebaju li nam nova radna mjesta, prostori, veći prihodi od poreza i prireza, ili želimo ostati siromašna Slavonija nad kojom se drugi sažalijevaju i koju podcjenjuju? Ako već okrećemo leđa ružnoj strani gospodarske prošlosti, mogu li lokalne IT tvrtke konačno računati na efikasnu i ravnopravnu institucionalnu podršku, ili će i dalje biti prepuštene same sebi?', pitaju iz Osijek Software Cityja osječku gradsku vlast, a odgovor se još čeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!