CURIOSITY SLAVI ŠEST GODINA

Mars je divno i čudno mjesto, uvjerite se i sami

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.08.2018 13:08
  • Objavljeno 08.08.2018 u 13:08
Acidalia Planitia

Acidalia Planitia

Izvor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona / Autor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Curiosity, vozilo američke svemirske agencije NASA-e, već šest godina istražuje Mars i fotografijama nam približava izgled Crvenog planeta izbliza

Curiosity je terensko vozilo veličine osobnog automobila. U misiju je odaslan s uzletiša Cape Canaveral u Sjedinjenim Državama 26. studenog 2011. godine. Nakon prijeđenih 560 milijuna kilometara na Mars je sletio 6. kolovoza 2012., na lokaciji Aeolis Palus u krateru Gale.

Poslan je kako bi, između ostalog, istražio klimu i geologiju Crvenog planeta te otkrio je li područje po kojem će se kretati ikad bilo pogodno za život mikroba. Također, zadaća mu je istražiti ulogu vode na Marsu, kao i prikupiti podatke o naseljivosti tog planeta za ljudsku vrstu.

obljetnica

Što je sve NASA napravila u 60 godina? Donosimo pregled podviga i planova

Pogledaj galeriju
7

Svih šest godina proveo je u krateru Gale, gdje je za to vrijeme prevalio nešto manje od 20 kilometara. Ipak, uspio je snimiti i poslati veliki broj fantastičnih fotografija tog stranog, a opet tako poznatog svijeta.

Prvotno je bilo zamišljeno da misija traje dvije godine. No, u prosincu 2012. produljena je do daljnjeg. Uz snimanje fotografija i analizu uzoraka tla, Curiosity je mjerio razine radijacije na Marsu, pronašao drevno korito kojim je tisućama godina tekla voda duboka do koljena, moguće ogromno podzemno jezero...

NASA je također prikupila fotografije Marsa snimljene korištenjem svemirskih letjelica kao što je Mars Reconnaissance Orbiter i drugih rovera kao što je Opportunity, koja je na Marsu već dulje od 15 godina.

Fotografije uglavnom prikazuju ono što odgovara očekivanjima od Crvenog planeta: krajilok je stjenovit, suh, prašan, uvelike nalik pustinjama ovdje na Zemlji. Ipak, ima prizora koji su potpuno drukčiji od bilo čega što bismo mogli naći na matičnoj nam planeti.

Evo izbora fotografija koje su prikupili Curiosity i Mars Reconnaissance Orbiter, pa pogledajte:

  • +17
  • +14

Mars je čudno i divno mjesto

Izvor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona / Autor: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!