istraživanje svemira

NASA dijeli 150 milijuna dolara za boravak ljudi na Mjesecu, evo što im je u planu

27.07.2023 u 11:54

Bionic
Reading

NASA će s ukupno 150 milijuna dolara financirati 11 projekata američkih organizacija koje razvijaju tehnologiju i infrastrukturu za podupiranje dugoročnog istraživanja Mjeseca u sklopu svoje misije Artemis

NASA-ina misija Artemis najambiciozniji je program te svemirske agencije do sada, obilježavajući prvi povratak astronauta na Mjesec od završetka povijesnih misija Apollo 1972. NASA želi ići dalje od ‘jednog malog koraka’ s Artemisom i postavila si je cilj uspostaviti stalnu ljudsku prisutnost na Mjesecu.

NASA treba izgraditi samoodrživo okruženje kako bi pomogla ljudima da prežive, rade i komuniciraju sa Zemljom stotinama tisuća kilometara daleko.

Njezino ulaganje usmjereno je na izgradnju vitalne infrastrukture za energiju, transport i staništa na Mjesecu te razvojne tehnologije za istraživanje svemira i nadzor Zemlje.

Za primjer, tvrtka Blue Origin ima cilj demonstrirati svoj sustav elektrolize rastaljenog regolita 2026. Ideja je preraditi obilje lunarnog regolita u željezo, silicij i aluminij za solarne ćelije, a proces također proizvodi kisik kao bonus.

  • +7
NASA-ino odijelo za Mjesec Izvor: Profimedia / Autor: Mark Felix / AFP / Profimedia

‘Iskorištavanje golemih resursa u svemiru za dobrobit Zemlje dio je naše misije, a mi smo nadahnuti, ponizni i zahvalni što smo primili ovu investiciju NASA-e za unaprjeđenje naše inovacije’, rekao je Pat Remias, potpredsjednik tvrtke Capabilities Directorate of Space Systems Development. ‘Prvo ćemo vratiti ljude na Mjesec, a onda ćemo početi 'živjeti od Zemlje'', dodao je.

U takve je sheme uključena i Astrobotic Technology, tvrtka koja planira poslati svoj CubeRover da postavi visokonaponski dalekovod u dužini od kilometra.

U međuvremenu, ostalih pet tvrtki koje razvijaju sposobnosti za podršku istraživanju svemira usredotočene su na različita područja kao što su daljinska detekcija, mjerenje i raketna tehnika.

Tvrtka United Launch Alliance radi na tehnologiji toplinskog štita na napuhavanje za zaštitu komponenata rakete kako bi se mogle ponovno koristiti za buduće letove. Dodijeljeno im je 25 milijuna dolara. Zeno Power Systems dobit će pak 15 milijuna dolara za izradu baterije koju napaja radioaktivni izotop americij-241.

‘Naše partnerstvo s industrijom moglo bi biti kamen temeljac povratka čovječanstva na Mjesec u sklopu misije Artemida’, rekao je dr. Prasun Desai, vršitelj dužnosti pridruženog administratora Uprave za svemirske tehnologije u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

NASA je rekla da će financirati 11 projekata s ukupno 150 milijuna dolara. Od svakog se partnera, međutim, očekuje da uloži najmanje 10 do 25 posto od vrijednosti ugovora u svoj projekt – ovisno o veličini poslovanja.

‘Partnerstvo s komercijalnom svemirskom industrijom omogućuje nam da iskoristimo snagu američke inovacije i domišljatosti’, dodao je administrator NASA-e Bill Nelson, a donosi The Register.