svemirska kretanja

Uživajte u vrhuncu susreta Marsa i Zemlje: Ovako blizu Crvenom planetu nismo bili od 2003.

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 31.07.2018 13:11
  • Objavljeno 31.07.2018 u 11:19
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za vrijeme bliskog susreta Mars postaje svjetliji pa ga je moguće bolje vidjeti. Premda se ova dva planeta približe svakih 26 mjeseci, na njihova kretanja utječu mnoge sile, pa ta udaljenost nije uvijek jednaka. Idući bliski susret poput onog iz 2003. očekuje se tek 2287. godine

Ovog srpnja i kolovoza Mars se približio Zemlji na najmanju udaljenost od 2003. godine. Najbliže nam je upravo danas pa ćemo ga moći vidjeti kao jedno od najsjajnijih nebeskih tijela – iza Sunca, Mjeseca i Jupitera.

Mars je od nas trenutno udaljen svega 57,6 milijuna kilometara, a 2003. ta se udaljenost svela na nešto manje od 56 milijuna – najbliže u 60 tisuća godina. Idući tako blizak susret dogodit će se tek 2287.

NASA piše kako će Mars večeras moći vidjeti na južnom nebu, oko 35 stupnjeva iznad horizonta, a najviši položaj dostići će oko ponoći.

Razlog zašto se ovakva približavanja ne događaju češće je taj što putanje kojima se planeti kreću oko Sunca nisu savršene kružnice, već elipse, a niti brzine kretanja nisu jednake. K tome, putanje ne leže na istoj ravnini, nego se nalaze pod kutom. Na kretanje planeta utječu i gravitacijske sile, a na Mars posebno utječe Jupiter.

  • +3

Čudesni reljefi misterioznog Marsa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Što se događa kad se Mars i Zemlja približe?

Suprotno nekim vjerovanjima, Mars neće biti bitno veći, pogotovo ne velik poput Mjeseca, ali ćemo ga vidjeti bolje zbog jačine svjetlosti koju odbija. Crveni je planet bio najsjajniji od petka 27., kad smo svjedočili najduljoj potpunoj pomrčini Mjeseca u posljednjih 100 godina, do jučer, 30. srpnja. Od Zemlje će se udaljiti sredinom kolovoza, a idući bliski susret bit će u listopadu 2020. godine.

NASA smatra da je upravo bliski susret vrijeme kad bi na Mars trebalo poslati ekspediciju. To se događa svakih 26 mjeseci, pa se stoga i misije obično najavljuju svake dvije godine. Iz američke svemirske agencije već testiraju opremu za ekspediciju 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!