RECENZIJA

Isprobali smo Huawei P30 Pro - ima li doista najbolju kameru na tržištu?

25.04.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Isprobali smo najnoviju premijsku uzdanicu Huaweijeve P serije. Koliko je zapravo dobar Huawei P30 Pro i radi li se zbilja o smartfonu s najboljom kamerom na tržištu? Evo dojmova

U posljednje vrijeme nije ni lako ostati oduševljen novim Android smartfonom. Proizvođači poput Huaweija i Samsunga vode rat za mjesto najboljeg i najprestižnijeg Androida više klase, no iskreno - konkurenciji se radujemo zato jer ona redovito rezultira napretkom.

Plod tehnološke evolucije brzorastućeg kineskog Huaweija najnoviji je smartfon P30 koji u Pro inačici uz premijske materijale izrade donosi nekoliko vrlo važnih tehnoloških značajki na čelu s moćnom kamerom.

Prvi dojmovi

Prije nego što smo se poigrali kamerom u oko nam je upao Huawijev dizajn. P30 Pro u crnoj verziji izgleda kao komad pomno izlivenog tamnog stakla. Rubovi imaju diskretne tipke za zvuk i paljenje uređaja smještene na aluminijskom rubu kojeg smo zbog boje prepoznali tek kada smo telefon uzeli u ruku. P30 Pro je zbog faktora forme unatoč masi od 195 grama težak te je zbog oblog staklenog kućišta jako sklizak. Iz ruku ga, tijekom deset dana testiranja, nismo ispustili iz čiste paranoje, dok je s druge strane nebrojeno puta kliznuo niz tkaninu hlača ili presvlaka fotelje kada bismo ga tamo ostavili.

Prednji zaobljeni OLED ekran dijagonale 6,47 inča omjera 19.5:9 pruža apsolutno sve što biste od takvog ekrana tražili. Boje su kontrastne i svjetle, a sjene su duboke i tamne, što znači da videi i videoigre na P30 Pro izgledaju jako lijepo. Za performanse su zaslužni Kirin 980 procesor i 8 GB radne memorije (ili 6 GB u inačici od 128 GB), što više-manje znači da sve što biste očekivali da radi glatko i brzo – radi glatko i brzo.

  • +2
Huawei P30 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina / tportal

Android i EMUI

Operativni sustav Android Pie poduprijet Huaweijevim launcherom EMUI u najnovijoj iteraciji i dalje nastoji kombinirati minimalističku filozofiju iOS-a sa svestranom mogućnošću modificiranja po kojoj je Android poznat. Premda se sve stavke sustava mogu podesiti nakon malo kopanja po opcijama, zna biti nezgodno što su neke značajke bile smještene na alternativno mjesto. Tako je, primjerice, pretraživanje po postavkama u slučaju P30 Pro bilo obavezno, s obzirom da smo stekli dojam da se ništa ne nalazi tamo gdje bi trebalo biti.

Ostatak sučelja, uključujući ono za kameru, je u drugu ruku prilično intuitivno što donekle ublažava dojam koji ostavlja pomalo zbunjujući meni za postavke. Također nam se svidjelo što EMUI neke sitne trikove sa gestikulacijom posuđuje od iOS-a, što je dobar znak za sve koji su s iPhonea možda odlučili prijeći na Huaweijevog Androida.

Kamera

Frontalna Leica širokokutna kamera osjetljivosti 30 megapiksela smještena je u urezu na samoj sredini prednjeg ekrana te, kao što vidite iz izvrsne selfi fotografije u primjerima, posao radi jako, jako dobro. I dalje ćete, naravno, morati slijediti osnovna pravila fotografije poput postavljanja svjetla iza uređaja ili slikanja u relativno prihvatljivom osvjetljenju, no rezultati će, kao što smo već rekli, biti jako dobri – pogotovo nakon što se sa snimljenom fotografijom malo poigrate u softveru za uređivanje.

Stražnja kamera je, u drugu ruku, najbolja kamera koju smo susreli u smartfonu. Četverostruki sustav objektiva sastoji se od ultra-širokokutnog objektiva rezolucije 40 megapiksela, širokokutnog objektiva od 20 megapiksela, telefoto objektiva od 8 megapiksela i posebnog 3D objektiva.

