TEHNO VODIČ

Laptop ili stolno računalo? Evo kako ćete se lakše odlučiti

28.05.2019 u 14:04

Bionic
Reading

Ako niste sigurni što vam doista treba, evo pregleda dobrih i loših strana prijenosnih i stolnih računala koje svakako trebate uzeti u obzir prije kupovine

Još prije desetak godina prodaja prijenosnih računala nadmašila je prodaju stolnih računala. Tijekom prošle godine prodano je 162 milijuna laptopa naspram 94 milijuna stolnih računala. Do 2023. godine taj bi jaz trebao narasti na 171 naspram 80 milijuna.

Znači li to kako morate pod svaku cijenu odustati od stolnog računala? Ne nužno. Evo pregleda dobrih i loših strana prijenosnih i stolnih računala, pa odlučite.

Dobre i loše strane laptopa

Prenosivost

Često trebate koristiti računalo izvan kuće ili ureda? U tom slučaju dileme nema: prijenosno računalo jasan je izbor. No, ako ćete kupiti laptop samo zato što je manji i potom ga držati uglavnom na stolu, to baš i nema puno smisla. Bolje je u tom slučaju nabaviti stolno i kvalitetnije tablet računalo.

SAM SVOJ MAJSTOR

Ne radi vam 'touchpad' na laptopu? Pokušajte ovo

Pogledaj galeriju

Fiksne karakteristike

Jednom kad nabavite laptop malo toga možete mijenjati. Dok ga ne zamijenite novim osuđeni ste na isti zaslon, tipkovnicu, trackpad, ulaze, zvučnike i tome slično. Ponešto od navedenog možete nadomjestiti vanjskim uređajima, ali time smanjujete praktičnost i prenosivost laptopa. Ako vam prenosivost nije ključna, vjerojatno je isplativije kupiti stolno računalo.

Zasebna grafička kartica

Razmjerno je malo laptopa koji nude zasebnu grafičku karticu jer se u pravilu oslanjaju na onu integriranu u matičnu ploču računala, koja dijeli resurse s procesorom. To će vam biti važno ako se bavite poslom u kojem je obrada grafičkih elemenata važna ili želite vrtiti zahtjevne igre na računalu. Zasebna grafička će ujedno podići cijenu i težinu računala.

Ograničene mogućnosti nadogradnje

U većini prijenosnih računala moći ćete nadograditi RAM memoriju, čvrsti disk i... Pa, to je to. Kućišta laptopa ne ostavljaju puno manevarskog prostora za poboljšanje hardvera ili dodavanje novih komponenti.

Potrošnja energije

Laptopi troše manje energije nego stolna računala, a dolaze i s baterijom koja može biti spasonosna u slučaju naglog nestanka struje ili pada napona.

TEHNO SAVJETI

Kako Bluetoothom povezati pametni telefon s računalom? Evo što trebate znati

Pogledaj galeriju

Dobre i loše strane stolnih računala

Manjak recenzija

Prije no što iskeširate nemalu količinu novca za uređaj, vjerojatno želite malo pročešljati recenzije kako biste provjerili što najbolje odgovara vašim potrebama i željama. E, s time biste mogli imati problema ako su stolna računala u pitanju.

Cijena

Stolna računala često su značajno jeftinija nego laptopi, a da pritom nude usporedive komponente i specifikacije. Ako vam prenosivost nije ključna, razliku u cijeni možete potrošiti na nabavku zvučnika i sličnih perifernih uređaja.

Uradi sam

Druga glavna prednost stolnih računala je to što možete odabrati koje ćete komponente ugraditi i sami ga sastaviti, ako želite te ga nadograditi kad god vam se svidi i to si možete priuštiti.