TEHNO RECENZIJE

Isprobali smo MeanIT B15: Svestran uređaj koji se opire strogoj kategorizaciji

25.05.2024 u 07:16

Bionic
Reading

Kako to često biva s uređajima koji pokušavaju ispuniti više uloga odjednom, B15 nijednu ne odrađuje izvrsno. Ali većinu njih radi dovoljno dobro, a neke i solidno

Opisati ukratko uređaj kao što je MeanIT B15 nije jednostavno. Naime ekipa iz Intelkoma je u razmjerno malo i lagano kućište uspjela ukrcati dosta toga, pa ga možete koristiti kao sat, zvučnik, FM radio, budilicu, ambijentalnu LED svjetiljku, ali i uređaj pomoću kojeg ćete doznati trenutnu temperaturu prostorije u kojoj se nalazite.

Što će se od navedenog probiti u prvi plan, ovisit će, naravno, o vašim potrebama i preferencijama, okruženju u kojem ga koristite, kao i dobu dana.

Tijekom recenziranja najčešće sam ga koristio kao zvučnik, bilo za reprodukciju s uređajima povezanima Bluetoothom, bilo kao radio. Ipak, ne mogu reći da mi nije bilo korisno, recimo, baciti pogled na brojčanik kako bih provjerio koliko je sati bez gledanja na mobitel ili laptop.

Vama će možda češće dobro poslužiti u situacijama u kojima je meni bio ne naročito koristan - kao budilica ili za obavljanje telefonskih razgovora (nakon što ga povežete s pametnim telefonom), dok će netko treći složiti svoju kombinaciju.

Bilo kako bilo, čini se neupitnim to da se B15 opire strogoj kategorizaciji. Pogledajmo što taj sve-u-jednom uređaj može ponuditi i kakvim se pokazao tijekom višednevnog korištenja.

Dizajn

Kao brend, MeanIT namijenjen je ljudima koji ne mogu ili ne žele potrošiti više stotina eura na elektroniku, ali se svejedno ne žele odreći mogućnosti i pogodnosti koje donose gadgeti.

  • +8
MeanIT B15 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

B15 u tome nije iznimka.

Riječ je o plastičnom uređaju (s iznimkom LED zaslona) koji ne izgleda loše - pomalo kao da bi našao svoje mjesto u nekom znanstvenofantastičnom filmu Stanleyja Kubricka - ali ne djeluje kao da će se provesti dobro u sudaru s tvrdom površinom.

Prednjom stranom dominira zaslon, s donje strane obrubljen nizom tipki za upravljanje različitim funkcionalnostima, poput uključivanja uređaja, regulacije jačine zvuka, promjene radiopostaje ili pjesme koja biva reproducirana...

Tipke treba malo jače pritisnuti kako biste dobili ono što želite, što može predstavljati problem jer je uređaj lagan, pa se izmiče dok ga pokušavate, recimo, prebaciti s radija na Bluetooth da biste pustili nešto po svom izboru s mobitela.

Problem nije nepremostiv, ali trebat ćete neko vrijeme da se naviknete na to. Osobno, radije sam koristio kontrole povezanih uređaja za upravljanje kad je to bilo moguće.

Više opcija za povezivanje

Zaslon je crn i pregledan, s jasno istaknutim ključnim podacima. Tek pod određenim kutovima ima problema s odsjajem, no to je lako riješiti blagim zakretanjem.

Blijedoljubičastom bojom prikazuje vrijeme, trenutnu temperaturu (u Celzijusima ili Fahrenheitima, što vam već bolje odgovara), koristite li Bluetooth ili radio te povremeno druge podatke. Sam će smanjiti svjetlinu za 50 posto ako ne detektira aktivnost unutar pet minuta da bi smanjio potrošnju energije.

Straga je rešetka za stereo zvučnik oblika koji pomalo nalikuje cvijetu. Ispod nje su utori za punjenje (USB-C), USB-A za memorijski stick i poseban za karticu microSD te AUX-IN za povezivanje MP3 playera i drugih uređaja za reprodukciju.

Taj zadnji utor, s kabelom koji stiže u paketu s uređajem, služi i kao antena za bolji prijem radiopostaja. U tu svrhu može poslužiti i kabel za punjenje, također priložen uz uređaj.

Na gornjem obrubu kućišta dva su seta kapacitivnih tipki za upravljanje. Gledano s prednje strane, lijevo je tipka za noćno svjetlo, a desno tipka za regulaciju RGB svjetla s nekoliko jednobojnih i jednom višebojnom opcijom. Jačinu noćnog svjetla moguće je mijenjati, što ne vrijedi za RGB svjetlo.