Softver uređaja, pored standardnih opcija za selfije, panoramsko snimanje i sve prisutnije slikanje u širokom kutu pruža niz zanimljvih igračaka koje koncept fotografiranja smartfonom dižu na potpuno novu razinu. Za početak, zahvaljujući telefoto objektivu, P30 Pro ima pedeseterostruki zoom koji, premda ne slika najsavršenije fotografije na svijetu, pruža mogućnost hvatanja zbilja impresivnih kadrova kakve do danas nismo snimali pomoću smartfona.

Uređaj također može slikati fotografije u potpunom mraku, s time da zbog produljene ekspozicije cijeli pothvat možda nije praktičan zato jer uređaj i ono što slikate - treba držati u kadru nekoliko sekundi. P30 Pro nudi niz drugih zgodnih trikova poput umjetne inteligencije koja prepoznaje dijelove kadra i podešava postavke fotografije prema njima, izvrsni makro mod i jako velik broj filtra. Uređaj, bez dvojbe, pruža iznimno zadovoljstvo fotografiranja.

  • +7
Huawei P30 Pro primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sigurnost, biometrija i baterija

Što se sigurnosnih značajki tiče, uređaj među već standardnom plejadom zaštitinih sustava pruža i mogućnost očitavanja otiska prsta putem senzora smještenog ispod ekrana. Egzotične značajke upotpunjuje i mogućnost bežičnog punjenja drugih uređaja okretanjem telefona na drugu stranu. Telefon je, naravno, moguće i osigurati putem prepoznavanja lica, a tu valja imati na umu i sigurnost budući da je neke uređaje s tom tehnologijom bilo moguće otključati i fotografijom.

Što se ostalih zgodnih detalja tiče, tu je i jako moćna baterija uz koju uređaj radi od dan do dan i pol između punjenja brzim punjenjem koje bateriju od 4200 mAH puni dp 70 posto kapaciteta za oko 30 minuta.

Konačni dojmovi

Valja spomenuti i manjak i ulaza za slušalice, što će nekima biti dovoljno da se obruše na Huawei zbog 'sljeđenja trendova', no iskreno – na tržištu već postoji velik broj izvrsnih Bluetooth slušalica koje se pune munjevito brzo i koštaju manje od 30 eura. Također, s obzirom da za Huawei P30 Pro već ionako izdvajate oko 7000 kuna, 300 kuna za dobre slušalice ne zvuči kao loša ideja, osim ako ste strastveni mrzitelj bežične audio opreme.

U konačnici, dojam koji Huawei P30 ostavlja je neobičan. Kao telefon, dijelom zbog dizajna, dijelom zbog neodlučnog korisničkog sučelja, dosta je često ostavljao osjećaj kao da je 'korak do cilja'.

U drugu ruku, segment u kojem P30 Pro nadmašuje apsolutno sve ostale smartfone na tržištu je njegova izvanredna kamera. Ako ste obožavatelj mobilne fotografije i tražite uređaj koji pored jako dobrih značajki pruža i mogućnost slikanja izvrsnih slika, Huawei P30 Pro će vas vrlo vjerojatno oboriti s nogu.

Huawei P30 Pro tehničke specifikacije:

  • Dimenzije: 158 mm puta 73.4 mm puta 8.4 mm
  • Težina: 192 g
  • Kućište: staklo, aluminijski okvir
  • Procesori: HiSilicon Kirin 980 (7 nm), Octa-core (2x2.6 GHz Cortex-A76 & 2x1.92 GHz Cortex-A76 & 4x1.8 GHz Cortex-A55), grafika: Mali-G76 MP10
  • Memorija: 128 GB (proširivo do 512 GB, kartica microSD)
  • Stražnja kamera: 40 MP, f/1.6, 27mm (širokokutna), 1/1.7", PDAF, OIS 20 MP, f/2.2, 16mm (ultra-širokokutna), 1/2.7", PDAF Periskop 8 MP, f/3.4, 125mm (telefoto), 1/4", 5x optićki zoom, OIS, PDAF TOF 3D kamera
  • Prednja kamera: 32 MP, f/2.0, (širokokutna)
  • Baterija: li-ion 4200 mAh, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje
  • Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, A2DP, apt X HD, LE, dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NFC, Infrared port, USB 3.1, Type-C 1.0
  • Senzori i ostalo: čitač otiska prsta ispod ekrana, senzor za prepoznavanje lica
  • Operativni sustav: Android 9.0 Pie / EMUI
  • Cijena: 7124 kuna (nabava.net)
  • Ustupio: Huawei