TEHNO VODIČ

Isplati li se sada kupovati televizor ili je bolje pričekati? Analizirali smo što se trenutno nudi, a što tek dolazi

30.08.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Razmišljate o nabavci novog televizora i niste sigurni je li baš sad najbolje vrijeme za kupovinu? Donosimo vodič koji bi vam mogao pomoći u razrješavanju nedoumica

Ukoliko je vaš sadašnji televizor na izdisaju nema druge nego zamijeniti ga čim prije novim. Ali, ako nemate osobitog razloga za žurbu vjerojatno bi bilo mudro pričekati još neko vrijeme prije no što krenete u shopping jer biste tako mogli doći do uređaja s boljim specifikacijama za manje novca.

Naime, kao i svaki drugi proizvod, proizvođači nove modele televizora na tržište lansiraju u ciklusima. Većina će to učiniti između veljače i travnja, kao i tijekom velikih sajmova potrošačke elektronike kao što su Consumer Electronics Show u Las Vegasu (početak siječnja) i IFA u Berlinu (početak rujna).

Ta je razdoblja važno držati na oku ne samo zbog novih modela, već i radi toga što tada u pravilu padaju cijene televizorima koji su u aktualnoj ponudi. Ponekad se isplati i zaviriti u ponudu tijekom predbožićne sezone (naročito krajem studenog) te tijekom siječnja.

BUDUĆNOST TV-A

Pet novih televizora koji su nam zapeli za oko

Pogledaj galeriju

Sajam IFA ove godine otvara vrata u petak, 6. rujna. Philips bi se trebao pojaviti s novim top modelom s OLED zaslonom i osvjetljenjem Ambilight, moguće i novim izdancima suradnje s tvrtkom B&W. Od Samsunga se očekuju novi modeli s QLED zaslonom i 8K rezolucijom.

Sharp dolazi s najvećim 8K LCD televizorom na svijetu (zaslon dijagonale 120 inča/304,8 centimetara, podrška za mreže 5G), a Sony bi mogao ponuditi niz uređaja s OLED zaslonom i operativnim sustavom Android.

LG će se, čini se, više fokusirati na savitljivi smartfon s tri zaslona, iako to ne mora značiti kako novih modela televizora neće biti. Panasonic će vjerojatno predstaviti najnovija izdanja modela razlučivosti 4K (uključujući i TX-50GX800B), dok bi Toshiba mogla ponuditi seriju jeftinijih 4K uređaja i skupljih s OLED zaslonom.

Trebate li se strpjeti dok ne dođu televizori s prikazom u razlučivosti 8K?

Ukratko rečeno? Ne. Iako su dobili standard HDMI 2.1 koji ga podržava, uređaji razlučivosti 7.680 puta 4.320 piksela (četiri puta veća od 4K) još će koju godinu biti malobrojni i prilično skupi. Čak i ako ćete moći ih si priuštiti, imajte na umu kako trenutno nema dostupnog sadržaja u toj rezoluciji, a vjerojatno ga neće ni biti u dogledno vrijeme.

A koliko je bitan HDR?

Sadržaj s visokim dinamičkim rasponom (high dynamic range, HDR) zaslonu daje puno više informacija nego standardni video signal, što uz istu rezoluciju daje širi raspon prikaza boja i količine svjetla u svakom pikselu. Ta je tehnologija još u razvoju.

Trenutno dominiraju dva standarda - HDR 10 i Dolby Vision - dok se za svoje mjesto pod suncem bore standardi kao što su Hybrid Log Gamma (HLG) i HDR10+.

Zasad je teško procijeniti tko će od njih prevladati. Za vas kao krajnjeg korisnika to i nije naročito važno. Dovoljno je znati kako televizori koji podržavaju HDR mogu ponuditi bolju sliku od onih koji nemaju tu podršku.

Što se trenutno nudi?

Na tržištu je dostupan velik broj odličnih televizora. Ovo je naš mali izbor ako trebate pomoć pri odlučivanju.

Samsung Q90R QLED

Veličina zaslona: 65 i 75 inča (165,1 i 190,5 cm)

Samsungova serija Q90 dolazi s pobljšanim kutovima gledanja i prikazom crne boje, zahvaljujući između ostalog i novom filteru Ultra Black Elite.

LG C9 OLED

Veličina zaslona: 55 i 65 inča (139,7 i 165,1 cm)

U LG-ju su u modele ove serije ugradili drugu generaciju procesora Alpha9, koji koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje prikaza u SDR-u i HDR-u, kao i za bolje skaliranje te obradu slike.

Vizio P-Series Quantum X

Veličina zaslona: 65 inča (165,1 cm)

Iako ima mjesta za poboljšanje kad je riječ o sučelju i zvučnicima, serija P Quantum X nudi odličnu sliku i niz zanimljvih značajki po nešto pristupačnijoj cijeni.

Samsung Q900R QLED

Veličina zaslona: 85 inča (215,9 cm)

Jedan od rijetko komercijalno dostupnih modela televizora s podrškom za prikaz u razlučivosi 8K, ovaj model nudi prikaz slike koji je ponekad teško razlikovati od stvarnog svijeta, kako kad je riječ o nativnom 8K sadržaju tako i kad skalira sadržaj niže rezolucije.

Sony Bravia A9F OLED

Veličina zaslona: 55 i 65 inča (139,7 i 165,1 cm)

Vjerojatno jedan od najboljih top modela televizora ove godine dolazi s fenomenalnim OLED zaslonom koji podržava prikaz u razlučivosti 4K, s vjernim prikazom boja, dubokom crnom i visokom razinom detalja. Podržava širok raspon formata HDR, uključujući i IMAX Enhanced te Dolby Vision, kao i Android TV 8.0.

TCL serija 6

Veličina zaslona: 55 inča (139,7 cm)

Među jeftinijim televizorima teško ćete naći model koji nudi bolji omjer cijene i kvalitete od onih iz TCL-ove serije 6.

Hisense H8F

Veličina zaslona: 55 inča (139,7 cm)

Serija H8 tvrtke Hisense također nudi dobar omjer cijene i kvalitete, čime se posebno ističe model H8F, s podrškom za Android TV i tehologijom ULED TV.

Koji će se modeli dobro držati i iduće godine?

Samsung Q9FN QLED 4K

Veličina zaslona: 65 inča (165,1 cm)

Odličan prikaz slike, izvrsni zvučnici, HDR, pozadinsko osvjetljenje i ugrađena podrška za digitalnog pomoćnika Bixbyja neki su od aduta zbog kojih će ovaj Samsungov model dobro kotirati i tijekom iduće godine.

tehno odabir

Tražite televizor? Ovi su modeli obilježili 2018. godinu

Pogledaj galeriju

Vizio serija P (P65-F1)

Veličina zaslona: 65 inča (165,1 cm)

Izvrsna slika, odlično pozadinsko osvjetljenje, sjajna antena, osvježavanje zaslona na 120 Hz i pet ulaza za HDMI te ugrađene podrške za HDR i Chromecast.

TCL 43S517 Roku Smart 4K

Veličina zaslona: 43 inča (109,2 cm)

Želite li manji i jeftiniji televizor s LCD zaslonom, ovo bi mogao biti dobar izbor zato što nudi dobru sliku i zvuk za razmjerno malo novca. Tu su još i ugrađeno glasovno pretraživanje, podrška za Dolby Atmos i Dolby Vision HDR...