TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Philips Fidelio T1: Velike slušalice za odličan zvuk

24.04.2022 u 22:36

Bionic
Reading

Ovo možda nisu slušalice koje ćete nositi baš posvuda sa sobom, ali mogu se pohvaliti nemalim brojem aduta, uz tek pokoji ozbiljniji nedostatak

Philipsove bežične slušalice Fidelio T1 dio su iste serije kao model L3, o kojem je tportal objavio recenziju krajem rujna prošle godine.

Ovo nisu naglavne već slušalice koje idu u uho, ali ipak L3 i T1 dijele neke karakteristike, kako dobre tako i loše. Pogledajmo o čemu se radi.

Dizajn

Prvo što upada u oči kod modela T1 je veličina samih slušalica i pratećeg kućišta s baterijom. Značajno su veće i deblje od, recimo, Huaweijevog modela FreeBuds 4i, dok je kućište i dvostruko veće.

  • +12
Bežične slušalice Philips Fidelio T1 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zahvaljujući tome Philipsove slušalice reproducirat će zvuk još dugo nakon što baterije u Huaweijevima potpišu predaju. Ali, T1 će teško stati u džep pa je manje pogodan za transport, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Dizajn je pomalo strog i ozbiljan, moglo bi se reći industrijski. Ne može se poreći kako dobro izgledaju, mada mi je bolji dojam ostavilo kućište nego same slušalice.

Naime, kućište je metalno sa slojem kože Muirhead na poklopcu. Nije suviše teško, iako ćete ga osjetiti pri duljem nošenju jer je težinom blizu manjim pametnim telefonima.

Između ležišta za slušalice je tipka za uključivanje Bluetootha i lampica koja pokazuje kad je bežično povezivanje aktivno. Odmah ispod tipke, na vanjskom dijelu kućišta je druga lampica, po kojoj možete znati kad je baterija u kućištu napunjena do kraja. Straga je utor za punjenje kabelom USB-C, a T1 je moguće puniti i bežično.

Ukupno gledano, kućište odlično izgleda i djeluje vrlo robusno, no nije naročito praktično za transport.

Same slušalice djeluju pomalo nezgrapno, usprkos dopadljivoj aluminijskoj završnoj obradi. Kao što sam već spomenuo, prilično su velike pa ne očeujte kako će proći nezamjećeno.

U paketu sa slušalicama dolaze po tri kompleta rezervnih jastučića za uši različitih veličina - od pjene i silikona - kako biste mogli prilagoditi T1 svojim potrebama.

Nisam bio baš naročito zadovoljan time kako su prijanjale u uho, zbog čega ih ne bih baš laka srca koristio na otvorenom. Pogotovo ne u bilo kojoj situaciji u kojoj bi bilo teško ponovno doći do njih ako bi slučajno ispale, kao pri intenzivnijim sportskim aktivnostima, recimo. No, moguće je kako vi nećete imati sličnih problema.

Treba još napomenuti kako su T1 otporne na prskanje vodom, znoj i tome slično (IPX4). Nemojte, dakle, s njima u bazen, ali se nemojte ni previše brinuti ako ih pošpricate dok perete suđe.

Zvuk

Fidelio T1 opremljene su 10-milimetarskim driverima s podrškom za frekvencijski raspon od sedam Hz do 40 kHz i kodeke LDAC,AAC, SBC.

Prilično visoka kvaliteta reprodukcije zvuka nije bila iznenađenje, ali me pomalo zatekla punoća basa, koja se u trenucima korištenja u zatvorenim prostorima približavala doživljaju kakav inače povezujem s naglavnim slušalicama.

I tonovi iz preostalog dijela spektra bili su vrlo kvalitetni, jasni, slojeviti i detaljni, s razinom topline i dubine koju se može očekivati od ovog tipa slušalica.

Nije dolazilo do distorzije pri pojačavanju, a kvaliteta zvuka bila je ujednačena bez obzira za što su slušalice bile u danom trenutku korištene (slušanje glazbe, podcasta i knjiga, glasovni pozivi i video konferencije). Malu prednost bih dao čitanom tekstu poput audioknjiga, no to samo zbog toga što sam zahtjevniji korisnik kad je riječ o glazbi.

Fidelio T1 je moguće koristiti za upravljanje digitalnim osobnim pomoćnicima Google Assistant i Siri, a osim upravljanja dodirom podržava i glasovno upravljanje, za što su zadužena tri ugrađena mikrofona.

