KRUNO LENAC

Mladi robotičar: Mislio sam da je to nemoguće, ali mogu se baviti onime što volim i u Hrvatskoj

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 16.02.2018 15:30
  • Objavljeno 16.02.2018 u 14:44
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Gideon Brothers

Nakon što je kraju priveo četverogodišnje istraživanje na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo, ovaj 28-godišnjak rad na robotima nastavlja u osječkom Gideon Brothersu

Osječki Gideon Brothers, svoju misiju da Hrvatsku učini centrom tehničke izvrsnosti, kako su nam lani najavili, ostvaruje i kadrovskim pojačanjima na području robotike.

Najnovije je Kruno Lenac koji je priveo kraju četverogodišnje istraživanje na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo u FER-ovom Laboratoriju za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR), a zatim je prešao u Gideon Brothers.

Ova tvrtka se primarno bavi razvojem autonomnih, kolaborativnih i modularnih robotskih platformi i autonomnih tehnologija za nestrukturirane zatvorene prostore s ljudima u raznim granama industrije. Tim od 32 stručnjaka predstavlja jednu od najvećih tvrtki za robotiku i autonomne tehnologije u jugoistočnoj Europi. Tvrtka ima urede u Zagrebu i Osijeku.

Paralelno s interesom za robote raste i potražnja za ljudima poput 28-godišnjeg Riječanina.

'Robotika je dosegnula presudnu točku', kaže Lenac. 'Dosegnuli smo razinu znanja i razinu dostupnosti kvalitetnih materijala kojom zaista možemo poboljšati ljudsku svakodnevicu – događaju se velike promjene'.

Roboti su već 30 godina prisutni u tvornicama. Takvi su roboti ogromni i moćni, ali oni predstavljaju stariju generaciju. Kompaktni moderni kolaborativni roboti - koboti - poput onih na kojima radi Lenčev tim predstavljaju novu generaciju koja je sve prihvaćenija, osobito u sektoru logistike gdje je posao već prešao u digitalnu sferu, ali ne i robotsku. Distributivni centri Amazona dobro su poznata iznimka.

  • +1

Osijek software city

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'U Hrvatskoj imamo zaista izvrsnih znanstvenika i inženjera koji rješavaju aktualne probleme u robotici. Hrvatski je doprinos robotici sve priznatiji – postajemo centar za robotiku. Naši ljudi objavljuju članke u vrhunskim međunarodnim zbornicima, drže predavanja na konferencijama svjetskog značaja i pišu algoritme koji se mogu mjeriti s dotadašnjim dometima, a nekad ih i nadmašuju, kaže Lenac.

'Mogu se baviti onim što volim i raditi među najboljima u svojoj struci, a ne moram napustiti Hrvatsku. Prije 6 mjeseci mislio sam da je to nemoguće', zaključio je Lenac.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!