TEHNO SAVJETI

Je li vaš Wi-Fi hakiran? Evo kako možete provjeriti

26.08.2023 u 16:03

Bionic
Reading

I vaša privatna kućna mreža bežičnog interneta može biti napadnuta i preuzeta, a kibernetički kriminalci ju mogu zlorabiti kako bi došli do vaših podataka

Nisu samo javno dostupne mreže Wi-Fija izložene sigurnosnim rizicima.

I vaša privatna kućna mreža bežičnog interneta može biti napadnuta i preuzeta, a kibernetički kriminalci ju mogu zlorabiti kako bi došli do vaših podataka.

Kako možete otkriti je li vaš Wi-Fi hakiran? Evo nekoliko znakova za uzbunu i savjeta kako se zaštititi.

Kako kriminalci mogu hakirati vaš Wi-Fi?

Bežična priroda Wi-Fi mreže omogućuje istovremeno povezivanje više uređaja na nju. Ali, postoje načini kako se zlonamjerni igrači mogu neovlašteno prikačiti na njih.

Otkrivanje zadane lozinke usmjerivača (routera)

Korištenje zadane lozinke vašeg usmjerivača za Wi-Fi je riskantno jer je uljezi mogu otkriti iz njegovih postavki. Promijenite lozinku u jedinstveno ime odmah nakon što postavite internetsku vezu.

Napadi grubom silom

Napadači mogu vaš router hakirati isprobavanjem višestrukih kombinacija korisničkog imena i lozinke kako bi otkrili podudaranje. Ovaj je postupak automatiziran i može trajati puno kraće nego što mislite.

Preuzimanje DNS-a

Haker može pokrenuti preuzimanje DNS-a (kratica za Domain Name System), što mu omogućuje preusmjeravanje prometa s vašeg uređaja na odredišta pod njegovom kontrolom. To čine mijenjanjem upita koje generira DNS vašeg Wi-Fi-ja.

Umjesto da se povezujete s legitimnim web stranicama, povezat ćete se s njihovim web odredištima, gdje mogu dohvatiti vaše podatke.

Četiri znaka da je vaš Wi-Fi hakiran

1) Spajanje uređaja s nepoznatih IP adresa

Svaki uređaj koji radi na internetskoj mreži ima jedinstvenu adresu internetskog protokola (IP).

Vaš Wi-Fi ima popis svih IP adresa koje su istovremeno povezane s usmjerivačem. Taj popis bi trebao biti dostupan u postavkama routera. Provjerite ga. Ako ima adresa koje ne poznajete ili ih ne možete objasniti, to bi mogao biti problem.

2) Vaš web preglednik se preusmjerava

Dođe li do neovlaštenog preuzimanja, browser kojeg koristite mogao bi se početi čudno ponašati. Primjerice, izvršavati funkcije koje niste pokrenuli ili autorizirali, preusmjeravati vas na neobične web stranice i tom slično.

3) Vaša Wi-Fi lozinka je promijenjena

Ako ju nije mimo vašeg znanja promijenio netko od ukućana, nova lozinka koja se odjednom ničim izazvana pojavila veliki je znak za uzbunu. Odmah ju promijenite.

4) Vaša internetska veza je spora

Vaša mreža je neuobičajeno spora tijekom duljeg razdoblja, bez očitog razloga? Moguće je kako ju koristi i netko tko ne bi trebao i smio.

Kako spriječiti hakiranje vašeg Wi-Fija

Uključite enkripciju

Enkripcija kodira vaše podatke, tako da ih netko kome nisu namijenjeni ne mogu vidjeti čak ni ako ih se dokopaju.

Većina modernih Wi-Fi usmjerivača ima zadane značajke šifriranja kao što su WPA i WPA2 za dodatnu sigurnost. Možete ih aktivirati u postavkama routera.

Redovno mijenjajte lozinku

Korištenje jakih lozinki je preporučljivo, ali nema jamstva da ih hakeri neće otkriti. Kako biste bili sigurni, redovito mijenjajte lozinke svog usmjerivača.

Koristite VPN na javnim mjestima

Virtualna privatna mreža (VPN) štiti vašu Wi-Fi vezu skrivanjem vaše IP adrese. To vas čini nevidljivim na webu tijekom pregledavanja.

Isključite upravljanje na daljinu

Obično morate biti u blizini Wi-Fi routera kako biste se povezali s mrežom. Napredak digitalne tehnologije omogućuje i pristup na daljinu. Možete se povezati na svoj Wi-Fi s bilo kojeg mjesta, bez obzira na udaljenost.

Upravljanje Wi-Fijem na daljinu stvara sigurnosnu rupu koju napadači mogu iskoristiti kako bi se povezali s vašim usmjerivačem.

Ako nije neophodno, isključite upravljanje na daljinu. Tako ćete značajno smanjiti rizik preuzimanja.

Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite

Neaktivan Wi-Fi ne koristi nikome, pa tako ni hakerima. Isključivanjem routera u potpunosti ćete onemogućiti njegovo preuzimanje, piše Make Use Of.