sigurnost app storea

Apple je prošle godine spasio korisnike od gubitka više od dvije milijarde dolara

17.05.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Tehnološki gigant Apple objavio je najnovije izvješće u kojem detaljizira o tome kako smjernice i kontrole njihove platforme pomažu u zaštiti korisnika, naglašavajući da je to pomoglo u sprječavanju prijevara i zlouporabe u trgovini tijekom 2022. godine

Ključne brojke koje je Apple danas podijelio s javnosti odnose se na sprečavanje potencijalno lažnih transakcija u vrijednosti od preko dvije milijarde dolara i odbacivanje gotovo 1,7 milijardi prijava aplikacija jer nisu zadovoljile standarde privatnosti, sigurnosti i sadržaja koji su postavljeni za App Store.

Objava ide u detalje te iz kompanije navode da stalno ukidaju račune razvojnih programera zbog potencijalno lažnih aktivnosti, a broj takvih smanjio se u usporedbi s 2021. za gotovo 50 posto.

Također Apple ulazi u detalje o tome kako je zaštitio korisnike sprječavajući gotovo 57.000 aplikacija iz nelegitimnih izvora.

Što se pak tiče pregledavanja samih aplikacija prije njihove objave u App Storeu, Apple je rekao da su automatizirane provjere ugrađene u sam Xcode. Također, App Store Connect pokrenuo je automatizirane provjere kako bi osigurao da sve aplikacije prenesene na platformu koriste ovlaštene tehnologije i ispunjavaju minimalne zahtjeve. Zatim odlaze timu za pregled aplikacija na ručni pregled, a koji pregledava više od 100 tisuća prijava tjedno.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple također ističe da je App Review odbacio aplikacije koje koriste zlonamjerni kod s potencijalom krađe korisničkih vjerodajnica od usluga trećih strana, kao i neke koje su se maskirale kao platforme za financijsko upravljanje, ali su se mogle pretvoriti u drugu aplikaciju.

Sustav nadzora pokriva i uklanjanje lažnih ocjena i recenzija s platforme, bilo neautentičnih korisnika ili bot računa, koji imaju cilj obmanuti ili izigrati sustav kako bi dobili što više preuzimanja za pojedinu aplikaciju.

Također se bavi plaćanjem i prijevarama s kreditnim karticama na svojoj platformi, pa su tako izvijestili da gotovo 943.000 aplikacija koristi njegove sigurne tehnologije plaćanja kao što su Apple Pay i StoreKit.

Nadalje, Apple je blokirao korištenje gotovo 3,9 milijuna ukradenih kreditnih kartica te zabranio ponovnu transakciju za 714 tisuća računa koji su kršili pravila. Svim navedenim oblicima zaštite u App Storeu, Apple je tijekom 2022. korisnicima ‘spasio’ 2,09 milijardi dolara.

Više detalja o Appleovim oblicima zaštite korisnika možete pročitati na službenim stranicama.