Aktivno poništavanje buke također je prilično učinkovito, Neće vas u potpunosti izolirati od okolišne buke, ali će ju svesti na dovoljno nisku razinu kako biste mogli uživati u onome što slušate. Bonus je umanjivanje utjecaja vjetra, što nije značajka kojom raspolažu brojne druge bežične slušalice.

Neriješeni problemi

Na žalost, povezivanje putem Bluetootha i prateća aplikacija Philips Headphones i dalje su Ahilova peta. T1 je dobio podršku za novije izdanje Bluetootha 5.2, ali problemi s povezivanjem koji su me mučili pri korištenju L3 prije šest mjeseci prisutni su i dalje.

Na drugim će uređajima ove slušalice biti prikazane kao dva uređaja međusobno vrlo sličnih naziva. S jednim je moguće povezati se, s drugim ne. U Philipsu su u uputama dodali naznaku koji naziv treba odabrati, što daje naslutiti kako problem neće biti riješen tako skoro, ako i uopće.

Aplikaciju Philips Headphones uopće nisam uspio pokrenuti, kamoli upogoniti. Ne čudi me što u Googleovoj trgovini Play ima sramotno nisku ocjenu 1,7 nakon više od 50 tisuća preuzimanja i više od tisuću recenzija.

Baterija

Ako se zbog nečega isplati platiti dosta visoku cijenu za ove slušalice, onda je to trajanje baterije, odnosno ukupna autonomija koju omogućavaju.

Prema specifikacijama, T1 mogu potrajati do devet sati bez punjenja uz uključeno aktivno poništavanje buke, odnosno 13 sati ako ga ne koristite. Pri testiranju se to pokazalo kao približno točno - izdržale su osam sati i 35 minuta intenzivnog korištenja prije no što ih je trebalo staviti na punjenje.

Uz bateriju u kućištu autonomija može biti produljena do 48 sati, što T1 čini naročito pogodnim za dulja putovanja i druge situacije u kojima ćete ih koristiti u okolnostima kad utičnica nije pri ruci.

Bateriju u kućištu moguće je napuniti u 15 minuta za oko sat vremena slušanja.

Trebate li kupiti bežične slušalice Philips Fidelio T1?

Fidelio T1 nedvojbeno imaju više aduta kojima se mogu pohvaliti. Zvuk je vrlo dobar, poništavanje buke radi solidno, teško ćete naći izdržljiviju bateriju u ovoj kategoriji uređaja, vodootporne su i dolaze s kvalitetnim i elegantnim aluminijskim kućištem koje višestruko produljuje vrijeme tijekom kojih ih možete koristiti bez punjenja.

S druge strane, nisu baš jeftine, prilično su velike i uočljive, malo su nezgrapne za nošenje, problemi s bežičnim povezivanjem i dalje nisu riješeni, a prateća aplikacija s nizom dodatnih mogućnosti uopće nije bila dostupna tijekom testiranja.

Barem pola navedenih problema bili su prisutni i kad sam prošle godine recenzirao model Fidelio L3, što ne ulijeva povjerenje kako će se netko time pozabaviti u dogledno vrijeme, pa imajte i to u vidu.

Mogle bi dobro poslužiti ako preferirate slušalice koje neće zauzeti puno mjesta u ruksaku ili dorbi, kao i ako trebate bar određenu razinu izolacije od okolišne buke, ali ne možete ili ne želite koristiti naglavne slušalice.

Philips Fidelio T1 - ključne specifikacije

  • Proizvođač: Philips
  • Dizajn: u uhu
  • Zvuk: stereo, driver 10 mm, 7 Hz - 40 kHz
  • Kontrole: touchpad, pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, preskakanje zapisa
  • Bežična veza: Bluetooh 5.2, podrška za LDAC,AAC, SBC; mogućnost povezivanja s dva uređaja odjednom, domet do deset metara
  • Baterija: do 48 sati (34 s uključenim poništavanjem buke), punjenje USB-C i bežično
  • Dimenzije: 52 puta 85 puta 32 milimetra (kućište)
  • Težina: 109 g
  • Ostalo: aktivno poništavanje buke (hibridno, s opcijom smanjivanja vjetra); automatsko gašenje kad ih se ne koristi; otporne na prskanje tekućinom (IPX4)
  • Cijena: 1.714,5 kuna (Nabava.net)