ovoga vikenda

Čini se kako je raketa tvrtke SpaceX na testiranju gadno eksplodirala

23.04.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Na Twitteru se pojavio video koji navodno prikazuje koliko je incident do kojeg je došlo tijekom testiranja doista bio nezgodan. Zasad još nije službeno potvrđen kao autentičan

Proba sustava u slučaju nezgode za novu svemirsku letjelicu koju su u tvrtci SpaceX dizajnirali za američku svemirsku agenciju NASA-u u proteklu je subotu pošla po krivu. Na Twitteru se pojavio video koji navodno prikazuje koliko je incident doista bio nezgodan. Zasad još nije službeno potvrđen kao autentičan.

U subotu poslijepodne u SpaceX-u su pokušali testirati sustav za hitno gašenje sustava na svemirskoj kapsuli Crew Dragon, namijenjenoj za NASA-in program 'Commercial Crew' koji bi trebao prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske postaje i vraćati ih s nje.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Tijekom testiranja raketa je bila napunjena gorivom i motori su bili uključeni pod punim potiskom. Ali, na poligonu Landing Zone 1 u Cape Canaveralu u američkoj saveznoj državi Floridi stvari nisu pošle po planu. Prvotni test prošao je u redu, no tijekom zadnjeg je došlo do anomalije, kako su priopćili iz SpaceX-a. U tijeku je istraga u suradnji sa stručnjacima NASA-e kako bi se utvrdilo kako je do nje došlo.

Navodno je tijekom testiranja u nebo odaslan visok stup narančasto-crvenog dima, vidljiv iz daljine nekoliko kilometara, što upućuje na to da su motori ozbiljno zakazali.

Na videu je vidljiva i poveća eksplozija nekoliko sekundi nakon početka testiranja.

Spacex Crew Dragon Sad Anomaly Izvor: Društvene mreže / Autor: tod4y

Subotnje testiranje obavljeno je nakon nekoliko uspješnih testnih letova kapsule Crew Dragon bez posade. U njoj je bila tek lutka veličine čovjeka nazvana Ripley, kao i igračka u obliku zemaljske kugle. Uspješno su pristali na Međunarodnu svemirsku postaju i vratili se nazad, sletjevši u Atlantski ocean šest dana kasnije, piše Business Insider.