ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Hubbleove snimke mlade zvijezde zbunile su znanstvenike. Evo o čemu radi

31.07.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Tijekom promatranja zračenje zvijezde otpuhalo je vodikovu atmosferu s planeta AU Mic b, ali ne onako kako su znanstvenici očekivali.

Od mnogih čudnih egzoplaneta otkrivenih do danas, jedan od najčudnijih svakako je svijet nazvan AU Mic b.

Planet veličine Neptuna kruži dovoljno blizu svoje zvijezde da tamo godina traje nešto više od tjedan dana, a bombardiraju ga dramatične baklje njegove zvijezde domaćina koje kuhaju planet radijacijom.

Nedavno je svemirski teleskop Hubble promatrao ovaj sustav kako bi naučio više o odnosu između egzoplaneta i njegove zvijezde, nazvane AU Microscopii.

Tijekom promatranja zračenje zvijezde otpuhalo je vodikovu atmosferu s planeta AU Mic b, ali ne onako kako su znanstvenici očekivali.

Recimo, pokazalo se kako u pojedinim trenucima atmosfera uopće nije nestajala, da bi u drugim gubila značajne količine.

Baklje, vjetar, nešto treće?

Ova čudna varijabilnost mogla bi biti posljedica promjena u bakljama koje emitira zvijezda.

Zvijezda je vrlo mlada - stara je manje od 100 milijuna godina - pa nije pogodna za stvaranje i opstanak planeta. Njene baklje posljedica su interakcije magnetskih polja i zvjezdane atmosfere.

Tako nastaje ekstremno jak zvjezdani vjetar koji otpuhuje atmosferu obližnjeg planeta.

Neobična varijacija u gubitku atmosfere planeta mogla biti posljedica posebno jake solarne baklje koja se dogodila nedugo prije nego što je Hubble izvršio mjerenja, a koja je mogla ionizirati vodik koji izlazi s planeta, čineći ga nevidljivim za Hubbleove instrumente.

Također, mogući krivac za gubitak atmosfere mogli bi biti zvjezdani vjetrovi.

Istraživanja poput ovog zanimljiva su zato što mogu dati više pojedinosti o tome kako se egzoplanete snalaze u okruženjima s ekstremnim zračenjem, piše Digital Trends.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Astronomical Journal.