lažni mcafee

Jeste li dobili ovu poruku na računalu? Oprez, možda se radi o prevari

15.06.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Antivirusno rješenje tvrtke McAfee jedno je od poznatijih na tržištu, stoga ne čudi to što se online zlonamjernici često koriste njihovim logotipom i imenom da bi vas pokušali prevariti

Dok radite na računalu, nasumično vam iskaču prozori koji vas obavještavaju da vam je istekla pretplata na McAfee? Ako ste korisnik ovog antivirusnog rješenja, lako je moguće da vam je doista istekla, no ako niste, možda ste u opasnosti.

Što je to 'McAfee prevara'?

Lažna obavijest o isteku pretplate na McAfee je tzv. prijevara pop-up prozorom osmišljena tako da izgleda kao službena obavijest o isteku pretplate za antivirus, jedan od najčešće korištenih antivirusnih alata. Skočni prozor obavještava žrtve da je istekla pretplata i da njihov uređaj više nije zaštićen.

Prevaranti u spomenutom prozoru korisnicima nude dvije opcije:

  • prihvati rizik
  • nabavi zaštitu.

Opcija Prihvati rizik znači nepoduzimanje bilo kakve radnje i zatvaranje skočnog prozora, čime se uređaj očito izlaže nekim pozadinskim prijetnjama i prozor će se pojavljivati sve dok ne pristanete na ponudu, a Nabavite zaštitu ono je na što ciljaju prevaranti.

Oni koji odaberu opciju Nabavi zaštitu budu preusmjereni na lažnu stranicu za obnavljanje pretplate, a koju su postavili prevaranti. Ispunjavanjem osobnih podataka na takvoj stranici servirate svoje osobne podatke zlikovcima.

Navodeći vas da prividno platite pretplatu, prevaranti će dobiti pristup i podacima vaše kreditne kartice, a koju će kasnije zlorabiti na razne načine, naravno, dok to ne primijetite i blokirate je.

Kako prepoznati prevaru?

Prevaru korištenjem McAfeejevih skočnih prozora lako je uočiti. Ako ne koristite proizvode te tvrtke, ali i dalje uočavate takav skočni prozor na svom računalu te primate upozorenje surfajući internetom kao obavijest web preglednika ili negdje drugdje, gdje ne biste očekivali da ga vidite, on je vrlo vjerojatno lažan.

Ako pak koristite bilo koji proizvod ove kompanije, posebno McAfeejev antivirus, i vidite ovu obavijest, odmah otvorite samu antivirusnu aplikaciju. Ukoliko je vaša pretplata još uvijek aktivna, a softver ne predlaže njezino obnavljanje, skočni prozor koji ste vidjeli je prijevara.

Ipak mi se pojavljuje pop-up prozor, što mogu učiniti?

U slučaju da ste uvjereni da se radi o prijevari, zatvorite skočni prozor bez klikanja na njega.

Ako na nekoj web stranici naiđete na ovaj skočni prozor, zatvorite je i ne vraćajte se na nju. Ako vam McAfee stiže kao push obavijest web preglednika, vjerojatno ste ranije dopustili zlonamjernoj web stranici da vam šalje takve upite. Ove dosadne obavijesti blokirajte u pregledniku nakon što se pojave.

Pojavljuje li vam se taj dosadni prozor bez obzira na sve, pokrenite Windows Defender ili neki drugi antivirusni ili sličan alat koji koristite za zaštitu računala te skenirajte sve diskove.

Dobijete li upozorenje, postupite prema uputama proizvođača softvera koji koristite.

Nasjeo sam na ovu prevaru, mogu li što napraviti?

Ovisno o tome koliko su vas 'duboko' zahvatili, možete pokušati napraviti nekoliko stvari. Za početak, blokirajte sve skočne prozore ovog tipa u web pregledniku, a ujedno ne posjećujte sumnjive web stranice na kojima se oni pojavljuju.

Ako ste greškom unutar spornog pop-up prozora kliknuli na ‘Nabavite zaštitu’ (Get Protection) i ostavili osobne podatke, pa i podatke bankovne kartice, odmah kontaktirajte s bankom i obavijestite je o tome te ćete dobiti daljnje upute.

Otiđite u Upravljačku ploču računala (Control panel) te provjerite je li instaliran neki sumnjivi softver koji ne prepoznajete. Deinstalirajte sve aplikacije koje niste instalirali jer bi one mogle biti uzrok ovog problema.

Nađete li se uhvaćenim u ovu prevarantsku mrežu, imajte na umu da će vas pokušati dodatno prevariti naizgled legitimnim porukama e-pošte, tako da dobro provjeravajte tko je pošiljatelj i jesu li njegove domene legitimne, donosi Make Use Of.

Nadamo se da smo vam nekim od savjeta uspjeli pomoći, a svakako pratite naš odjeljak TEHNO SAVJETA, gdje vam gotovo na dnevnoj bazi donosimo niz uputa kojima ćete biti sigurni online.

Online prevare izuzetno su česte i zlonamjernici se koriste raznim načinima pokušaja varanja naivnih ili nesmotrenih korisnika.