OPASNI CRV

Računalni stručnjak: Potencijalno je ugroženo svako računalo u Hrvatskoj

13.05.2017 u 20:14

Bionic
Reading

O tome je li Hrvatska i na koji način izložena globalnom kibernetičkom napadu i je li detektiran napad na neke hrvatske institucije, u Dnevniku HTV-a govorio je Aleksandar Klaić, predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost

Klaić je naglasio da ovaj napad ima globalni karakter te da su se slični napadi već događali u manjim razmjerima u Hrvatskoj. 'Imamo iskustva s time, ono što radimo od jučer je koordinirano izvještavanje po različitim sektorima, od državnog do financijskog, putem različitih institucija', rekao je Klaić.  

Dodao je da je upravo u tu svrhu uspostavljeno Nacionalno vijeće za kibernetičku sigurnost, koje obuhvaća predstavnike 16 različitih institucija. 'Ono ne uključuje samo državne, već i neke sektorske regulatore i tako pokušavamo koordinirati bržu reakciju na ovakve prijetnje', rekao je Klaić.

Pojasnio je da se u ovom slučaju u stvari ne radi o napadu, već o autonomnom širenju crva koji koristi ranjivosti operativnog sustava Windows, što znači da je potencijalno ugroženo svako računalo ili računalni sustav koji nije ažuriran.

'U ovome trenutku, kao i drugdje, već ima i u Hrvatskoj ugroženih korisnika. Ono što mi možemo savjetovati je da se primijene aktualna ažuriranja operativnog sustava, odnosno sigurnosne zakrpe koje su do današnjeg dana za sve aktualne verzije Windowsa raspoložive', poručio je Klaić.

Građani se za savjet mogu obratiti nacionalnom centru putem Carneta koji ima svoju web stranicu, dodao je Klaić.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu upute kako se zaštititi od globalnog kibernetičkih napada, a u priopćenju MUP-a RH ističe se da Zavod za sigurnost informacijskih sustava intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja, proširila diljem svijeta.