tehno savjeti

Znate li što je to 'bijeli ekran smrti' i kako riješiti ovaj problem s računalom?

03.06.2023 u 10:21

Bionic
Reading

'Bijeli ekran smrti' upravo je ono što mu naziv i sugerira - nakon paljenja računala, umjesto uobičajenih sadržaja, vidite doslovno samo zaslon ispunjen bijelom bojom. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kojima biste mogli riješiti taj problem

Za razliku od uobičajenog 'plavog ekrana smrti' (blue screen of death), kako ga kolokvijalno nazivamo, koji nakon prikaza najčešće sadrži i opis problema što onemogućuje normalno pokretanje sustava, 'bijeli ekran smrti' neće vam prikazati ništa.

Zbog navedenog nije baš lako detektirati u čemu je točno problem s računalnim sustavom, no ima nekoliko stvari koje možete pokušati sami napraviti.

Zašto dolazi do ovog problema?

U većini slučajeva ovu grešku može uzrokovati jedan od navedenih razloga:

  • uređaj ima hardverski problem
  • jedan ili više upravljačkih programa (najčešće upravljački program grafičke kartice) ne rade ispravno
  • neka pozadinska aplikacija ometa proces podizanja sustava
  • na računalu nedostaje jedna ili više kritičnih sistemskih datoteka.

Ovo su neki od najčešćih uzroka pojavljivanja 'bijelog ekrana smrti', a sada ćemo navesti neke od mogućih rješenja ovog problema, tako da ne morate odmah odnijeti računalo u obližnji servis.

Što mogu učiniti?

Nekoliko je stvari koje možete probati napraviti kako biste ispravili ovaj problem sa sustavom.

1. Ponovno pokrenite računalo

Jeste li probali upaliti i ugasiti ga? Bijeli ekran smrti može se iznenadno pojaviti zbog eventualnih problema povezanih s operativnim sustavom. Ako se pojavi umjesto uobičajene stranice za prijavu, prvo biste trebali prisilno ponovno pokrenuti uređaj. Da biste to učinili, samo pritisnite i držite tipku za napajanje uređaja nekoliko sekundi. Kada se računalo potpuno isključi, pričekajte nekoliko sekundi i ponovno pritisnite tipku za uključivanje kako biste pokrenuli sustav.

2. Uklonite sve vanjske uređaje

Ako ponovno pokretanje uređaja nije uspjelo, možete pokušati s drugom metodom. To uključuje uklanjanje svih vanjskih uređaja povezanih s računalom putem USB-a, HDMI-ja ili nekog drugog konektora. Vanjski uređaji, poput neispravnih pisača, miševa ili tipkovnica, također mogu uzrokovati ovaj problem.

Ugasite računalo te odspojite baš sve vanjske uređaje, tipkovnicu, miš, monitor te eventualno neki vanjski disk, ako ga koristite, a zatim ponovno uključite računalo. Ako je problem riješen i učitao vam se prozor za prijavu, sve prethodno uklonjene vanjske uređaje jedan po jedan ponovno spajajte na računalo i isprobavajte, a sve kako biste vidjeli koji je od njih uzrokovao problem.

3. Uključite Safe Mode

Ako vam se računalo ne podiže te ne možete do segmenata sustava da biste mogli provjeriti što se događa s njim, možete pristupiti načinu rada Safe Mode. Uspijete li u tome, moći ćete Microsoftovim dijagnostičkim alatima pronaći uzrok problema koji dovodi do ‘bijelog ekrana smrti’.

Windowsi imaju automatski ugrađenu opciju pristupa načinu rada Windows Recovery Environment (WinRE), a koji će se aktivirati ako vam se računalo ne ‘podigne’ tri puta zaredom. Pokušajte ga upaliti te ga prisilno ugasite ako se ne dižu Windowsi. Nakon trećeg puta trebao bi vam se podići prozor s nekoliko mogućnosti odabira.

Sada odaberite opciju Troubleshoot te Advanced options > Start-up settings > Restart. Nakon restarta odaberite opciju podizanja u Safe Modeu, što je ustvari ‘okljaštrena’ verzija Windowsa, putem koje možete pokrenuti neki od Microsoftovih alata za dijagnostiku, no u većini slučajeva već će sami Windowsi detektirati da se radi o nekakvom problemu te vas usmjeriti na daljnje korake.

4. Pokrenite Troubleshooter

Pod pretpostavkom da ste uspjeli podići Windowse, svakako pokrenite Troubleshooter. Otiđite do Postavki Windowsa te odaberite opciju Troubleshooter. Uđete li u segment Additional Troubleshooters, tamo se možete pozabaviti svakim od dijelova računala zasebno.

U idealnoj situaciji Windowsi će detektirati problem te vas uputiti na sljedeće korake.

5. Provjerite koje se aplikacije podižu sa sustavom te eventualno rade probleme osnovnim dijelovima Windowsa

Nakon što uspijete doći do Safe Modea ili vam se računalo uspjelo podići, ali znate da će se uskoro na zaslonu pojaviti ‘bijeli ekran smrti’, pokrenite Task Manager.

U pretrazi na Windowsima (pritisnite tipku koja simbolizira Windowse na tipkovnici) počnite pisati Task Manager te ga otvorite. U kartici Processes pogledajte koja se od aplikacija podiže s Windowsima. Ako vam je sumnjiva, kliknite desnim klikom na nju i odaberite End Task.

Ako računalo nastavi normalno raditi, ponovno ga pokrenite i ako se ista aplikacija počne podizati, a problem s bijelim ekranom se pojavi, uklonite je.

6. Nadogradite upravljačke programe grafičke kartice

Neispravne grafičke kartice ili njihovi upravljački programi čest su uzrok problema na Windowsima. Ako s grafičkom karticom niste dobili softver putem kojeg njome upravljate, znajte da upravljačke programe (drivere) možete nadograditi i kroz Windowse.

U pretrazi u Windowsima počnite pisati Device Manager te ga otvorite. Kliknite na Display Adapters te desnim klikom kliknite na Update Driver, naravno, grafičke kartice koju koristite. Pratite korake koji se od vas traže i upravljački programi grafičke kartice bit će nadograđeni. Ponovno pokrenite računalo i provjerite hoće li se sustav podići.

Sve navedeno samo su neke od stvari koje možete sami probati napraviti pojavljuje li vam se ‘bijeli ekran smrti’, a ako ništa od navedenog nije pomoglo, bit ćete prisiljeni odnijeti računalo u servis.

Svakako pročitajte i naše ostale savjete iz serijala TEHNO SAVJETI.