Sve skupa se oslanja na postolje s tri tanke protuklizne nožice.

Izbjegavati vodu i prašinu

Kao zvučnik, B15 nije loš. Može biti prilično glasan (barem za uređaj te veličine) bez primjetne distorzije, a nudi pristojnu količinu basa i nešto mutnije visokotonce. Sasvim dovoljno za buđenje ili neobavezno svakodnevno slušanje uz posao, kuhanje, spremanje ili opuštanje.

Zvuk je moguće regulirati na B15 i na povezanom uređaju.

Bluetooth se lako povezuje s drugim uređajima i dobro funkcionira sve dok su B15 i povezani uređaj u istoj prostoriji.

Nominalno, domet je do deset metara. Ali čim se između njih nađe zid, veza počinje pucati. No lagan je i ima bateriju, pa ga možete jednostavno ponijeti sa sobom u drugu prostoriju.

Kako nema certifikate o otpornosti na prašinu i vodu, vjerojatno je dobra ideja izbjegavati kupatilo i kuhinju ili barem biti razumno oprezan pri korištenju u takvim okolnostima.

Radio vrlo slabo hvata signal bez antene, pa očekujte da ćete je u pravilu trebati redovno koristiti. Moguće je memorirati postaje, što znači da ih nećete morati svaki put iznova tražiti.

Noćna svjetiljka je zgodna kao priručno rješenje, ali nisam stekao dojam da bi bila pogodna za dulje ili intenzivnije korištenje. Svjetlo koje daje prilično je mutno i ne naročito jako. Ne bih čitao uz njega, no koristio bih ga, primjerice, ako trebam pronaći nešto na noćnom stoliću.

RGB svjetiljka zgodna je mini ambijentalna rasvjeta, recimo kad treba improvizirati nešto tog tipa za party ili zabaviti djecu. Mimo toga, ne vidim naročitu korist od nje.

Gdje je prikaz popunjenosti baterije?

B15 je opremljen litij-ionskom baterijom kapaciteta 1200 mAh. Koliko će potrajati, ovisi u velikoj mjeri o tome kako ćete i za što koristiti uređaj. Tijekom recenziranja izložio sam ga kombinaciji reprodukcije radija i Bluetootha, uz povremeno obavljanje poziva.

Pod takvim pojačanim opterećenjem izdržala je oko šest sati prije no što se potpuno ispraznila. Nezgodno je to što ćete doznati da se ispraznila tek netom prije nego što se to dogodi jer zaslon ne prikazuje razinu njene prijašnje popunjenosti. To može biti problem ako se, recimo, dogodi usred poziva.

Naravno, možete to riješiti tako što ćete uređaj držati stalno priključenim u struju, za što možete koristiti obični adapter za mobitel snage 5V, a koji ne dolazi s njim.

No malo je neobično to što je predstavljen (i) kao prijenosni zvučnik sa zaslonom, a nema mogućnost prikaza tog potencijalno važnog podatka. Možda se možemo nadati da će ta značajka biti dodana u nekoj od budućih iteracija?

Što se punjenja tiče, računajte na sat do dva ako želite doći od nule do sto posto.

Trebate li kupiti MeanIT B15?

Kako to često biva s uređajima koji pokušavaju ispuniti više uloga odjednom, B15 nijednu ne odrađuje izvrsno. Ali može se reći da većinu njih radi dovoljno dobro, a neke među njima i solidno.

Nudi pristojan zvučnik s Bluetoothom, noćnu svjetiljku s RGB rasvjetom te sat s budilicom i FM radijem koji može prikazati sobnu temperaturu i možete ga upotrijebiti da biste odgovorili na poziv. Uz to je dizajnom neutralan, pa je moguće uklopiti ga u različite interijere.

Ako vam je bilo što od navedenog potrebno ili poželjno, omjer cijene i kvalitete u ovom slučaju nije loš.

MeanIT B15 – ključne specifikacije

  • LED zaslon
  • LED svjetiljka (bijela, RGB)
  • zvučnik i mikrofon
  • FM radio
  • budilica
  • Bluetooth (do 10 metara)
  • utori za USB-C, USB-A, microSD, AUX-IN
  • mjerenje sobne temperature
  • baterija: 1200 mAh, litij-ionska, punjiva
  • cijena: 29,99 eura
  • ustupio: Intelkom
sve osim nogometa