obljetnica

Što je sve NASA napravila u 60 godina? Donosimo pregled podviga i planova

1/7

Moon NASA

Sjedinjene su Države prije 60 godina, potaknute svemirskom utrkom sa Sovjetskim Savezom, osnovale svoju svemirsku agenciju (NASA) i krenule na putovanje koje će ih desetljeće poslije dovesti do Mjeseca. Prvi ljudi prošetali su Zemljinim satelitom 20. srpnja 1969. godine. Od tada je NASA u nastojanju da pomakne granice svemirskih osvajanja doživjela mnoge uspjehe, ali i iskusila teške neuspjehe. 

Tijekom priprema za prvi let svemirskog broda Apollo s ljudskom posadom u siječnju 1967. došlo je do požara na lansirnoj rampi pri čemu su poginula trojica astronauta. U eksplozijama dvaju raketoplana 1986. i 2003. godine poginulo je 14 članova posade. 

Moon NASA

Moon NASA

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Prethodna slika Sljedeca slika
Otkako su Rusi 1957. poslali prvi satelit u svemir, Amerikanci nisu posustajali. Poslali su prve ljude na Mjesec, a do danas nisu odustali od istraživanja tog nama najbližeg nebeskog tijela. No imaju velike planove i za Mars. Američki predsjednik Donald Trump u svome je mandatu povećao sredstva za NASA-u, a nastavi li se taj trend, američka svemirska agencija mogla bi postići još mnoge velike stvari
  • Autor: L.A./Hina
  • Objavljeno 31.07.2018 u 09:01