veliko otkriće

NASA je upravo razotkrila uzbudljive detalje o Marsu: Ispod površine golemi rezervoari vode?

07.06.2018 u 20:57

Bionic
Reading

Svemirska agencija ima niz uzbudljivih vijesti vezanih uz istraživanje Marsa, a sve je razotkrila tijekom presice koja je bila emitirana uživo putem YouTubea, Twitcha i NASA TV-a

NASA je pronašla nove 'rezultate istraživanja' na Marsu te je održala presicu kako bi ih javno predstavila. Kao što smo i pretpostavili, novosti su vezane uz Mars i tamošnji robotski rover Curiosity koji već godinama uporno sakuplja informacije o tlu Crvenog planeta.

O čemu se radi?

Premda je prvotna pomisao svakog obožavatelja znanstvene fantastike bila da će NASA konačno potvrditi postojanje života na Marsu, i ovog su puta ostali praznih ruku. Naime, američka svemirska agencija objavila je niz otkrića koja su, premda fascinantna, nevezana uz nekadašnje stanovnike udaljenog planeta.

  • +3
Čudesni reljefi misterioznog Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Na presici su prisustvovati Paul Mahaffy koji je odgovoran za analizu uzoraka tla koje je sakupio Curiosity, u društvu geofizičara i kemičara koji također rade na projektu. Jedna od sugovornica bila je i biologinja Jennifer Eigenbrode koja je na samom početku prijenosa pedantno objasnila što NASA smatra pod definicijom ogranskom tvari.

Dno jezera i organski spojevi

Zahvaljujući roveru Curiosity znanstvenici su uspjeli povezati porast i pad koncentracije organskog metana u atmosferi koji su zavisni o godišnjim dobima na Marsu. Zanimljiva okolnost oko porasta metana u atmosferi je njegovo podrijetlo. Naime, razlika u koncentraciji plina kroz različita godišnja doba ne varira zbog vanjskih utjecaja poput meteora, već dolazi iz dubine planeta, što znači da se ispod površine nalaze velika nalazišta složenih organskih tvari, kao i metana koji se ispušta u ravnomjernim rasporedom kojeg ponekad poremete veće erupcije.

Također je potvrđen još jedan dokaz da je na Marsu nekad vrlo vjerojatno postojala voda, čemu svjedoči talog organskih spojeva na dnu područja kojim putuje Curiosity te koje je NASA prepoznala kao korito drevnog jezera.

Tragovi drevnog života?

Organske tvari (ugljik i sumpor) u korito su mogle stići putem meteora koji je udario na površinu ili kao ostatak nekadašnje organske tvari. Organske tvari koje su pronašli nalaze se u pet centimetara kamena te su dramatično izmjenjeni utjecajem radijacije uzrokovane manjkom guste atmosfere, no dio njih ostalo je stabilno zahvaljujući sumporu. Ovo je potaklo znanstvenike da razviju teoriju o netaknutim organiskim spojevima koji se nalaze na oko metar i pol ispod površine.

Zašto metan?

Metan je, barem na Zemlji, većinski proizveden organiskim putem, pomoću životinja poput krava, termita, ovaca i tako dalje. Prisutnost marsovskog metana automatski se tom metodom povezuje uz postojanje potencijalnog života, makar znanstvenici do danas nisu mogli pronaći konkretni izvor.

Također nije odbačena mogućnost da duboko ispod površine marsa postoje rezervoari vode.

Drugim riječima, zahvaljujući Curiosityju i NASA-i od danas znamo da Mars ima znanstveno potvrđenu atmosfersko-geološku povijest koja je uzbudljivija nego što smo ikad sanjali.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju