tehno savjeti

Kakve veze imaju driveri grafičke kartice sa sigurnosti? Veće nego što mislite

28.05.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Ne nadogradite li pravovremeno drivere grafičke kartice koju koristite unutar računalne konfiguracije, to bi se moglo usporediti s time da prilikom izlaska iz doma zaboravite zaključati vrata ili ih čak ostavite širom otvorenima. Evo zašto je održavanje grafičkih upravljačkih programa ažurnima ključno za sigurnost sustava

Grafički upravljački programi (driveri) odgovorni su za pokretanje i upravljanje grafičkim komponentama računala, od 3D igranja do streaminga filmova. Njihovo ažuriranje i optimiziranje je imperativ za održavanje idealne izvedbe i zaštitu od sigurnosnih proboja raznih vrsta.

Kao i kod bilo kojeg drugog računalnog softvera, zastarjeli upravljački programi za grafičku karticu mogu izazvati priličan nered u cijelom sustavu.

Kako rade driveri grafičkih kartica

Pojednostavljeno, razmišljajte o grafičkim upravljačkim programima kao o početnoj bazi uputa operativnom sustavu računala da bi razumio kako koristiti grafičke kartice. Dok je grafička kartica odgovorna za obradu svih slika koje vidite na zaslonu računala, upravljački programi su ti koji ‘tumače i prevode’ sve zahtjeve hardvera.

Bez funkcionalnog i dobro održavanog grafičkog upravljačkog programa, operativni sustav ne može učinkovito koristiti svoje grafičke komponente.

Koji su sigurnosni rizici povezani sa zastarjelim grafičkim upravljačkim programima?

Zastarjeli upravljački program za grafičku karticu može dovesti do niza problema, a koji sežu od sigurnosnih propusta do problema u radu i usporenih performansi grafičke kartice koju koristite. Upravo zbog toga računalo može prikazivati lošu kvalitetu grafike, smanjen broj sličica u sekundi u videoigrama i sporije ukupne performanse uz mnoštvo sigurnosnih rizika, od kojih ćemo navesti one najčešće.

1. Otvoren poziv zlonamjernom softveru

Zlonamjerni softver može vam naštetiti pristupom osjetljivim informacijama, usporavanjem performansi ili potpunim onemogućavanjem računala. Kriminalci traže nezakrpane sustave koji koriste zastarjeli softver, a što uključuje upravljačke programe za grafiku. Sve navedeno rade da bi dobili pristup računalu te, posljedično, vašim osobnim podacima.

Ako upravljačke programe za grafičku karticu ne ažurirate pravovremeno, potencijalno ostavljate širom otvorena vrata zlonamjernom softveru. Sigurno ne biste širom ostavili otvorena vrata s natpisom dobrodošlice provalnicima iz susjedstva, stoga ne ostavljajte ni pozivnicu online zlikovcima za implementaciju zlonamjernog softvera na računalo.

2. Vaši osobni podaci postaju ranjivi

Prepušten sam sebi, zlonamjerni softver može se udaljeno koristiti za pristup i zlouporabu osobnih podataka. Zapravo, kompromitirano računalo postaje najčešći izvor krađe identiteta.

Nakon što ih vaš zastarjeli upravljački program pusti unutra, kibernetički kriminalci mogu pristupiti osjetljivim informacijama kao što su bankovni podaci, OIB ili osobne fotografije s nekog vanjskog uređaja za pohranu. Lozinke vašeg računala i web stranice u ovom vas slučaju ne mogu nikako zaštititi.

3. Nekompatibilnost s drugim tehnologijama

Konačno, grafičke kartice kojima nisu nadograđeni upravljački programi mogu stvoriti domino efekt problema povezanih sa sustavom. Zastarjeli upravljački programi za grafiku nisu optimizirani za rad s novim verzijama softvera i hardvera, što u konačnici može dovesti do rušenja sustava i drugih sigurnosnih propusta. Nitko ne želi vidjeti plavi ili bijeli 'ekran smrti' te trpjeti posljedice zbog izgubljenih podataka.

U nekim slučajevima neuspješno ažuriranje upravljačkih programa za grafiku može uzrokovati trajno oštećenje grafičke kartice ili drugih hardverskih komponenti. Kako biste izbjegli skupe popravke ili zamjene i produžili životni vijek vašeg stroja, uvijek nadograđujte upravljačke programe za grafiku.

Kako ažurirati grafičke upravljačke programe

Obavezno redovito provjeravajte postoje li ažuriranja upravljačkog programa grafičke kartice i instalirajte ih što je prije moguće kako biste osigurali optimalne performanse i sigurnost svog računala.

Za ažuriranje upravljačkih programa za grafiku slijedite korake u nastavku:

  • Identificirajte model i proizvođača grafičke kartice vašeg računala. Da biste provjerili koju grafičku karticu imate na računalu s Windowsima, otvorite Postavke i idite na odjeljak Zaslon. Da biste učinili isto na računalu Mac, otvorite prozor About This Mac iz izbornika.
  • Posjetite web stranicu proizvođača i idite na odjeljak za podršku ili upravljačke programe. Naprimjer, ako imate grafičku karticu NVIDIA, trebali biste posjetiti njeno web mjesto i ići na odjeljak Drivers.
  • Pronađite i preuzmite najnoviji grafički upravljački program za svoj operativni sustav i model grafičke kartice. Stranica bi trebala automatski otkriti vaš operativni sustav i model grafičke kartice, ali ako to ne učini, ručno odaberite ispravne opcije.
  • Slijedite upute proizvođača za instaliranje ažuriranog upravljačkog programa grafičke kartice. To obično uključuje pokretanje instalacijske datoteke i praćenje uputa.

Održavanje grafičkog upravljačkog programa jedna je od ključnih stavki sigurnosti

Ažuriranje upravljačkih programa za grafiku jednako je važno za održavanje sigurnosti računala kao i ažuriranje softvera ili zaključavanje vrata doma. Zastarjeli upravljački programi za grafiku mogu ga učiniti ranjivim na napade zlonamjernog softvera, krađu osobnih podataka i probleme s kompatibilnošću. Stoga ne zaboravite redovito provjeravati postoje li ažuriranja upravljačkog programa grafičke kartice i instalirajte ih što je prije moguće.