ISTRAŽIVANJE SYMANTECA

Iz ovih zemalja došlo je najviše hakerskih napada

15.05.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Golemi cybernapad WannaCry ovih dana preplavio je računala diljem svijeta, nešto prije toga pojavila se Google Docs prevara, a pošteđene malicioznog koda nisu ni vlade ni obični građani. Odakle uopće dolaze svi ti napadi?

Stvar otkriva Symantec u svom istraživanju iz travnja ove godine. U njemu se detaljizira i koje su zemlje najveći 'izvoznici' malicioznog koda, spama i phishing napada, a pravo iznenađenje stiže u smislu da golema količina napada zapravo izvor ima u jednoj od najrazvijenijih zemalja na svijetu. 

U nastavku slijedi Top 10 lista najgorih država po pitanju globalnih sigurnosnih prijetnji: 

10. Vijetnam - Ova zemlja odgovorna je za 2,16 posto globalnih prijetnji koje je otkrila tvrtka Symantec. Vrijedi naglasiti kako je Vijetnam u 2015. godini bio odgovoran za tek 0,89 posto napada. U srpnju prošle godine otkriveno je kako su hakeri provalili u glavnu vijetnamsku zrakoplovnu tvrtku, a taj maliciozni kod se izgledno proširio na vladine agencije i bankovne sustave. 

9. Japan - S dvanaeste pozicije lani, Japan je skočio na devetu poziciju ove godine, usprkos tome što je povijesno gledano riječ o zemlji s relativno malo cyberkriminalnih aktivnosti. Ako je za vjerovati trendovima, postotak napada iz te zemlje mogao bi samo nastaviti rasti.

8. Francuska - Baš kao u slučaju Japana i ova zemlja pokazuje trend rasta u količini prijetnji. Dok se postotak zaustavio na 2,35, trendovi ukazuju na sve veće i veće probleme sa cyberkriminalom. 

7. Ujedinjeno Kraljevstvo - S 2,61 posto udjela i sedmom pozicijom, UK naizgled drži stvari pod kontrolom, jer je na istom mjestu bio i u ranijem izvješću Symanteca. 

6. Rusija - Začudo, iz Rusije stiže tek 3,07 posto svih globalnih prijetnji, iako se ruski hakeri nerijetko spominju u medijima. Ovo čudi tek na prvi pogled, jer je Rusija u lanjskom izvješću bila na 11. poziciji po pitanju prijetnji. Cyberkriminal je u toj zemlji u opasnom porastu. 

5. Njemačka - Lani su na Symantecovoj listi bili na osmoj poziciji, a sada su s 3,35 posto udjela u globalnim napadima peti. Koliko je opasan cyberkriminal dovoljno govori o otkrivanju računalnih virusa u nuklearnom pogonu u toj zemlji prošle godine. 

4. Indija - Ovo je jedna od rijetkih zemalja s vrha ljestvice koja je zapravo zabilježila pad u udjelu (5,11 posto). Lani su po otkrivenim napadima bili na trećoj poziciji. 

3. Brazil - Kao i Rusija, Brazil je s relativno 'niske' desete pozicije skočio na opako treće mjesto s 5,84 posto udjela i golemim nekontroliranim problemom u svijetu cybersigurnosti. 

2. Kina - Drugi najveći 'izvoznik' globalnih prijetnji koje je otkrio Symantec drži 9,63 posto udjela lani je bio kudikamo gori - na prvoj poziciji.  

1. SAD - Bez ikakve konkurencije, s 23,96 posto udjela u isporukama malicioznog koda, spama i phishing napada, prvo mjesto zauzimaju Sjedinjene Američke Države. Dok je Kina pala na 9,63 posto udjela i na drugu poziciju, u SAD-u se dogodila obrnuta situacija, s rastom prijetnji s 18,89 posto na 23,96 posto. 

SAD je, prema istraživanju Symanteca, ponešto i ohrabrio ovakve napade, posebno ransomware karaktera. 64 posto Amerikanaca posustaje kada je riječ o digitalnoj iznudi, a SAD je najveća i najmekša meta istovremeno. Globalni prosjek onih koji pristanu na plaćanje otkupnine za ransomware je tek 34 posto. Kriminalci u prosjeku traže 1.077 dolara po žrtvi, a stručnjaci upozoravaju da se plaćanjem cijena samo diže još više.