TEHNO SAVJETI

Evo što nikako ne smijete držati u svom pametnom telefonu

20.08.2023 u 17:12

Bionic
Reading

U pametnim telefonima držimo ogromnu količinu potencijalno osjetljivih podataka. Pogledajte što biste svakako trebali izbjegavati držati u njima

Pametni telefoni postali su u svakom pogledu zamjena za novčanike. U njima su digitalne kopije debitnih i kreditnih kartica, članskih iskaznica, službenih dokumenata...

Iako je praktično, pohranjivanje osobnih podataka na pametni telefon je riskantno. Ti su uređaji izloženi nizu mogućih napada i prijevara.

Što sve ne biste trebali držati u njima kako ne biste kasnije požalili? Pogledajte.

1) Popisi lozinki

Jasno je zašto je ovo problem. Dokopa li se napadač popisa vaših lozinki, hakirani mobitel bit će tek jedna u nizu glavobolja koje vas očekuju. Na red će doći korisnički računi za e-poštu i društvene mreže, bankarske aplikacije i tko zna što još.

2) Vaša kućna adresa

Riješite se datoteka koje prikazuju vašu kućnu adresu. Lopovi bi mogli upotrijebiti vaš adresar, izvode računa i račune za komunalije kako bi vas pratili ili iskoristili priliku dok ste na godišnjem kako bi vas opljačkali.

Ako je to moguće, isključite i lokacijske usluge na vašem telefonu. Više društvenih mreža prikazuje gdje ste čim se spojite na internet.

3) Brojevi za kontakt voljenih osoba pod prepoznatljivim imenima

Kradljivci identiteta mogu vam ukrasti telefon i, lažno se predstavljajući, poslati alarmantne poruke vašim rođacima i drugim bliskim osobama.

Umjesto mama, tata, mužić ili ljubav, radije koristite imena i prezimena. Tako ćete im otežati pogađanje tko vam je bitan u životu, a tko nije.

4) Slike službenih dokumenata

Fotografije osobne iskaznice, putovnice i sličnih dokumenata nemaju što tražiti u pametnom telefonu. Kradljivci identiteta neće oklijevati iskoristiti ih za prijevare koje bi vas mogle skupo koštati.

5) Nemojte ostati prijavljeni na korisničke račune društvenih medija

Zašto, pitate se? Pa, zato što im bilo tko može pristupiti nakon što uspije otključati vaš uređaj. Ako zbog posla ili drugih razloga to ne možete učiniti, ograničite pristup tim aplikacijama drugim sigurnosnim slojem.

Možete zaključati iPhone aplikacije s Face ID-om ili Touch ID-om i postaviti lozinke na aplikacijama za operativni sustav Android.

6) Brojevi bankovnih računa i PIN-ovi

Nikada ne spremajte brojeve bankovnih računa i PIN-ove u svoj pametni telefon, pogotovo ako ga koristite za mobilno bankarstvo.

7) Skenovi otisaka prstiju i lica

Tehnologije skeniranja otisaka prstiju i lica nisu pouzdane. Iako vam omogućuju brže otključavanje uređaja, također su osjetljive na razne trikove hakiranja.

Ako vas netko pokuša napasti, lako bi mogao držati vaš prst na vašem pametnom telefonu, na primjer.Tekstualne i brojčane lozinke su sigurnije. U idealnom slučaju, postavite alfanumeričke nizove ili dugačke prilagođene numeričke kodove.

8) Škakljive fotografije i videozapisi

Izbrišite svoje eksplicitne fotografije ili ih zaključajte u mape zaštićene lozinkom. U suprotnom možete postati metom ucjene zbog njih.

9) Povjerljiva e-pošta i poruke

Većina ljudi ne shvaća koliko osjetljivih podataka sadrže njihove poruke. Kriminalci mogu spojiti različite informacije iz vaših aplikacija za razmjenu trenutnih poruka, tekstualnih poruka i e-pošte kako bi ih zlorabili za napade i krađu identiteta.

Stoga češće uvedite reda u pristiglu poštu. Gomilanje višegodišnjih razgovora nepotreban je rizik - naviknite se brisati one koje vam ne trebaju.

10) Osjetljivi dokumenti

Vrijedi isto kao i za službene iskaznice. Podatke o, primjerice, vašem financijskom ili zdravstvenom stanju prilično je lako upotrijebiti na vašu štetu, piše Make Use Of.