e-mailom

Pažnja, stižu lažni sudski pozivi - pročitajte upozorenje policije

23.05.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Online zlikovci pronalaze sve inovativnije načine pokušaja prevare korisnika interneta. Ovog puta poslužili su se imenom načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne policijske suradnje Hrvatske

Na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba predstavlja kao 'načelnik Ureda kriminalističke policije Dalibor Jurić i voditelj odjela za međunarodnu policijsku suradnju' te navodi da je primatelj poruke osumnjičen za više različitih kaznenih djela i traži od njega da odgovori, a sve s krajnjim ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Policija upozorava građane da se radi o tzv. phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare, te je poruku dovoljno obrisati i ne odgovarati na nju.

Pošalje li vam kojim slučajem bilo koji sud u Hrvatskoj sudski poziv, to se nikako neće dogoditi e-poštom, tako da svaki od takvih mailova slobodno odmah obrišite. Online komunikacija građana Hrvatske sa sudovima obavlja se isključivo preko -Komunikacije.